<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Danas iznošenje završnih riječi na suđenju Ratku Mladiću

Hag

Pred Haškim tribunalom danas počinje iznošenje završnih riječi tužilaštva i odbrane, kojima će biti okončano suđenje generalu Ratku Mladiću.

05. decembar 2016, 12:00

 Iznošenje završnih riječi trajaće do 15. decembra, pri čemu će tužioci imati prilku da iznesu svoje argumente do 7. decembra, a potom će odbrana iznijeti svoju završnu riječ od 9. do 13. decembra. 

Odgovore na argumente suprotne strane, tužioci i branioci razmijeniće 15. decembra, dok bi prema okvirnom planu Haškog tribunala, prvostepena presuda generalu Mladiću trebalo bi da bude izrečena do novembra 2017. godine. 

Mladićev advokat Branko Lukić rekao je ranije da se odbrana nada da će uspjeti da pobije navode tužbe u završnoj riječi pred Haškim tribunalom i da dokaže da general Mladić nema nikakvih dodirnih tačaka sa bilo kojim zločinom u BiH 90-ih godina. 

Lukić kaže da ima strah da će, uprkos iznesenim novim dokazima, među kojima i u slučaju i Srebrenice i Markala, sudsko vijeće jednostavno uzeti presuđene činjenice iz predmeta gdje ti dokazi nisu izvedeni. 

"Tako da je vrlo teško promeniti bilo šta ovde /u Hagu/. Skeptičan sam. Radim godinama, ali borimo se protiv te međunarodne nepravde. Radimo sve što možemo i više nego što možemo", rekao je Lukić. 

On je naveo da je relativno dosta vremena prošlo od izricanja ranijih presuda, ali da će jedna od tema odbrane u završnoj riječi biti da general Mladić nije dobio pravično suđenje, prije svega, što mu sude dvojica sudija koja su ga već osudila u nekim drugim predmetima, u kojima on uopšte nije bio učesnik. 

"Dakle, mi ćemo i dalje na tome da insistiramo, iako su naši podnesci u tom pravcu odbijeni. Naravno, mi se sa tim nikada nećemo složiti i uvek ćemo tvrditi da general Mladić nije dobio fer suđenje. To će biti istaknuto već u uvodnom delu", rekao je Lukić. 

On je podsjetio da je odbrana u svom završnom podnesku istakla nedostatke u iznošenju dokaza Haškog tužilaštva u odnosu na Srebrenicu, te da su izvedeni novi dokazi na osnovu kojih se može zaključiti da su gubici kolone muslimanske 28. divizije takozvane Armije BiH u borbama prilikom proboja iz Srebrenice iznosili oko 6.000 ljudi. 

Suđenje generalu Mladiću počelo je u maju 2012., godinu dana nakon što je on, poslije 16 godina bjekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag. 

Iznošenje završnih riječi počeće danas u 9.30 časova.