<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

USVOJEN ZAKON: Huligani umjesto na stadion u policijsku stanicu, roditelji će plaćati “nestašluke” djece

Neredi

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama. Zakon stupa na snagu nakon objavljivanja u Službenim novinama TK.

01. decembar 2016, 12:00

Stupanjem na snagu ovog zakona roditelji će morati voditi računa šta rade njihova djeca na stadionima i sportskim događajima. Naime, roditelj, odnosno staratelj maloljetnika mlađeg od 16 godina, koji učini prekršaj, bit će kažnjen novčano u iznosu od 100 do 500 KM. Prekršajem se u smislu ovog zakona smatra oštećenje sportskog objekta, bacanje predmeta u teren, ulazak na teren…

Važna novina koja je predviđena ovim zakonskim rješenjem je i mjera zabrane prisustvovanja sportskim priredbama za one koji se nađu u policijskim evidencijama zbog protivpravnog ponašanja za vrijeme dolaska, održavanja ili odlaska sa neke sportske priredbe. Oni koji budu sankcionirani na ovaj način za vrijeme sportskih priredbi morat će boraviti u policijskoj stanici, a ova mjera može biti na snazi od jedne do tri godine.

Kada su u pitanju kazne za huligane, one se kreću u novčanim iznosima od 1.000 do 5.000 KM. S tim u vezi, ovim zakonom se zabranjuje uništavanje sportskih objekata, bacanje predmeta i pirotehničkih sredstava u teren, ulazak u sektor gostujućih navijača, ulazak u klupske prostorije, ali i unošenje alkohola na sportska borilišta.

Predviđene su i kazne za organizatore sportskih priredbi i to u iznosu od 2.000 do 10.000 KM.