<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ovo je biografija Donalda Trampa

Novi predsjednik SAD

Donald Tramp je četvrto od petoro djece trgovca nekretninama Frederika Trampa ml. i njegove supruge Mari En MacLeod (1912–2000)

09. novembar 2016, 12:00

Donald Džon Tramp predsjednički kandidat republikanske stranke je američki preduzetnik i političar. Od 1971. godine vrši funkciju generalnog direktora Tramp organizacije (The Trump Organization), mješovitog koncerna sa nekoliko desetina hiljada zaposlenih.

Kao tajkun u oblasti nekretnina i industrije zabave, ovaj ekstrovertni milijarder je u medijima dostigao veliku popularnost i prepoznatljivost, a njegovo ime postalo je i tržišna marka, pogotovo po njemu nazvanim neboderima, Trump Towers. Nakon televizijskih emisije, poput The Apprentice, još više je povećao svoju popularnost, te danas spada među najpoznatije poslovne ljude u SAD, navodi se u biografiji predsjedničkog kandidata Republikanske stranke.

U junu 2015. najavio je da će učestvovati u predsjedničkoj utrci za ovogodišnje izbore u SAD-u kao kandidat Republikanske stranke. Njegove kontroverzne izjave o ilegalnom useljavanju, naročito nakon izjave o zastupanju zabrane ulaska muslimanima u Ameriku, izazvale su međunarodnu pažnju i brojne reakcije.

U unutarstranačkoj kampanji Republikanske stranke za kandidata na izborima 2016, prema anketama, vodio je konstantno od kraja jula 2015. te je od početka procesa unutarstranačkog glasanja u februaru 2016. u brojnim saveznim državama stekao znatnu prednost u odnosu na stranačke protukandidate.

Nakon što su se početkom maja 2016. njegovi protukandidati Ted Cruz i John Kasich povukli za republikansku nominaciju na predsjedničkim izborima u SAD, Trump je 19. jula 2016. zvanično proglašen za republikanskog kandidata na izborima za predsjednika SAD-a.

Donald Trump je četvrto od petoro djece trgovca nekretninama Fredericka Trumpa ml. i njegove supruge Mary Anne MacLeod (1912–2000). Njihovo porijeklo vodi sa škotskog ostoka Lewis. S očeve strane, baka i djed su mu bili Frederick Trump i Elisabeth Christ iz Kallstadta u regiji Pfalačka (tada dio kraljevine Bavarske), koji su odselili u Ameriku. I otac proizvođač kečapa Henry John Heinz, vodi porijeklo iz istog grada, a njegova majka Charlotte Luise je djevojački Trump. U jednom intervjuu Trump je ponosno istakao svoje njemačko porijeklo. Međutim, Trump je 1987. u svojoj autobiografskoj knjizi "Vještina dogovora" (The Art of the Deal) tvrdio da je njegov djed porijeklom iz Švedske, čime je nastavio fikciju svog oca iz vremena Drugog svjetskog rata.

Donald je pohađao vojnu akademiju New York, gdje je živio u internatu. Tamo je iskazao izuzetna sportska dostignuća. Nakon toga studirao je ekonomiju na univerzitetu Fordham u New Yorku od 1964. do 1966. a od 1966-1968. pohađao je prestižnu školu Wharton u Philadelphiji, gdje je i diplomirao. Tamo se Trump nije posebno isticao, niti je učestvovao na, tada masovnim i "popularnim", demonstracijama protiv rata u Vijetnamu. Umjesto toga, već tada je slijedio svoj "zacrtani" cilj da postane "kralj nekretnina" u New Yorku, u kojem je i kupio prve kuće i renovirao ih.

Oženio se 1977. s češkom manekenkom Ivanom Marijom Zelnčkovom. Iz tog braka rođeni su njegovi sinovi Donald mlađi, zvani Don (1977.) i Eric (1984.) kao i kćerka Ivanka (1981). Razveli su se 1992. godine. Trump se kratko viđao sa Carlom Bruni. Od 1993. do 1996. bio je oženjen s glumicom Marlom Maples, s kojom ima kćerku Tiffany (1993). Od 2005. Donald je oženjen sa manekenkom slovenskog porijekla Melanijom rođ. Knauss. Njihov zajednički sin Barron William rođen je 2006. godine. Njegovi najstariji sinovi Don i Eric kao i kćerka Ivanka su danas na vodećim pozicijama porodičnog koncerna The Trump Organization. Ivanka Trump gradi karijeru kao model. Osim toga, Donald ima i sedmoro unučadi.