Republika Srpska danas: Puna usta referenduma, a novčanici prazni
Vlada RS

Budžet ili populistička lupetanja

Republika Srpska danas: Puna usta referenduma, a novčanici prazni

Piše: Milovan Matić

I dok se Vlada RS bori na sve sve načine da sakrije ogroman deficit koji će morati da prenese u narednu godinu, dugove koji je sljeduju na osnovu otplate kredita i nemogućnost isplate socijalnih davanja, predsjednik Milorad Dodik opet lupa o referendumima, i to novim.

 To samo pokazuje plan vlasti kojom neminovnu propast pokušavaju nadomjestiti Dodikovom pragmatičnošću i unaprijed delegiranim temama koje bi, barem na godinu dana, trebale da nas odvuku od stvarnih problema.

 

Referendum, ustavne promjene, Zakon o Ustavnom susdu BiH i prenos/vraćanje nadležnosti. Ovo su, sad već sigurno teme koje će nadglasati svu nemoć vlasti da obezbjedi funkcionisanje institucija, javnih preduzeća i održivost budžeta, koji je za sljedeću godinu veći nego za tekuću.

 

Naime, tri milijarde i 200 miliona maraka će da teži budžet za iduću godinu.

 

Prema prednacrtu Budžeta sa 2017. godinu koji je Vlada razmotrila i predstavila javnosti od ovogodišnjeg vbi trebao biti veći za 73 miliona.

Ipak, povećanje ne znači bolje stanje, već je napravljeno isključivo zbog ogromog duga koji je stigao na naplatu.

To će prvo da osjete zaposleni u javnom sektoru, kojima će plate da idu ka dole. Uz to predviđeno je i smanjenje broje radnika. Pored toga, najveću glavobolju ali i spas vlast vidi u novim zaduženjima koja bi trebvala da budu 608 miliona maraka. Kako će ih navući, niko ne zna. I na kraju, smanjiće se i subvencije, ali ništa od toga neće biti dovoljno da sanira štetu koja je napravljena do sad.

 

Zbog toga, glavna zanimacija i pokrivalica će biti upravo teme koje neće donijeti nikakve promjene građanima, a koje gađaju u one kojih je najviše u RS, neobrazovane.

 

Da vlast pokušava na najpodmukliji način skrenuti pažnju javnosti sa stvarnih problema upozorava i opozicija u Republici Srpskoj.

 

Zdravko Krsmanović iz Narodnog demokratskog pokreta (NDP) navodi da vlast samo nepostojećim problemima odvlači pažnju sa stanja u budžetu koji je pretvoren u puko preživljavanje.

 

"Kad pravite budžet suštinska stvar je razvojna komponenta. Ipak, ono šta se dešava sa budžetima RS jeste da se to pretvara u preživljavanje i disanje na škrge. Skretanje pažnje sa tih gorućih problema, usljed čega smo mi osuđeni na lagano odumiranje, pokušavaju se nametnuti manje bitne stvari. To su ustav, vraćanje nadležnosti, novi referendum, a znamo da je i onaj koji je bio pretvoren u anketu zbog koje se privode ljudi na ispitivanja. Jedini razlog zašto se to radi jeste da nema ni ideje ni vizije za izlazak iz ovakavog stanja. zato i imamo situaciju u kojoj Vlada se ne usuđuje povuići bilo kakav radikalan potez ne bi li nas pokrenula naprijed i zaustavila ovo propadanje, dok stanovništvo gleda kako da pobijegne odavde," rekao je Krsmanović.

 

On naglašava da ovakvo ponašanje vlasti na čelu sa Miloradom dodikom nije ništa novo. Jedino što je prema njegovim riječima potrebno da se desi jeste da se promjeni način djelovanja opozicije koja je prečesto i sama nasjedala na Dodikove podvale.

 

"Suštinska stvar kod opozicije, ako hoćemo da budemo kritični, je što nije bilo jedinstva i što se vodila samo stranačka političa za lične političke koristi. To je i doprinijelo da je ono što je bio koncept Saveza za promjene ostao samo pokušaj. Zato je ključno iskreno jedinstvo opozicije ako želimo da odgovorimo trenutku. Tu nema pregovaranja i odstupanja. Svako uvlačenje u pregovore sa Miloradom Dodikom na bilo koju temu je osuđeno na neuspijeh, jer ako ste nekome dali etiketu diktatora onda sa njim nema razgovora. On se ruši. A za tako nešto važno je biti mnogo aktivniji i hrabriji", kazao je Krsmanović.

 

I Davor Šešić iz Srpske demokratske stranke (SDS) objašnjava da se i ovaj put pokušavaju sakriti najveći problemi u Republici Srpskoj, tako što će se delegirati teme koje su pogodne za obmanjivanje javnosti.

 

"Ovdje je riječ o klasičnom skretanju pažnje javnosti na teme koje nisu provodive, odnosno na stvari iz nekih oblasti koje nikad neće imati mogućnost promjene. Sa druge strane, ne rješavaju se problemi kao što je nedostatak novca u budžetu, ogromna prezaduženost, nelikvidnost, a to sve znači da nema investicija, nema radnih mjesta, nema razvoja, niti pobljšanja standarda života", zaključio je Šešić.

 

I tako, dok se mi budemo bavili novim referendumima, stranim sudijama, ustavom, prenesenim nadležnostima, proći će još jedna godina i sa njom još jedan budžet. A ko će iz svega toga izaći živ tek ćemo da vidimo.

Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
A mnogo bi se usrećili da prihvatimo unitarizaciju i bosanstvo koje nam bukači savjetuju.Sigurno bi bilo bi puni novčanici.
Objavljeno:
Jebes novčanik, ima javnih kuhinja i kontejnera!!!!!
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.