<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Trumpov prvi potez oko zabrane ulaska muslimanima u SAD

Donald Trump

Stav u kojem Trump iznosi zabranu ulaska muslimanima u SAD u potpunosti je sklonjena sa web stranice putem koje je novi američki predsjednik vodio kampanju u proteklom periodu.

10. novembar 2016, 12:00

Trump, odnosno njegovi administratori stranice sklonili su izjavu u kojoj je on 7. decembra 2015. kazao:

"Donald J. Trump poziva na potpunu obustavu i zabranu ulaska muslimanima u SAD sve dok naši predstavnici ne shvate šta se tu događa. Ako je vjerovati Pew Reasearch, najveću mržnju i prijetnje za SAD dolazi od muslimankse populacije. Bez pretjeranog gledanja podataka - bilo čija mržnja je neshvatljiva. Odakle ova mržnja ptiče ćemo već da utvrdimo", stajalo je u izjavi.

"Dok ne ustanovimo ovaj problem, i opasnosti koje posjeduje - naša zemlja ne može biti žrtva užasnih napada od ljudi koji vjerju samo u džihad, i nemaju osjećaje razumijevanja i poštivanja ljudskih života"

Izvor: Screenshot

Ukoliko sada pokušate kliknuti na link sa tim saopštenjem - usmjeri vas na početnu stranicu Trumpove kampanje.

Online cache podaci postoje, međutim ne možete im pristupiti. Ako idete preko njih (kliknete) - preusmjerit će vas na stranicu gdje možete izvršiti donaciju koja je ubačena malo prije nego je obznanjeno da je Trump pobijedio.

Ova njegova izjava, odnosno saopštenje izazvalo je dosta burnih reakcija u SAD-u i svijetu, nakon čega je Trump i etiketiran kao rasista i ksenofob.

Barack Obama je na tu izjavu kazao da je to dokaz Trumpove retorike, i da je izvrstan primjer ekstrema gdje Republikanska partija može otići.

Izvor: Screenshot


Trump i njegovi saradnici i savjetnici konstantno su zastupali ovaj ban tokom predsjedničke kampanje, ali uklanjanje ove izjave sa sajta Donalda Trumpa postavlja pitanje da li će zaista stajati iza svega onoga što je kazao tokom predsjedničke izborne borbe protiv Hillary Clinton.

Telegraph je kontaktirao Trumpov kabinet za komentar, te se reakcija još uvijek čeka. Ono što se u međuvremenu desilo jeste to da sva saopštenja tokom kampanje, koja se nalaze na stranici se ne mogu otvoriti, nego vas stranica preusmjeri na početnu.

To su komentarisali sistemskim bugom, na čijem se otklanjanju radi.