<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Urednik lista The Washington Post poručio novinarima u eri Donalda Trumpa: Najbolja odbrana slobode govore jeste naš svakodnevni rad

Nakon što su Amerikanci izabrali predsjednika koji otvoreno vrijeđa i napada novinare, izvršni urednik lista The Washington post dao je savjet novinarima, prilikom dodjele nagrade Hitchens Prize u Njujorku.

01. decembar 2016, 12:00

Nagradu Hitchens Prize, kojom se odaje počast pokojnom uredniku i kolumnisti lista Vanity Fair, Christopheru Hitchensu, dobio je Marty Baron, izvršni urednik lista The Washington Post. Marty Baron jejavnosti najpoznatiji po raskrinkavanju ogromnog broja slučajeva zlostavljanja djece od strane katoličkih sveštenika dok je on bio urednik lista The Boston Globe, po čemu je snimljen i film Spotlight.

Nagrada se dodjeljuje novinaru ili piscu čije djelo odražava posvećenost slobodi izražavanja, dubini intelekta i nepokolebivoj potrazi za istinom. Ovogodišnjom nagradom odaje se priznanje Baronovoj dugogodišnjoj karijeri u novinarstvu i njegovom radu kao urednik listova The Boston Globe i The Washington Post.

Primajući nagradu, Baron je govorio o sličnostima i razlikama između sebe i Christofera Hitchensa, ističući kao najvažnije zajedničko poštovanje prema istini i dužnosti medija da zahtijevaju odgovornost od vlasti. Zatim je govorio o Trumpovom učestalom vrijeđanju novinara kao nečemu što će se nastaviti tokom narednog perioda i o tome da se mediji sada suočavaju sa ogromnim izazovom.

“Christopher i ja smo bili različiti ljudi, kazao je Baron u svom govoru, ali imamo dosta toga zajedničkog.

U svojim memoarima, Christopher prepričava kako su ga zvali iz lista The Washington Post na Valentinovo 1989. godine, tražeći izjavu o fatvi koju je Ayatollah Khomeini izdao protiv pisca Salmana Rushdieja.

To je bilo, piše Christopher, ‘pitanje svega što sam mrzio nasuprot svemu što sam volio. Na strani mržnje: diktatura, religija, glupost, demagogija, cenzura, siledžijstvo i zastrašivanje. Na strani ljubavi: književnost, ironija, humor, pojedinac, odbrana slobode izražavanja. Plus, naravno, prijateljstvo.’

Kada govorimo o vrijednostima, uz izuzetak religije – koju ja ne mrzim – Christopher i ja smo sazdani od istog materijala.

Vrijednosti su ono što je najvažnije. I ovo je dobro vrijeme da se o njima razgovara. Dobro vrijeme da se reafirmiše ono za šta se mi novinari borimo.

Ovo je vrijeme kada smo prinuđeni da se borimo za slobodu izražavanja i slobodu štampe. To su prava koja su nam data Ustavom, ali  isto tako, to su upravo one vrline po kojima se mi posebno izdvajamo među drugim nacijama.

Uskoro ćemo imati novog predsjednika, koji je izabran nakon otvorenog napada na medije. Neprijateljstvo prema medijima je bilo u središtu njegove kampanje. Opisao je novinare kao ‘odvratne’, ‘ološ’, ‘niža bića’.” Nazvao nas je ‘najnižim ljudskim bićima’, ali kao da to nije bilo dovoljno, poslije toga nas je nazvao najnižom vrstom. U posljednjim sedmicama kampanje, označio nas je kao neprijatelje.

Nije ni čudo da su neki članovi našeg osoblja u The Washington Post i drugim medijskim kućama primili strašne uvrede i prijetnje po ličnu bezbjednost, što je bilo toliko zabrinjavajuće da je bila potrebna pojačana bezbjednost.  Nije čudo da je jedan internet sajt, poznat po mržnji, mizoginiji i bijelom nacionalizmu, objavio kućne adrese direktora medija, jasno pozivajuće na vandalizam ili nešto još gore. Srećom, koliko mi je poznato, nikom se ništa nije desilo. Zatim je tokom cijele godine bilo antisemitskih napada na novinare na Twitteru.

