<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Fudbalski Vikiliks: Dokazi da su Ronaldo i Murinjo utajili milione evra za porez?

Utaja

Na pomolu je jedan od najvećih fudbalskih skandala u istoriji. Najavljuju se dokazi da je veći deo evropske fudbalske elite bio umešan u nezakonite radnje

05. decembar 2016, 12:00

 Konzorcijum 12 evropskih medijskih kuća, među kojima su španski portal Konfidensial, nemački Špigl Spiegel, britanski San i drugi, najavio je da će u sledeće tri nedelje da objavljuje podatke koji bi mogli da budu upamćeni kao "najveće curenje informacija u istoriji". Iza ovog projekta stoje mediji koji su izneli i priču "Panama pejpers".

Oni, naime, tvrde da poseduju preko 18 miliona dokumenata koji dokazuju da su velika imena sprota, poput Kristijana Ronalda i Žozea Murinja utajili porez, i to preko Horhea Mendesa, jednog od "najjačih" svetskih fudbalskih menadžera

Ronaldu se na teret stavlja da je od 2009. godine, otkako je stigao u Madrid, utajio 150 miliona evra poreza (u dva različita slučaja od po 75 miliona za prava na brend CR), a preko pravnog lica "Gestifute", kojoj je vlasnik pomenuti agent.

Naravno, nagađa se da su koristili usluge firmi sa Britanskih Devičanskih ostrva.

Navodno su i neke karipske firme u 2015. godini kupile prava na logo "CR" sve do 2020, a to je išlo preko "Mint Capital", pravnog lica u vlasništvu Petera Lima predsednika Valencije. Novac se uplaćivao na račun u švajcarskoj banci na ime Kristijana Ronalda.

Pominje se takođe i irska kompanija "Multisports & Image Management", a Irska za ima najmanju stopu poreza na dohodak u Evropi za preduzeća (12,5 odsto).

Sve su to još uvek nagađanja, a o čemu je tačno reč postaće jasnije u sledeće tri nedelje kada se očekuje objavljivanje detaljnih informacija. Ronaldo je najveće ime u celoj priči, ali pominju se i Mesut Ozil, Radamel Falkao i drugi.

"Kristijano Ronaldo i Žoze Murinjo sve svoje poreske obaveze plažaju španskim i britanskim vlastima. Ni jedan ni drugi nikada nisu bili upleteni ni u kakve ilegalne aktivnosti niti su zbog njih bili pod istragom. Nećemo se suzdržavati od tužbi prema bilo kome ko objavi ovakve neistine", stoji u saopštenju Gestifutea.

Oni su priložili i potvrdu da je Ronaldo isplatio sve svoje obaveze regularno.

Španski Konfidensial tvrdi da su Ronaldovi reklamni ugovori s Najkom, Unileverom, Konamijem i mnogim drugim prestižnim brandovima išli preko MIM-a, što bi značilo da je plaćao manje poreza od vrtoglavih 43,5%, koliko je kao fizička osoba s prebivalištem u Madridu obavezan da plaća.

Advokatski tim Žozea Murinja je saopštio da poslovni entitet portuglaskog trenera "na Karibima" nema ni zaposlene, niti je imao bilo kakve aktivnosti.

Kako piše španski "El Mundo", Murinjo je u pregovorima sa Proeskom upravom uspeo da svoju ofšor kompaniju Koper predstavi kao firmu sa troškovima - španski list je naveo "fiktivnim" - većim od milion evra, iako je od 2010. do 2013. imao manje od 100.000 evra troškova, odnosno deset puta manje odm prijavljenog.

Što bi rekli, ostaje da se vidi da li zaista ima vatre tamo gde ima i dima. I da li će i Ronaldo, kao prethodno Mesi i Nejmar, dobiti svoju "poresku aferu".

A najveća komparativna prednost u odnosu na Mesija, u igri "ko je najveći na svetu", za Portugalca je bila upravo to da je pošten.