<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Odlučeno: Svim gradovima i selima besplatan Wi-Fi

EU

Države članice Evropske unije već su dale podršku inicijativi nazvanoj "WiFi4EU", koja podrazumijeva besplatan pristup Wi-Fi mrežama u gradovima i selima.

06. decembar 2016, 12:00


Podrška inicijativi uslijedila je nepuna tri mjeseca nakon što je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker predstavio plan kojim bi se tijelima lokalne vlasti u EU omogućilo da građanima u gradovima i selima ponudi besplatan pristup Wi-Fi mrežama

Prvi poziv za podnošenje projektnih predloga planira se do leta 2017. godine, a sva tela lokalne vlasti u EU-u moći će da se prijave za dobijanje vaučera da bi ponudili visokokvalitetan pristup internetu u svojim parkovima, trgovima, javnim zgradama i knjižarama.

Vaučeri će se dodjeljivati prema redosledu prijave, pa bi načelnici opšina i gradonačelnici trebali da budu spremni da reagovanje čim proces prijava bude otvoren. Ko dobije vaučer, s njim će moći da kupuje i instalira vrhunsku opemu za lokalne tačke pristupa WI-FI mreži. Ostale troškove tih hotspotova snosiće lokalne vlasti.