Donald Trump je rekao da želi da “otvori” zakone o kleveti i predložio je da se neprijateljski mediji progone tužbama, povećavajući njihove sudske troškove sa ciljem njihovog finansijskog slabljenja.

Naredio je da se novinarima lista  The Washington Post oduzmu akreditacije tokom kampanje, zabranjujući nam rutinski pristup njemu i njegovim događajima, jer naše izvještavanje nije nailazilo na njegovo odobravanje. Čak i prije nego što smo dospjeli na njegovu crnu listu, koja je trajala mjesecima, Donald Trump je lažno optužio našeg vlasnika, Jeffa Bezosa, da je orkestrirao takvo izvještavanje. I otvoreno je aludirao na to da će se, ako postane predsjednik, osvetiti.

Jeff Bezos je jedne prilike savršeno odgovorio na ovo —zapravo u više navrata.

‘Mi želimo društvo, kazao je, gdje će bilo ko od nas, bilo koji pojedinac u ovoj zemlji, bilo koja institucija u ovoj zemlji, ako tako odluče, moći preispitati, provjeriti i kritikovati izabrane zvaničnike, naročito kandidate za najvišu funkciju u najmoćnijoj državi na svijetu. . . .

‘Imamo zakone i . . . imamo ustavna prava koja štite slobodu govora. Ali to nije jedini razlog zbog kojeg to tako funkcioniše ovdje. Takođe imamo i kulturne norme koje to podržavaju, gdje se ne morate plašiti odmazde. I te kulturne norme su barem jednako važne kao Ustav.’

Izborom Trumpa za predsjednika, ništa se nije promijenilo. Nakon izbora, usred protesta protiv njega - Donald Trump se okrenuo Twitteru da optuži medije za poticanje nasilja, kada, naravno, niko nikada nije poticao na nasilje.

Neku veče, Christiane Amanpour sa CNN-a elokventno je objasnila ozbiljnost ovih lažnih optužbi koje dolaze od budućeg poglavara države. O tome je govorila kada je dobila nagradu od Odbora za zaštitu novinara.

‘Razglednica iz svijeta’, kazala je, ‘Tako je to sa autoritarnim vladarima kao što su Sisi, Erdoğan, Putin, Ayatollahs, Duterte, i drugi . . . Prvo optuže medije za poticanje, za simpatiziranje, zatim udruživanje—dok se u jednom trenutku mediji ne nađu pred optužbama za pravi terorizam i subverzivno djelovanje. Onda novinari završe sa lisicama, u pritvoru, na namještenim suđenjima, u zatvoru—a onda ko zna?’

Kada su mediji napadnuti, ne možemo uvijek računati na institucije naše države da brane našu slobodu – čak ni na sudove.

Najbolja odbrana slobode medija jeste naš svakodnevni rad.

Mnogi novinari se zabrinuto pitaju kako će nam biti tokom narednih četiri ili možda osam godina. Hoćemo li stalno biti progonjeni i vrijeđani? Hoće li nova administracija iskoristiti ovu priliku da nas pokušaju zastrašiti? Hoćemo li na svakom koraku nailaziti na opstrukcije?

Ako bude tako, šta da radimo?

Odgovor je, vjerujem, sasvim jednostavan. Treba samo da radimo svoj posao. Da ga radimo onako kako dolikuje.

Svaki dana kada uđem u redakciju, dočeka me zid na kojem se nalaze principi koje je 1933. godine uspostavio novi vlasnik lista The Post, Eugene Meyer, čija porodica je objavljivala The Post tokom 80 godina.

Prvi princip glasi: “Prvi zadatak novina je da govore istinu.”

Javnost to očekuje od nas. Ako ne tragamo za istinom i ne iznosimo je bez zadrške, zbog straha da ćemo biti nepopularni, ili da će nas moćnici (uključujući i Bijelu kuću i Kongres) napasti zbog svojih interesa, ili zbog toga što brinemo o finansijskim reperkusijama na oglašavanje i pretplatu – javnost nam neće oprostiti.

Niti, po mom mišljenju, treba da nam oproste.

Nakon izlaska filma Spotlight, često su me pitali kako smo mi u listu The Boston Globe smjeli da napadnemo najmoćniju instituciju u Novoj Engleskoj i jednu od najmoćnijih institucija na svijetu, Katoličku crkvu.

