<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kim Jong-un: Naše udare niko neće preživjeti

sankcije

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un poručuje da u dijelovima Južne Koreje koje pogodi njegova vojska "niko neće preživjeti".

02. decembar 2016, 12:00

Nakon što su UN uvele nove sankcije Pjongjangu, Kim Jong-un organizovao je topovsku vježbu velikih razmjera, u kojoj je među zamišljenim ciljevima bila i južnokorejska prijestonica Seul.

Kako navode državni mediji Sjeverne Koreje, mete vojne vježbe bile su pet ostrva i "tijela reakcionarne vlasti" u Seulu i drugim gradovima.

"Ako izbije rat, ovakvi smrtonosni udari bili bi naneseni južnokorejskim snagama kako bismo u samom početku potpuno slomili njihovu spremnost na protivudar i potpuno ih zbrisali", navodi Kim.

Savjet bezbjednosti UN u srijedu je jednoglasno uveo do sada najoštrije sankcije Pjongjangu, nakon što je u septembru Sjeverna Koreja izvela svoje peto nuklearno testiranje.

Rezolucija, koju su najaktivnije zagovarale SAD, donesena je nakon tri mjeseca složenih pregovora sa Kinom i njom je obuhvaćeno 60 odsto sjevernokorejskog izvoza uglja, koji je vodeći spoljni izvor prihoda za tu državu, napominju analitički portali.

UN vjeruju da će rezolucija za 700 miliona dolara umanjiti sjevernokorejske prihode od uglja, čime će se dramatično smanjiti suma koja se može koristiti za nuklearno i balističko oružje.