<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Admir Čavka: Jeste li spremni za drugačiju politiku? Ja jesam.

Blog

Moje ime je Admir Čavka, te ću na narednoj sjednici Narodne skupštine RS-a, zakazanoj za 6. decembar, preuzeti mandat zastupnika u ovom najvišem zakonodavnom tijelu entiteta Republika Srpska. Premda, fudbalskim žargonom rečeno, u igru ulazim u drugom poluvremenu, odlučan sam da vam pokažem da se politikom možemo baviti na drugačiji način.

04. decembar 2016, 12:00

 Kao zastupnik iz Kluba Domovine, predano ću raditi kao dio opozicije, na zaštiti prava svih onih čiji se glas ne čuje u Narodnoj skupštini RS-a.

Ja sam Banjalučanin, dolazim iz Vrbanjaca, živim za dan kada će moje "Jedinstvo" opet zaigrati na svom terenu. Rođen sam 1982. godine i dijelim snove mladih Banjalučana, Prijedorčana, Dobojlija, Zvorničana, Fočaka, i svih onih koji sanjaju bolje društvo, bolje prilike, zaposlenje i obrazovanje.

Vratio sam se iz Danske, te dijelim strahove povratnika, znam kako je živjeti na Zapadu, te želim u naše društvo donijeti ono što je dobro iz sistema evropskih vrijednosti. Diplomirani sam politolog, govorim engleski, njemački i danski jezik. Nepopravljivi sam patriota, čovjek koji ne propušta utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine i sanjam dan kada će ona zaigrati u mom gradu. Bošnjak sam, musliman, govorim bosanski jezik, ali sam prije svega čovjek, koji svoje prijatelje pronalazi u vrijednim i poštenim ljudima bez osvrtanja na njihovo ime i prezime. Ovo nije moj predizborni govor, jer izbori su prošli, ovo je moje nastojanje da vas ukratko upoznam sa onim što jesam i što želim da budem.

Već godinama bošnjačka i hrvatska povratnička zajednica u Banjoj Luci zajedničkim nastupom na izborima pokušava osigurati svoju predstavljenost u Skupštini grada Banja Luka, ali i na višim razinama vlasti. Nije nam išlo. Jednostavno, posljedice etničkog čišćenja i progona učinile su da se naša zajednica nalazi na rubu statističke greške te da nema kapacitet da osigura broj glasova dovoljan za takav iskorak.

Spletom okolnosti, nakon odustajanja gospodina Murveta Bajraktarevića od mandata u NSRS, stekao sam pravo da ja budem taj koji će predstavljati interese građana i građanki u Narodnoj skupštini. Pred sebe sam postavio jedan težak zadatak. Želim vas, od decembra 2016. do oktobra 2018. godine, uvjeriti da mogu biti konstruktivna opozicija, glas koji će pomaći naprijed stvari u interesu Bošnjaka i Hrvata povratnika, ali ne samo to. Želim povjerenje svih građana, svojih komšija Srba, te svih onih koji se ne mogu poistvojetiti sa političkim elitama koje vladaju Republikom Srpskom.

Mnogi su htjeli da ovaj prostor bude etnički, ali i ideološki 'čist'. To pojedine politike rade i danas. Dodjelom plaketa osuđenim ratnim zločincima, žele da mene otjeraju iz institucija, da svojim protestom sam pristanem na to da budem isključen iz procesa. Ja smatram da drugi izbor postoji. Smatram da moja želja da Bosna i Hercegovina opstane kao država, a da cijeli njen prostor bude mjesto gdje su svi ravnopravni, može jedino da se ostvari ukoliko učestvujem.

U narednom periodu ću vam pisati o mojim iskustvima iz Narodne skupštine, te ću, nadam se, dobiti vaše povjerenje. Tu sam, da vam pokažem da postoji treći izbor i treća politika. Možda nju danas predvode Bošnjaci i Hrvati povratnici, jer su oni na direktnom udaru institucija, ali se njima polako pridružuju brojne druge diskriminisane grupe i pojedinci. Ja ću biti tu da pitam gdje je spomenik za ubijenu djecu Prijedora, ali ću biti tu i da dignem ruku za ukidanje privilegija i povlastica funkcionerima, da dignem glas protiv kriminala i korupcije, te da budem neko ko će svojim porukama učiniti barem mali korak naprijed, kako bi naše društvo ozdravilo. Jeste li spremni za drugačiju politiku? Ja jesam.

Admir Čavka, vaš novi zastupnik