Mnogi završe čak i fakultete, a i dalje ostaju nepismeni zbog ovih 15 velikih grešaka

Pravopis

Mnogi završe čak i fakultete, a i dalje ostaju nepismeni zbog ovih 15 velikih grešaka

Piše: Opanak.rs

Idemo da vas vidimo

1. Ako NEZNAŠ, onda zaista ne znaš. Ipak, vrlo je lako naučiti koja se četiri glagola sa negacijom u srpskom jeziku pišu spojeno – neću, nisam, nemoj i nemam. Ostale negacije glagola pišu se odvojeno. Dakle, pravilno je NE ZNAM, NE MOGU, NE ŽELIM, NE UMEM, NE VREDI, NE ČEKAJ ME…

2. Gorenavedeno pravilo važi samo za glagole. Kod prideva i imenica rečca NE srasta sa drugom reči, pa tako imamo NEČOVEKA, NEZNANJE, NEZRELOG ILI NEPISMENOG, a NE – NE ČOVEKA, NE PISMENOG…
pravopisne greške
Foto: Srbovanje

3. DALI ste vi ovo razumeli? Jeste, ako reč DALI shvatate samo kao glagol DATI upotrebljen u 2. licu množine perfekta. DA LI se kao pitanje uvek piše odvojeno. Kao i JE LI, BI LI, HOĆEMO LI… Skraćeni oblici pišu se ovako: DA L’, JE L’… NIKAKO BEZ APOSTROFA I NIKAD SPOJENO!

4. JER vam srpski jezik zaista toliko težak, JEL ste bili lenji u školi da ga naučite? Nikada ne mešajte JER I “JEL”, premda ne samo da nisu iste vrste reči, već reč “JEL” ne postoji. Piše se samo JE L’ umesto JE LI.

5. Ne piše se HVALI, nego FALI. Nije PROTESTVOVATI, već PROTESTOVATI. Nikako EURO, nego EVRO. Ne PRECEDNIK, već PREDSEDNIK… Ali, POTPREDSEDNIK, a ne PODPRECEDNIK! Nije RADOSAN i ČASAN već RADOSTAN  I ČASTAN. TRENUCI I ZADACI pravilno je umesto TRENUTCI I ZADATCI. Kaže se IZVINIO sam se, a ne IZVINUO sam se (od glagola IZVINITI SE).


6. Pišemo JA BIH, ali TI BI, ON BI, MI BISMO, VI BISTE, ONI BI. NIKAKO JA BI i TI BIH!

7. BIO, RADIO, POPRAVIO, UREDIO, NAMESTIO… Već i vrapci na grani trebalo bi da znaju da BIJO nije odlika pismenog čoveka.

8. Ako sumnjate da ste od nekoga viši, onda sigurno bolje poznajete jezik od onoga ko SUMLJA da niste VIŠLJI.

9. Ako putujete kolima i jedete kašikom vi ste bolji poznavalac jezika od nekoga ko putuje SA KOLIMA ili jede SA KAŠIKOM. Naročito ako jede S’ KAŠIKOM, mora mu se objasniti da apostrof NIKADA ne ide uz skraćeni oblik predloga S, čak i kada se pravilno upotrebljava (npr. S NAMA, S NJIM).

10. – U VEZI TOGA želiš da se konsultuješ SAMNOM?
– Ščim?
Kaže se U VEZI SA TIM i SA ČIM ili S ČIM, a ne ŠČIM. SAMNOM nikako ne može biti ispravno, jer je pravilno SA MNOM, SA TOBOM, SA NJOM…
pravopisne greške
Foto: Srbovanje

11. SVO VREME nisam SNIKIM želeo da se družim na ekskurziji.
SVE VREME bio si samo u zabludi da se piše SNIKIM umesto pravilnog NI SA KIM, kao što se  piše i NI SA ČIM, NI SA JEDNIM… I kao što se kaže SVE VREME, a ne SVO VREME.

