<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tuzla: Aerodromu potrebni dodatni carinici zbog velikog broja letova

Tuzla

Obim kargo i putničkih letova na Aerodromu Tuzla u zadnje dvije godine povećan je 20 puta, pa je iskazana potreba da se poveća broj carinika i graničnih policajaca na ovom aerodromu, kako ne bi došlo do ugrožavanja bezbjednosti.

05. decembar 2016, 12:00

“Ozbiljno me zabrinjava pitanje Aerodroma Tuzla. Bili smo u posjeti i obim kargo i putničkih letova je 20 puta povećan. Skrećem pažnju svima da ovo može biti ozbiljan sigurnosni problem”, kazao je Sifet Podžić, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH na posljednjoj sjednici.

Pozvao je sve da se tom aerodromu pomogne, da Granična policija tamo poveća broj službenika, kao i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO).

Iz UIO BiH ističu da su ranije tražili da se izdvoje sredstva za rekonstrukciju objekata kako bi se mogli smjestiti zaposleni u carinskim ispostavama i Granična policija.

Savjet ministara BiH je na sjednici održanoj u decembru prošle godine donijelo Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta “Izgradnja i opremanje novih i rekonstrukcija postojećih objekata na GP Vardište i na Međunarodnim aerodromima Mostar i Tuzla” za potrebe smještaja zaposlenih u jedinicama Granične policije i carinskim ispostavama UIO BiH, te zaposlenih u inspekcijskim službama.

Predmetni projekat će se finansirati iz sredstava budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH u ukupnom iznosu od šest miliona KM, i to po fazama.

Iz Granične policije BiH ističu da postoji potreba za povećanjem broja graničnih policajaca jer se promet na Aerodromu Tuzla mnogostruko povećao.

“Već smo povećali broj policajaca. Planiramo još, ali veliki problem Granične policije BiH je nedostatak ljudstva”, kazali su u Graničnoj policiji.