<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Opozicija traži odgovornost onih koji su dozvolili propast dviju banaka u RS-u

NSRS

Opozicija u Narodnoj skupštini zatražila je danas ponovo odgovornost onih koji su dopustili propast dviju banaka u Republici Srpskoj.

08. decembar 2016, 12:00

Poslanik NDP-a Dragan Čavić upitao je kako je moguće da dosad niko nije odgovarao za propast Balkan investment banke i Bobar banke u RS-u, u kojima su ostala zarobljena javna sredstva Republike, lokalnih zajednica, javnih preduzeća, fondova...

Podsjetio je da je suspendovana direktorica Agencije za bankarstvo RS-a Slavica Injac, te da prijavljena potraživanja u te dvije banke iznose 556 miliona KM.

-To su propali novci – upozorio je Čavić na sjednici entitetskog parlamenta tokom rasprave o izvještaju o stanju u bankarskom sistemu RS-a u prošloj godini i izvještaju o poslovanju i rezultatima rada sa finansijskim izvještajem Agencije za bankarstvo RS-a.

Iznio je i tvrdnje da je Agencija za bankarstvo RS-a, dok ju je vodila Slavica Injac, „tolerisala pranje i izvlačenje novca od strane litvanskih vlasnika, a da je u svemu vidljiva sprega aktulene političke vlasti“.

-I sada dođe MMF i traži da se mijenjaju zakon o bankama i Agenciji za bankarstvo RS-a – naveo je Čavić, dodajući da RS sada polako gubi kontrolu nad tim sektorom, zato što niko tri godine nije reagovao na upozorenja šta se dešavalo u dvije sada propale banke u RS-u.

Šef Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović je rekao da se ovim pitanjem treba da pozabave istražni organi, jer bi mnogi morali dati odgovor gdje su novci građana RS-a i depoziti institucija RS-a.

Međutim, dodao je, pokušava se amortizovati uloga političkih struktura u propasti dviju banaka.

Kritikovao je i činjenicu da sjednici parlamenta ne prisustvuje ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija, a tvrdi da Agencija za banksratsvo RS-a nije samostalan i nezavisan organ, već pod direktnim političkim utjecajem vlasti te da je sve što se dešavalo nanijelo veliku štetu RS-u.

U parlamentu RS-a danas će se glasati o razmatranim tačkama tokom ovog zasjedanja.