<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šta BiH može očekivati od Donalda Trumpa?

Neće biti refleksija?

Objava rezultata američkih predsjedničkih izbora s pažnjom je praćena i u BiH, gdje su i Donald Trump i Hillary Clinton imali svoje pristalice.

10. novembar 2016, 12:00

Šta BiH može očekivati od novog američkog predsjednika?

„Ovogodišnji američki predsjednički izbori bili su najprljaviji do sada, sa puno uvreda i laži, a zadirali su i u privatne osobine i karaktere oba kandidata“, kaže za Deutsche Wellepolitički analitičar iz Sarajeva Dževad Kučukalić.

Govoreći o mogućim pravcima vanjske politike nove američke adiministracije pod vođstvom Donalda Trumpa, Kučukalić ukazuje na ključne činjenice koje bi mogle odrediti nove vanjskopolitičke prioritete SAD-a (Sjedinjenih Američkih država).

On napominje da BiH više nije u fokusu međunarodne zajednice čija je pažnja danas usmjerena ka Siriji, Iraku, Afganistanu i neriješenim palestinsko-izraelskim pitanjima.

„Bez dovoljnog iskustva u vanjskoj politici, biznismen Trump će se ‘šoumenski’ posvetiti odnosima s Rusijom i Kinom i neće toliko mariti za BiH i njene probleme. BiH ni prostorno ni ekonomski nije toliko bitna za Trumpa koji vjeruje da je ova zemlja više evropsko nego američko pitanje“, kaže Kučukalić.

Bez nafte, ali na Balkanu

Naš sagovornik podsjeća da „BiH nema naftu da bi bi bila interesantna Zapadu i SAD-u“ ali da se nalazi na „strateški važnom Balkanu“. „Balkan je važan i Putinovoj (Vladimir- op.red.) Rusiji koja modernizira vojnu tehnologiju i prijeti zapadnim interesima na ovom području. Rusija ima pristalice u Srbiji i dijelovima BiH i Crne Gore, čemu su doprinijela i otvorena koketiranja Milorada Dodika sa Beogradom i Moskvom“, kaže Kučukalić.

U BiH i Zapadnom Balkanu s očitim razlikama se gledalo na izborne kampanje u SAD-u.

„Razumljiva je polarizacija na prostorima jugoistočne Evrope. Srbi u Srbiji i bh. entitetu Republika Srpska (RS) ne zaboravljaju da je suprug Hillary Clinton, američki predsjednik Bill Clinton, naredio bombardiranje srpskih vojnih položaja u BiH, potom i Srbiji, što je dovelo do završetka ratova u BiH i Kosovu“, kaže Kučukalić.

Neće biti refleksija na BiH?

Kolumnista banjalučkog internet portala Buka Dragan Bursać vjeruje da se ishod američkih izbora neće direktno reflektirati na BiH.

„Pobjeda Donalda Trumpa je senzacija za jedan dan. Nakon toga, politika SAD-a prema Balkanu i BiH ostat će potpuno ista. Sve Trumpove riječi pojest će unutrašnja američka politička regulativa i on će postati ‘mirni republikanac’. Ništa više“, kaže Bursać za Deutsche Welle.

Što se tiče podrške koju je dio stanovništva u BiH ispoljavao prema Hillary Clinton, ona je tragikomična. Jedna zemlja ‘na kraj svijeta’ kao što je BiH, po nacionalnim šavovima podijeljena, favorizirala je Hillary (Bošnjaci i djelomice Hrvati) ili Trumpa (Srbi). Kažem, sva tragika leži u apsurdnoj situaciji, da narodi koju bukvalno nemaju šta da jedu brinu brigu o stanju najjače nacije na svijetu“, ističe Bursać.

Republikanci snose historijsku odgovornost

Politički analitičar Adnan Huskić vjeruje da je izbor Trumpa „stresan“ za američku demokratiju i institucije. „Najbolje bi bilo da Trumpovo predsjedavanje prati republikanska većina u Kongresu i Senatu kako ni snosili historijsku odgovornost za naredne četiri godine.

Što se tiče BiH, mi smo svakako izvan primarnog američkog fokusa, tako da se obrisi vanjske politike SAD-a prema BiH formuliraju na nižim nivoimana administracije“, kaže Huskić.

On, međutim, ne isključuje „snažniji angažman“ SAD-a u slučaju eventualnog pogoršanja situacije u BiH.

Američka ambasadorica u BiH Maureen Elizabeth Cormack kazala je da će SAD i nakon izbora nastaviti „čvrsto podržavati BiH“.

Ona napominje da se, uprkos različitim stavovima iznesenim tokom kampanje, nakon izbora „Amerikanci ujedine“ i zajednički provode politiku koja je „korisna za sve“.

„Posvećenost SAD-a BiH je neupitna. Mnogo smo ulagali u ovu zemlju od Daytona i nastavit ćemo, jer naš je cilj izgradnja mirne, prosperitetne i stabilne BiH”, naglasila je ambasadorica Cormack.