<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Da li je na pomolu velika koalicija SDS - SNSD u Republici Srpskoj?

Može li se desiti prekompozicija političke scene u Republici Srpskoj pitanje je broj jedan na čemu ovih dana rade "misionari" Saveza nezavisnih socijaldemokrata, ali i Srpske demokratske stranke.

22. novembar 2016, 12:00

Da se nešto dešava iza scene potvrđuju i riječi novog predsjednika SDS-a Vukote Govedarice, koji je prije dva dana poručio Miloradu Dodiku, predsjedniku RS i SNSD-a, da sa njim (Dodikom) nema saradnje sve dok se ne izvini zbog toga što dijeli građane Republike Srpske i da mu ne šalje razne misionare.
Međutim, Dodik, kao predsjendik RS, juče je odaslao novu poruku kojom je pozvao na jedinstvo političke snage radi određivanja prioritetnih politika za narednu godinu s akcentom na zajedničko djelovanje u BiH, koja će, kako je naveo , morati reagovati ili BiH neće biti.

Dodik nije obrazložio ovaj poziv, kao ni da li to znači da će on pokrenuti u narednoj godini, kako je definisano u stranačkim aktima SNSD-a, vraćanje nadležnosti RS s nivoa BiH. U platformi SNSD-a je navedeno da će naredne godine, ako se ne vrate nadležnosti RS s nivoa BiH, pokrenuti proceduru izdvajanja RS iz BiH.   

Ovaj, kao i onaj ranije upućeni poziv Govedarici da razgovaraju, nije ostavio ravnodušne sve u SDS-u. To potvrđuje i  potpredsjednik SDS-a i načelnik Sokoca Milovan Bjelica Cicko koji se javno založio za saradnju sa SNSD-om na svim nivoima.



Bjelica kaže da ni u jednom trenutku nije dovedena u pitanju saradnja načelnika SDS-a sa Vladom RS. Prema njegovim riječima, mora biti uspostavljena i saradnja na svakodnevnom nivou između srpskih predstavnika u zajedničkim organima u Sarajevu, gdje su kadrovi Saveza za promjene, i institucija Republike Srpske u Banjaluci, koje predvode kadrovi SNSD-a.

Komentarišući stav predsjednika SDS-a da nema saradnje s SNSD-om i Miloradom Dodikom, Bjelica kaže da je to bilo samo "jedan dan", navodeći da je bilo i da sada ima volje u SDS-u da se razgovara sa Miloradom Dodikom.

Hoće li neki novi vjetrovi smiriti političku situaciju u RS i hoće li nestati tenzije između SNSD-a i SDS-a za sada je neizvjesno. 

Ako je suditi po riječima novog predsjednika SDS-a Vukote Govedarice, upućenih sinoć s Jahorine, teško je povjerovati da će u skoro vrijeme doći do saradnje dvije najveće stranke.