<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Poraz jednog od najvećih diktatora svijeta

Jahja Džameh

Poslije 22 godine na vlasti, jedan od najvećih diktatora današnjice, priznao je poraz

02. decembar 2016, 12:00

 Poslije 22 godine na vlasti, jedan od najvećih diktatora današnjice, gambijski predsjednik Jahja Džameh, priznao je poraz na izborima, objavio je predsjednik gambijske izvorne komisije i dodao da je “nezapamćeno da lider Gambije prizna poraz prije objavljivanja konačnih rezultata izbora”.

Džameh se još nije lično oglasio nakon poraza od vođe opozicije Adame Beroua, prema navodima lokalnih medija, odlazeći predsjednik priprema govor kojim će se obratiti naciji.

Džamehov protivnik Adama Berou živio je od 2000. do 2006. godine u Londonu. Po povratku u Gambiju, osnovao je kompaniju za nekretnine i počeo da se bavi politikom. Za izbore se kandidovao kao lider koalicije od sedam opozicionih partija.

Tokom kampanje je kritikovao nedostatak zakona koji ograničava predsjedavanje državom na dva mandata, kao i politička hapšenja opozicionih političara. Berou se zalaže za nezavisno sudstvo, slobodu medija i građansko društvo.

Jedan od najautoritarnijih vođa Afrike došao je na vlast 1994. godine u vojnom puču, a mučenja, nestanci i egzekucije obeležili su njegovu preko dvije decenije dugu strahovladu.