<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šta nesanica radi vašem srcu?

Visok pritisak, broj otkucaja srca i hormoni stresa dramatično rastu

10. decembar 2016, 12:00

 Nedostatak sna može da izazove ozbiljne probleme sa srcem, tvrde naučnici sa Univerziteta u Bonu u novoj studiji objavljenoj na godišnjem sastanku Radiološkog društva Severne Amerike (RSNA).

Ovo istraživanje pokazalo je da manjak sna dovodi do vrlo primetnih promena na srcu. Istraživanje je obuhvatilo zaposlene u hitnoj pomoći, koji su često radili noćne smene i prekovremeno, i stalno bili izoženi ogromnom stresu. Oko dvadeset zdravih radiologa išlo je na snimanje srca pre i posle dežurstva, tokom kojeg su prosečno spavali dva do tri sata sna. Mereni su im pritisak i puls, kao i broj otkucaja srca, vađena krv i davali su urin. Kada su te dve slike upoređene, ispostavilo se da je njhovo srce pod naporom, što je preduslov za srčane probleme. Registrovano je i uvećanje krvnog pritiska, broja otkucaja srca i hormona ptitne žlezde, koji se oslobađaju kao odgovor na stres.

Ova studija je ako mala i potrebno je još istraživanja da bi se do kraja shvatila veza između spavanja i srčanih bolesti. Ali, istraživači su zaključili da je ova studija jedna od prvih koja se bavi stvarnim efektima nespavanja na rad srca, posebno kod onih koji rade po smenama i pod stresom.