<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pobjeda Donalda Trumpa nije najgore što se dogodilo juče, postoji nešto mnogo gore

Zemlja

POBJEDA Donalda Trumpa nije najgore što se dogodilo jučer. Radi se o viziji budućnosti koja je tako apokaliptična da ju je teško i zamisliti, piše Independent.

10. novembar 2016, 12:00


Ukoliko su vodeći svjetski znanstvenici koji pišu za najuglednije akademske časopise u pravu, na Zemlji bi se zbog globalnog zagrijavanja temperature mogle podići za 7 stepeni unutar jednog ljudskog života.

Jedan od najpoznatijih svjetskih klimatologa smatra da bi to mogao biti "game over" za ljude, osobito ukoliko u obzir uzmemo da u Bijelu kuću ulazi Donald Trump - osoba koja niječe samo postojanje klimatskih promjena.

Prema aktualnim procjenama, Međuvladinski panel za klimatske promjene (IPCC) navodi kako će - ukoliko čovječanstvo nastavi po starome te nastavi koristiti fosilna goriva kao i dosad - prosječna temperatura Zemlje skočiti za između 2,6 i 4,8 stupnjeva do 2100. godine.

No, najnovija istraživanja koja je proveo međunarodni tim klimatskih stručnjaka ukazuju na to da je procjena IPCC-a itekako prekonzervativna.

Klima osjetljivija na efekt staklenika kada je na Zemlji toplije

Otkrili su kako je klima osjetljivija na efekt staklenika kada je na Zemlji toplije. U radu koji su objavili u časopisu Science Advances, navode kako bi pravi skok temperature mogao iznositi od 4,78 do 7,36 stupnjeva do 2100. godine.

Iako dio komentatora odbacuje ideju o tome da će svijet nastaviti intenzivno trošiti fosilna goriva, emisije se nastavljaju povećavati, a  od 1880-ih posvjedočen je globalni porast prosjeka temperature od 1 stupnja Celzijusa.

Uz sve navedeno, izabrani predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je kako će poništiti sve američke planove borbe protiv globalnog zagrijavanja.

Profesor Michael Mann s Penn State Universityja u SAD-u, tvrdi kako novo istraživanje djeluje razumno i uvjerljivo.

"To istraživanje podupire tezu kako bi predsjedništvo Donalda Trumpa moglo pokopati klimu na Zemlji", navodi Mann.

"A game over za klimu bilo bi sve što podbaci u sprečavanju skoka prosjeka temperature iznad 2 stupnja. Ukoliko Trump postupi kao što je najavio i povuče potpis SAD-a s Pariškog sporazuma, to bi moglo biti to", dodao je.

Index.hr