<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šta donosi program ekonomskih reformi u Srpskoj?

Do 2019. godine Vlada planira da se zaduži za gotovo dvije milijarde maraka – od čega najviše računaju dogodine. Već imaju plan za potrošnju u 2017.

05. decembar 2016, 12:00

 U programu ekonomskih reformi ministri su crvenim podvukli ključne mjere za upravljanje javnim finansijama:

– smanjenje opterećenja privrede;

– reforma zdravstvenog sektora;

– osiguranje održivosti javne potrošnje.

Vlada planira da rastereti privredu tako što će u drugoj polovini 2017. da ukine ili smanji određene parafiskalne namete. Plan je da se smanji zbirna stopa doprinosa na bruto platu za 1,4 procenta – što bi dovelo do pada prihoda vanbudžetskih fondova za 76 miliona maraka. Dok sindikat za sada ćuti, onim što su pročitali poslodavci uglavnom nisu zadovoljni.

“Postoji mogućnost ukidanja poreskih olakšica za firme koje su investirale kao i za ukidanje subvencija za firme koje zapošljavaju preko 30 novih radnika godišnje, te ukidanje oslobađanja plaćanja poreza na podignutu dividendu. Prema tome, mi smo tu našli neke stvari koje nas značajno koštaju”, naglasio je Saša Trivić, Unija udruženja poslodavaca RS.

Pošto bi najviše na udaru bio Fond zdravstva plan je da, zajedno sa svim javnim zdravstvenim ustanovama prebaci na trezor. Vlada opet najavljuje reformu javnog sektora zajedno sa registrom zaposlenih u javnoj upravi. Ekonomisti Zoranu Pavloviću većina stvari zvuči itekako poznato.

“Ono što se može reći je da se nigdje ne spominje racionalizacija i smanjivanje troškova javne administracije, pri čemu se vrlo ambiciozno govori o smanjivanju opterećenja ličnih dohodaka što je zahtjev i Svjetske banke i MMF-a i kada sve to pogledamo onda je to jedan čitav niz, prije bih rekao, dobrih želja bez jasno definisanih obaveza”, ocijenio je Zoran Pavlović, ekonomista.

Crvenim je podvučen i spisak lijepih želja za oblast transporta i telekomunikacija. Bar ako je suditi po tekstu, svi zajedno imaju pune ruke posla. Povećanje kvaliteta usluga Aerodroma proširenjem piste iako za tu stavku nisu obezbjeđena sredstva. Bez obzira na blokadu iz Hrvatske, Vlada računa da će most preko Save biti završen do kraja 2019. godine. Većina ostalih stavki u tekstu je poprilično uopštena.

Interesantno je da u Programu ekonomskih reformi Vlada računa na novine u indirektnom oporezivanju i izmjene Zakona o akcizama koji je već doživio fijasko.

Tako na primjer, računaju na uvođenje akcize na biogorivo i biotečnosti za izgradnju autoputeva i puteva – i akcize na pivo, bezalkoholna i alkoholna pića za finansiranje zdravstvene zaštite.

ATV