<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kanadska novinarka: Sve što čitate o Siriji nije kredibilno

Novinarstvo i Sirija

Kanadska nezavisna novinarka i aktivistiva za ljudska prava, Eva Bartlett održala je govor u UN-u, u kojem je upozorila mainstream medije da njihovi izvori iz Sirije, koji su na terenu - nisu kredibilni, te da su kompromitovani.

15. decembar 2016, 12:00

Ona je tokom svog izlaganja izrazila nadu da će SAD i neke druge zemlje prestati podržavati i finansirati terorizam u toj zemlji.

"U više navrata sam posjetila Homs, Maaloulu. Latakiju, Tartus i Alep. Podrška naroda za njihovu Vladu je stvarna. Sve ono što čujete i čitate u korporativnim medijima je potpuno suprotno", poručila je.

"BBC, Guardian, New York Times i drugi - sve što čitate je suprotno od stvarnosti. Mediji žele zavarati javnost demonizirajući Asada i mijenjajući činjenice o ruskoj podršci za Damask", kazala je.

"Koje internacionalne organizacije su na terenu u Istočnom Alepu? Reći ću vam, nema ih", izjavila je Bartlett.

"Novinske organizacije se oslanjaju na Sirijski Opservatorij za ljudska prava (SOHR), koji se nalazi u Coventryju, a njima upravlja jedan čovjek. Informacije se baziraju na temelju kompromitovnih skupina poput Bijelih kaciga", poručila je - dodavši da masa ljudi u Siriji, Alepu - uopće nikada nije čula za tu organizaciju.

"Bijele kacige su osnovane 2013. Osnovao ih je britanski vojni oficir. SAD, Velika Britanija i još neke zemlje ih finansiraju sa 100 miliona dolara. Oni navodno spašavaju civile, a u Istočnom Alepu niko nije čuo za njih", kazala je.

"Oni su navodno neutralni, a opet su prijavljeni da hodaju sa puškama, i stoje na tijelima mrtve djece", oštro je osudila novinarka ovu organizaciju.

Također, kazala je da se mnoga svjedočenja recikliraju, i da se iste osobe navode kao svjedoci u različitim periodima - sa istim svjedočenjem. Neimenovani aktivisti nisku kredibilan izvor za stanje u Istočnom Alepu, jednom ili dva puta da, ali da se svaki put navode kao činjenično stanje - ne.

"Mainstream mediji nemaju izvore na terenu. Nisu kredibilni", kazala je novinarka i aktivistica koja je bila izrevoltirana pitanjem kojeg joj je uputio norveški novinar.

Osudila je i pisanje New York Timesa, ali i Democracy Now-a, koji se drže stava da je u Sriji aktivan građanski rat, i da su protesti bili mirni, nenaoružani do 2012. godine.

Video njenog izlaganja pogledajte u prilogu.