<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rat u Siriji: Sprema se strašna bitka u Alepu

Konačni obračun

Dok se međunarodni posmatrači bave procenama ishoda okršaja koji se očekuje, jedna žena na Tviteru svakodnevno opisuje svoj život pod opsadom. Ona i njena porodica se plaše da su sebi nacrtali metu, pošto ima više od 200 hiljada pratilaca

05. decembar 2016, 12:00

 Sirijske provladine snage preuzele su kontrolu u više od polovine oblasti Alepa koje su držali pobunjenici, nakon što su vazdušne i kopnene snage proterale na desetine hiljada protivnika Bašara al Asada.

Stafan de Mistura, UN izaslanik za Siriju, rekao je subotu da očekuje "strašnu bitku" za potpuno preuzimanje grada.

Avioni i artiljerija tukli su opsednute istočne oblasti dok su se sirijske trupe i saveznici iz Iraka, Irana i Libana probijali kroz grad, obezbeđujući delove Tarik al Baba i puteva za aerodorom na istoku Alepa, objavilo je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Pojedine oblasti koje su zauzele provladine snage bile su u rukama opozicionih boraca od 2012. godine.

"Omča se steže brzo", rekao je Mohamed Abu Džafar, medicinski zvaničnik iz istočnog Alepa, za AP. "Naši resursi su veoma loši i počinju da nestaju".

Mistura je rekao da se plaši da opozicija neće još dugo moći da izdrži napade. "Činjenica je da Alepo neće moći još dugo da izdrži", rekao je on na konferenciji u Rimu. "Imam osećaj da će doći do strašne bitke negde oko Božića i Nove godine. Nadam se da do nje neće doći, da postoji neka vrsta drugog rešenja".

Prema procenama UN oko 19.000 ljudi je izbeglo iz opkoljenog Alepa u oblasti koje kontroliše sirijska vlada, a oko 10.000 je u enklavama koje drže kurdske trupe, a oko pet u delovima koje drži opozicija. Gotovo dve trećine izbeglih iz Alepa su deca.

Oni koji su ostali u delovima grada koje drži opozicija suočavaju se sa nestašicom hrane i zimom.

"Sve sam ostavio, čak i moju odeću, veoma je loše, i tako je hladno", rekla je Fatema, čiji su tvitovi o životu pod opsadom sa troje dece privukli pažnju svetske javnosti. Nju prati 200.000 ljudi.

Fatemin dom je pogođen prošle nedelji i sada se kriju sa prijateljima.

"Zdravo prijatelji, kako ste. Sada sam u bekstvu, strahujem da ću biti ubijena. Molim vas spasite nas. Hvala vam", rekla je Bana Alabed, Fatemina kćerka, u kratkom videu koji je podelila autorka Hari Potera, Dž. K. Rouling.

Porodica je u strahu da su sebi nacrtali metu na leđima zbog široke publike koja ih prati, i kao mnogi drugi u gradu, veruju da bi bilo isuviše opasno da pređu u deo koji je pod kontrolom vladinih snaga koje se veoma grubo odnose prema svima za koje misle da podržavaju opoziciju.

Ruski šef diplomatije, Sergej Lavrov, rekao je u subotu da je Moskva spremna da razgovara sa SAD o potpunom povlačenju poobunjenika iz Alepa, ali da pobunjeničke grupe insistiraju da će se boriti do smrti.