<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

LGBT osobe su i dalje izložene diskriminaciji

Specijalni izvještaj

Istraživanje je obuhvatilo više od 200 institucija, prvenstveno onih za provođenje zakona, policije, pravosuđa, te ustanova za izvršenje krivičnih sankcija da bi se sagledala njihova svijest o obavezi zaštite prava LGBT populacije i kako djeluju kada imaju određene zahtjeve, posebno bezbjedonosne.

09. novembar 2016, 12:00

 Bosna i Hercegovina preduzima mjere koje se tiču  unapređenja položaja LGBT zajednice u našoj zemlji, ali predstoji još dosta posla kako bi se uklonila diskiminacija i stigmatizacija ove kategorije stanovništva. Ovo je rečeno jučer u Banjaluci na prezentaciji Specijalnog izvještaja o pravima LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, koji je uradila Instutucija  Ombudsmena za ljudska prava BiH.

Kako je ovom prilikom rekla ombudsmenka za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur, tek nedavno su usvojene izmjene Zakona o zabrani diskiminacije, kojima su seksualna orijentacija i rodni identitet napokon terminološki ispravno imenovani kao osnov kojim se zabranjuje diskiminacija. Dodala je i da niko u BiH ne zagovara da se naruši pravo na porodični život i pitanje braka, već se govori o potrebi da se posebnim zakonom uredi partnerska zajednica, što treba biti budući zadatak vlastima u BiH.

Istraživanje je obuhvatilo više od 200 institucija, prvenstveno onih za provođenje zakona, policije, pravosuđa, te ustanova za izvršenje krivičnih sankcija da bi se sagledala njihova svijest o obavezi zaštite prava LGBT populacije i kako djeluju kada imaju određene zahtjeve, posebno bezbjedonosne.

I pored pozitivnih izmjena u zakonima na nivou entiteta i Brčko Distrikta, nije usvojena inicijativa  Ombudsmena BiH da kaznena djela počinjena iz mržnje dobiju poseban tretman jer izazivaju osjećaj nesigurnosti i nepovjerenja unutar svake zajednice.

U izvještaju se navodi i da većina incidenata koji se dogode nad LGBT osobama ne dobije sudski epilog ili se tretira kao prekršaj, a ne kao kazneno djelo počinjeno iz mržnje.

U postupku istraživanja za potrebe ovoga posebnog izvještaja  upućeni su akti entitetskim i kantonalnim ministarstvima unutarnjih poslova i Policiji Brčko Distrikta BiH da se izjasne o tome jesu li propisi kojima se policija vodi u svome radu usklađeni sa Zakonom o zabrani diskriminacije BiH, kada su posljednji put mijenjani ti propisi i o kojim se točno propisima radi, je li provedena obuka policijskih službenika o pravima LGBT osoba, te jesu li određeni službenici specijalizirani za rad s pripadnicima LGBT zajednice i postupanje povodom njihovih prijava. Dobijeni su različiti odgovori , edukacija je sporadično provedena, u nekim ministarstvima je zakonska regulative usklađena sa Zakonom o zabrani diskriminacije u BiH, u nekima  nije, a većina ministarstava je odgovorila da nema policijskih službenika posebno specijalizovanih za rad s pripadnicima LGBT zajednice i za postupanje po njihovim pravima

Tako je u odgovoru Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona navedeno da je „u pogledu usklađivanja propisa kojima se uređuje rad policije u Zeničko-dobojskom kantonu, nije obavljeno njihovo usklađivanje sa Zakonom o zabrani diskriminacije u BiH. Tokom 2011. godine, pod pokroviteljstvom UNDP-a, održan je seminar o temi: „Prevencija i suzbijanje rodno utemeljenog nasilja“, a kojem je prisustvovalo ukupno šest policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Također u našem ministarstvu nema policijskih službenika posebno specijaliziranih za rad s pripadnicima LGBT zajednice i za postupanje po njihovim pravima“.

