<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hrvatima se ne piše dobro: Stiglo upozorenje iz Evropske komisije

Evropska komisija je zatražila od Hrvatske da izmeni zakon o privatizaciji Ine-Industrije nafte, jer njime krši slobodu kretanja kapitala i osnivanja poslovanja

09. decembar 2016, 12:00

To je obveza koju je Hrvatska preuzela još 2010. tokom pristupnih pregovora u poglavlju Sloboda kretanja kapitala.

Komisija je Hrvatskoj poslala obrazloženo mišljenje, što je drugi korak u pokretanju postupka za povredu evropskih propisa, javlja agencija Hina. 

Ako Hrvatska u roku od dva meseca Zakon o privatizaciji Ine ne uskladi s pravom EU, Komisija može da odluči da uputi predmet Sudu EU. 

Komisija navodi da je Ina najveće hrvatsko preduzeće za snabdevanje energijom, delomično u vlasništvu hrvatske Vlade. 

Prema Zakonu o privatizaciji Ine, državi su dodeljena posebna ovlašćenja u tom preduzeću, uključujući pravo na veto u slučaju odluka kompanije koje se odnose na prodaju deonica/imovine u vrednosti koja prelazi određeni prag. 

To za posledicu ima da deoničari ne mogu da utiču na važne odluke društva srazmerno svojim udelima, što može da odvrati potencijalne investitore od ulaganja u Inu. 

Komisija smatra da takva posebna ovlašćenja predstavljaju ograničenje slobodnog kretanja kapitala i slobode osnivanja poslovanja, koje se na osnovu Ugovora o funkcionisanju EU ne može opravdati.