<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šarović: Dostavljanje Upitnika važan trenutak i velika obaveza za BiH

Upitnik EU

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović istaknuo je danas da je dostavljanje Upitnika Evropske komisije Bosni i Hercegovini važan trenutak i prevashodno velika obaveza za BiH.

08. decembar 2016, 12:00

Ističe da to nije upitnik u smislu odgovora „da“ ili „ne“.

- To je toliko velika obaveza i mnogi u zemlji nisu svjesni da imamo tako malo vremena od nekoliko mjeseci i tako malo resursa i logistike za davanje kvalitetnih odgovora koji podrazumijevaju u značajnom broju pitanja i koordinaciju s drugim nivoima vlasti - entitetima, kantonima - izjavio je ministar Šarović medijima.

Po njegovim riječima, to je vrlo, vrlo složen proces.

- Ukoliko apsolviramo ovo pitanje polovinom ili u drugoj polovini 2017. imamo šansu da dobijemo pozitivno mišljenje na osnovu koga dobijamo kandidatski status. Mislim da je potrebna puna mobilizacija i razvijanje svijesti o značaju ovog trenutka ali i rekao bih, upitnoj spremnosti BiH da iskoristi ovo vrlo kratko vrijeme - kazao je Šarović.

Istaknuo je da zbog toga sve institucije treba da apsolutnu budu mobilne, da iskoriste sve svoje resurse.

Napomenuo je da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima ogromnu obavezu, jer gotovo polovina pitanja bit će iz nadležnosti tog ministarstva.

Ministar Šarović kaže da je, sa svojim resursima koje ima, Ministarstvo spremno.

- Da li će to biti dovoljno, vidjet ćemo. Ukoliko bude potreban novi angažman o tome ćemo obavijestiti Vijeće ministara BiH. Vrlo je važno da ovo ministarstvo ima kvalitetnu koordinaciju s Federacijom BiH i RS-om, jer je to preduslov za davanje kvalitetnih odgovora - rekao je ministar Šarović.

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn sutra će u Sarajevu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću predati Upitnik Evropske komisije.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU koji Evropska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU, o čemu odlučuju Vijeće EU i Evropsko vijeće.