S druge strane, u upitniku upućenom nevladinim organizacijama koje se bave temama u vezi s LGBT osobama, Ombudsmani su dobili odgovore u kojima se uglavnom navodi da  su identifikovane ozbiljne predrasude i stereotipe te bazično nepoznavanje specifičnih problema LGBTI osoba i što se tiče policije i pravosuđa.

Tako u odgovoru Tuzlanskog otvorenog centra između ostalog stoji  da “Policijski/e službenici i službenice neprimjereno i neprofesionalno reagiraju na slučajeve ugroženosti prava LGBTI osoba. Naše je iskustvo pokazalo da u slučaju organiziranja događaja visokog rizika, nadležni policijski organ nije ispunio svoje dužnosti osiguravanja skupa zbog vlastitih predrasuda”.

“Javno okupljanje ne podrazumijeva samo okupljanje LGBT zajednice, već i njihovih prijatelja, a oni koji su vršili napade nisu dovoljno sankcionisani, čime se u javnost šalje negativna poruka da se nasilje, samo zbog pripadanja nekoj grupaciji, toleriše” – navedeno je u izvještaju.

O tome se izjasnio i Ustavni sud BiH, a preporuka ombudsmena je da snage za provođenje zakona moraju raditi više na edukaciji i senzibilizaciji policije kako bi svaki građanin bez obzira kojoj populaciji pripadao imao pravo da slobodno izražava svoj identitet, da se okuplja i ne može biti napadnut od drugih.

Izvještaj obuhvata i medije, kako oni izvještavaju o LGBT zajednici, zatim rad zdravstvenih ustanova, promjene u matičnim knjigama i drugo, ali institucija Ombudsmana  do sada nisu zapriimili ni jednu žalbu na diskiminacije na poslu zbog seksualne orijentacije.

Od predstavnika civilnoga društva, uključujući i akademsku zajednicu odnosno dekana pravnih fakulteta u Bosni i Hercegovini, tokom istraživanja zatraženo  je mišljenje u pogledu jednakog ostvarivanja prava LGBT osoba, informacija o obveznoj literaturi koja se koristi u nastavi za bilo koji predmet, a u kojoj je obrađeno pitanje ostvarivanja prava LGBT osoba. Zaprimljen je jedino odgovor Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku151 u kojem je navedeno:„...Obveznom literaturom koja se koristi u nastavi za bilo koji predmet nije tretirano pitanje ostvarivanja prava LGBT osoba u Bosni i Hercegovini. U predmetima Sociologija i Sudska medicina homoseksualnost nije označena kao devijacija, poremećaj ili bolest. Pojam homoseksualnosti definisan je kao seksualna orijentacija.Obrazovni programi ne tretiraju u dovoljnoj mjeri navedenu tematiku…”

Izvještaj se dotakao i interspolnosti, koja se, kako je navedeno, ne spominje u zakonima BiH i najčešće se tretira kao poremećaj koji se rješava medicinskim putem, a odluke o tjelesnom integritetu djeteta donose roditelji/skrbnici u konsultaciji sa liječnicima nakon opsežnog medicinskog dijagonostifikovanja.

Ombudsmani su svjesni činjenice da sva postojeća izvješća, uključujući i ovo, ne daju stvarnu sliku o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, koje se u svakodnevnom životu susreću sa stereotipima i predrasudama jer društvo nije spremno prihvatiti ih za ravnopravne članove zajednice. Zbog animoziteta okoline, a često i zbog straha od osude porodice, rijetko i nerado otkrivaju svoju seksualnu orijentaciju. Kao razlog koji doprinosi smanjenom djelovanju u području zaštite pripadnika LGBT populacije, a mogao bi se tretirati i kao prepreka, jest činjenica što je broj žalbi u Instituciji ombudsmana za ljudska prava zanemariv u odnosu na ukupan broj predmeta. Jedan od ciljeva ovoga izvješća je probuditi svijest po pitanju zaštite prava LGBT osoba.

Izradu Specijalnog izvještaja o stanju ljudskih prava LGBT osoba inicirao je Sarajevski otvoreni centar.

Tekst nastao u saradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom, u sklopu MATRA programa Ambasade Kraljevine Nizozemske.