Pitanje me stvarno čudi—naročito kada dođe od novinara ili onih koji to žele da postanu. Zato što je upravo pozivanje moćnika na odgovornost naš posao.

Ako to ne radimo, koja je onda svrha novinarstva?

Nedajbože da napadamo slabije istitucije, slabije pojedince, a puštamo one najjače da se izvuku, samo zbog toga što nam oni mogu snažno uzvratiti.

Dan prije nego što ću početi raditi u listu The Boston Globe u ljeto 2001. godine, pročitao sam nešto što me je iznenadilo. Bila je to kolumna kolumnistice lista The Globe, dobitnice Pulitzera, Eileen McNamara. Pisala je o slučaju sveštenika koji je optužen za zlostavljanje čak 80 djece. To me je šokiralo, pa sam pažljivo nastavio čitati.

Kolumna je detaljno govorila o tome kako je advokat žrtava tvrdio da je sam kardinal znao za zlostavljanja, ali ga je ipak slao iz jedne parohije u drugu, ne obavještavajući nikoga, ni parohijskog sveštenika, ni parohljane, da je sveštenik koji će služiti u njihovoj crkvi poznat po tome što je počinio seksualne napade.

To su bile tvrdnje tužitelja. Ali odbrana Crkve odbacila je te optužbe kao neosnovane i neodgovorne.

Eileen je završila svoju kolumnu kazavši da se istina možda nikada neće saznati zbog toga što su interni crkveni dokumenti, koji bi mogli otkriti istinu, bili sudski zapečaćeni.

Kada postoje optužbe za neko zlodjelo, ne možemo se pomiriti sa tim da se istina nikada neće saznati.

Moramo saznati istinu, i to je ono što je podstaklo mene i moje kolege u The Boston Globe da pokrenemo svoju istragu i da zahtijevamo od suda da otpečati te interne dokumente, koji će nam otkriti ono što je Crkva bila tako odlučna da zadrži u tajnosti.

Prvo pitanje na koje smo tražili odgovor bilo je da li je sam kardinal znao za sveštenikova zlostavljanja, ali ga je ipak premjestio u drugu parohiju, uprkos konstantim snažnim dokazima o serijskom zlostavljanju djece.  Ispostavilo se da je odgovor na to pitanje bio potvrdan.

Takođe smo htjeli da znamo da li je bilo drugih zlostavljača kao što je bio taj sveštenik. Pored toga, da li je crkva svjesno postavljala zlostavljače u parohije gdje je istorija njihovog zlostavljanja držana u tajnosti – i gdje su ponovo činili zlodjela? Da li je zataškivanje zlostavljanja i premještanje sveštenika zapravo bila politika i praksa Crkve? Ispostavilo se da je odgovor na sva ova pitanja bio potvrdan.

Rezultat otkrivanja istine bio je javno dobro. Djeca su bila bezbjednija.

Nakon što je naša prva priča objavljena u januaru 2002. godine, primio sam pismo od oca Thomasa P. Doylea, koji je vodio dugu i usamljenu bitku unutar Crkve u ime žrtava zlostavljanja. On je napisao: ‘Ova noćna mora bi se nastavila da nije bilo novinara lista Globe. Kao neko ko je dugo godina bio duboko uključen u borbu za pravdu za žrtve, zahvaljujem vam svim svojim bićem.

‘Uvjeravam vas,’ napisao je, ‘da je ono što ste vi i Globe učinili za žrtve, crkvu i društvo nemjerljivo. To je monumentalno i pozitivni efekti toga će odzvanjati tokom narednih decenija.’

U pismu oca Doylea bila je i pouka: Ukoliko se istina bude sakrivala, potiskivala, ignorisala, ako se njome bude manipulisalo i ako se ona bude falsifikovala,  zlodjela će se nastaviti.

Čuvao sam pismo oca Doylea na svom stolu u Bostonu do prije četiri godine, kada sam prešao da radim za The Washington Post. Služilo mi je kao podsjetnik na to šta me je dovelo u novinarstvo i šta me je tu držalo. I kao podsjetnik na posao koji mi kao novinari uvijek moramo raditi.

Prevela i prilagodila Milica Plavšić.