<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mladi inžinjer Almedin Kavaz: Razvili smo uređaj koji će slijepim osobama pomoći u kretanju

Inovator

Prototip uređaja testirao je slijepi mladić Mustafa Mehić Mujče, inače poznat po tome da je istrčao sarajevski polumaraton, i kako ističe Kavaz, imao je pozitivne kritike.

02. decembar 2016, 12:00

Da Bosna i Hercegovina ima sinove kojima se može ponositi dokaz je i mladi inovator, rođeni Zeničanin, uposlenik Energoinvesta, Almedin Kavaz.

On je sa kolegama sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu razvio uređaj koji će ukoliko naiđe na konkretnu podršku investitora, olakšati kretanje slijepim i slabovidnim osobama!

– Uređaj se koristi tehnologijom 3D zvuka i putem mobilne aplikacije omogućava slijepim osobama da se bez bijelog štapa ili bez vodiča kreću u prostoru – ističe Kavaz za Faktor.

Prototip uređaja testirao je slijepi mladić Mustafa Mehić Mujče, inače poznat po tome da je istrčao sarajevski polumaraton, i kako ističe Kavaz, imao je pozitivne kritike.

– Bio je oduševljen, što nam pokazuje da smo napravili dobar posao. Ali, za dalje napredovanje naše inovacije potreban je novac. Naravno i dalje istraživanje u smislu da se omoguće dodatne mogućnosti koje uređaj trenutno nema, a za to su potrebne godine rada da izađemo na neko tržište – pojašnjava naš sagovornik.

Patent će zajedno sa još 12 ekipa iz cijele BiH, predstaviti u subotu na prvom kongresu “Tehnologija i inovacije za svjetliju budućnost”.

– To je izuzetna prilika koja se vjerovatno jednom u životu pruža svim studentima i mladim inžinjerima da prezentuju svoje ideje vodećim investitorima koji će najbolje konkretno podržati. Nadam da ćemo biti među njima – iskren je Kavaz.

Bitno je napomenuti da ovo nije njegov prvi inovatorski poduhvat. U martu 2016. bio je dio projekta “Solarno drvo”. Riječ je o je metalnoj konstrukciji koja izgledom podsjeća na drvo, visine 4,5 metara, na čijem se vrhu nalazi 10 solarnih ploča, a snaga svake od njih iznosi po 80W, dakle ukupna instalirana snaga ovog autonomnog fotonaponskog sistema je 800W.

Drvo je instalirano u krugu Kampusa Univerziteta u Sarajevu i na bazi solarne energije omogućava punjenje uređaja poput mobitela i laptopa. Inače, to nije prvi projekt ovog tipa u svijetu i BiH, ali je “Solarno drvo” po svom dizajnu jedinstveno, izgleda futuristički.