12. Obzirom da sam bijo na koncertu, vido sam mnogo slušaoca i gledaoca u sali.
S OBZIROM NA TO da sam BIO na koncertu, VIDEO sam mnogo SLUŠALACA I GLEDALACA u sali.


3. Dr. Ristić je najstrožiji lekar u bolnici.
Iza skraćenice za oznaku profesije “dr” NIKADA se ne piše tačka, jer je “dr.” sa tačkom skraćenica za reč DRUGI odn. DRUGO, a koristi se najčešće prilikom nabrajanja. Kaže se NAJSTROŽI, jer pravilna komparacija prideva glasi ovako: STROG – STROŽI – NAJSTROŽI, kao i VISOK – VIŠI – NAJVIŠI.

14. – Dobar dan, želite li burek za poneti.
– Da, ješću ga kući.

Pravilno je ZA NOŠENJE i KOD KUĆE.

15. – Poćiću ka Beograđanci i čak šta više popeću se na njen zadnji sprat.
Piše se POĆI ĆU, ČAK ili ŠTAVIŠE (pleonazam je pisati i ČAK i ŠTAVIŠE) i Beograđanki (jer je naziv zgrade Beograđanke nastao od vlastite imenice koja označava stanovnicu Beograda). Zadnji se koristi u smislu poslednji. Ispravno je pisati i ZADNJI I POSLEDNJI.

 

Preuzeto sa Opanak.rs


 

 

