<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Uhapsi pa pusti: Delimustafić i ekipa pušteni na slobodu

Pravda

Alija Delimustafić, Jusuf Škrijelj, Suada Hadžić i Lejla Cerić pušteni su na slobodu nakon što nije usvojen predlog sarajevskog Kantonalnog tužilaštva da im se pritvorska mera produži za još dva meseca.

10. decembar 2016, 12:00

 Vest o puštanju na slobodu navedene četvorke potvrdio je Senad Pizović, advokat koji zastupa osumnjičenog Delimustafića, prenosi portal Faktor.ba.

Četvorka je uhapšena u policijskoj akciji "Pravda" kada je privedeno ukupno 19 osoba koje se sumnjiče za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, povredu zakona od sudije, pranje novca i prevare.

Istovremeno, na području BiH i Hrvatske pripadnici policije su izvršili pretrese na oko 60 lokacija.

Privedenim se na teret stavlja falsifikovanje dokumentacije ili prevara, uknjižavali takozvane napuštene stanove na sebi odane ljude, koje su, potom, posredstvom Delimustafićevih firmi koje se bave prometom nekretnina prodavali trećim osobama.

Delimustafić je, navodno zbog lakšeg prikrivanja tragova, na području Istočnog Sarajeva osnovao kompaniju Centralexport koja se bavila trgovinom nekretninama. Direktor te firme bio je Hajrudin Delimustafić. Na istoj adresi firme je imao i Jusuf Škrijelj.

U poslovima sa nekretninama pomagala im je bivši sudija Opštinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić, koja je nezakonito uknjižavala stanove na osobe bliske porodici Delimustafić.

Osumnjičeni advokat Suada Hadžić, bivša pravobraniteljka Opštine Stari Grad, te advokat Emir Karača, godinama su zastupali interese Delimustafića, pogotovo kada je reč o nekretninama