<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

MOĆNA LEKCIJA Učitelj pomoću komada papira učenicima pokazao što znači biti privilegovan

Lekcija

Profesor je učenicima na jednostavnom primjeru objasnio kako funkcioniše svijet.

07. decembar 2016, 12:00

EDAN profesor u srednjoj školi svoje je učenike na jednostavan način odlučio naučiti lekciju o privilegijama i socijalnoj mobilnosti.

Svima je podijelio komad papira i zamolio ih da ga zgužvaju.

Zatim je pomaknuo koš za smeće ispred ploče i rekao im: "Igra je jednostavna, vi svi predstavljate stanovništvo ove zemlje. A svi u ovoj zemlji imaju mogućnost da se obogate i postanu dio više klase. Sve što morate napraviti da biste to postigli je s vašeg mjesta ubaciti zgužvani papir u kantu za smeće".

Učenici u zadnjim klupama su se odmah pobunili: "Ovo nije pošteno". Vidjeli su da oni u prvim klupama imaju bolju šansu da pogode kantu.

Svi su pokušali pogoditi i, kao što se moglo očekivati, većina učenika iz prvih klupa (ali ne svi) uspjela je ubaciti papirić u koš, dok je to uspjelo samo nekolicini onih koji su sjedili u zadnjim klupama.

"Što ste sjedili bliže košu, šanse da ga pogodite bile su vam veće. Tako u stvarnom životu izgleda privilegija. Jeste li primijetili da su se na nepravdu bunili samo oni u zadnjim klupama? S druge strane, oni u prvim klupama nisu ni uočavali koliko su povlašteni. Sve što su vidjeli bilo je nekoliko metara koji ih dijele od cilja", rekao im je.

"Vaš posao kao učenika koji se obrazuju jest da budete svjesni privilegije koju imate. I koristite ovu povlasticu zvanu 'obrazovanje' da date sve od sebe i postignete velike stvari, i da se uz to borite za prava onih koji sjede u redovima iza vas", zaključio je.

 Index.hr