Komentari na tekst (38)
ju
Objavljeno:
Koliko sam upoznata sa gramatikom srpskog jezika i načinom tvorbe glagolskih oblika, futur prvi (o kojem je bilo riječ u gore navedenim pravilima) može da bude prost i složen glagolski oblik...tako da od glagola poći oblik prostog futur I je poćiću, poćićeš itd, a složenog ću poći, ćeš poći. Tako se učilo dok sam ja išla u osnovnu i srednju, osim ako se u međuvremenu nije nešto promijenilo.
Objavljeno:
Jeste li primijetili da u Hrvatskoj kažu npr. dvije i prva umjesto dvije hiljade/tisuće i prva i slično? Može li neko objasniti zašto?
Objavljeno:
Samo se u Srbiji kaže: EVRA. Izgovara se eeeeeeeeevra, kao i dinaaaaaara
Objavljeno:
Naravno, kad nastavnici u petom osnovne preskacu vezbe padeza, glagolskog vida i roda, a ne preskacu, Cankarevu Deseticu iz devetnaestog veka i epske narodne pesme. Pripremaju decu da budu nepismena, glupa i ratoborna, kako be se bolje prilagodila nekom novom kosovskom boju. Zato imamo gomilu ocajno losih novina, zato niko ne ume da napise imejl, zato niko nema funkcionalnu pismenost! Zasto se onda zgrazavate? Kako deca da razumeju da im je funkcionalna pismenost u zivotu potrebna, a Filip Visnjic nije?!! Pismenost nisu ukrasni pridevi, ruski romani i brljanje po "dubinama duse". Pismenost je sposobnost da jasno izrazite misao ili argument, da citate izmedju redova, da u svom tekstu izbegnete dvosmislenost, da ne uvredite primaoca, da privucete paznju....
Objavljeno:
Jednom prilikom sam dobila poruku u kojoj pise da je osoba doputovala iz SVECKE? Greska nije bila slucajna, jer se u tekstu poruke SVECKA pominjala 3 ili 4 puta.
Objavljeno:
Zanimljivo vas je citati. Ovdje se ne spominje hrvatski jezik, ali navela bih vam nedoumice koje hrvate muce, a vama su mozda i smijesne, koga zanima. 1. Pisanje č i ć, jer ne rade razliku u izgovoru 2. Pisanje đ i dž, jer ne rade razliku u izgovoru 3. Pisanje ije i je , jer ne rade razliku u izgovoru . I to troje se podosta masovno grijesi. " da li i dal'" ne postoje uopce iako se redovno koriste, pise se "cijelo vrijeme"; svi govore "zadnji" za sve upotrebe iako je ovo pravilo, i mislim da i kod vas vrijedi isto: "zadnji" znači da više ništa poslije toga neće slijediti "u zadnjem broju časopisa" se koristi kad taj časopis više nikad nije izlazio dok "posljednji" samo znači da još za sada nije bilo nečega nakon toga "u posljednjem broju časopisa" se koristi za najnoviji broj časopisa (a očekuje se da će i dalje izlaziti); dr se pise sa tockom. Ima jos dosta toga, ali hladi mi se supa. Samo kazem, zanimljivo mi je uvidjati razlike u pravopisu i dilemama koje nas muce.
Objavljeno:
I ovde grešaka koliko hoċeš. Je li se pisalo odvojeno a jel' spojeno. Da li je poslednji ili zadnji, zadnji bi bilo logično da je opozit od prednji, a ne najviši. A da li je viši ili višlji, višlji je za lica, a viši za stvari, objekte, pozicije... U jednom političkom sistemu važi jedno pravilo, a u drugom sve okrenu tumbe, jer to je jedino što mogu, za drugo im treba pamet, a sa tim su u deficitu, sve rade na mišiće i prisilu. U svakom slučaju svi se slažu da je jezik najjače oružje i da treba negovati svoj jezik kao nacionalno obeležje. Onda dodju neki neprijatelji, člankolisci, lisice, dušebrižnici i "veliki prijatelji" našeg naroda i krenu da nam popuju i da nas oni uče šta i kako treba ili ne treba da radimo, a prevashodno se prvo dočepaju našeg najjačeg oružja i krenu da nam ga reformišu i menjaju, da mu tupe ostrice i unište nam identitet i tradiciju. Hvala lepo na savetima, ali mi, Srbi Srbijanci ċemo govoriti naski, pa kom se svidja nek sluša, a kom ne nek ide (bez apostrofa). Full STOP!
Objavljeno:
Meni para uši ono u reklamama kad su cene u pitanju " već od" pa navode najnižu cenu u nizu...ne razmem značenje, takođe mi nikad nije bilo jasno: skupe cene i jeftine cene....zar se ne kaže niske cene i visoke cene?
Objavljeno:
U srpskom jeziku ima milion gluposti i zato ljudi rado uče strane jezike! SrPi I SrPkinje?! U Srbiji: se rađaju SRPkinje, sirena ne sira -nego svira, voda=hidra je hiGroskopna, majka deli troma deci po dve jabuke, Ej ti! je prosto-složena rečenica, svašta-nešto je glavni dokaz urbanosti, dame na klizalištu Kližu, svi su stanovnici iz unutrašnjosti- samo BeOgrađani iz spoljašnosti Srbije, Iva može da ti bude i muž i žena, vazduplohovi nadletaju parlament, a predsedništvo telefonira isključivo preko društvenih mreža1 :) Ne slažem se sa ovim ZA PONETI i EURO, ovo drugo je strana reč i treba je koristiti u originalu! P.S. Dok Vi od našeg jezika pravite marksizam, nestaće i Srba i Srbije?!
Objavljeno:
A šta tek reći na sve više odomaćenu formulaciju: "XX je uzeo učešće" na (ili u) nečemu..., koja predstavlja bukvalan prevod engleske fraze "to take a part..."! Rogobatno i odvratno, zar ne!!!
Objavljeno:
CAK STAVISE je pleonazam, ali pleonazam je stilska, a ne pravopisna greska.
Objavljeno:
Ono što meni najviše para uši je izraz koji koriste svi naši novinari i voditelji, a koji kaže npr: "Danas je ispred stranke NN govorio gdin NN". Osim ako dotični gospodin nije govorio ispred ZGRADE pomenute stranke, on je onda govorio U IME te stranke.
A
Objavljeno:
Ni latinica, niti ćirilica nisu srpska pisma, ali se koriste oba- kao srpska latinica i srpska ćirilica..
Objavljeno:
Inače, po novom pravopisu, piše se jel' a ne je l'...
Objavljeno:
Nas jezik je veoma inspirativan i bilo je lepo citati ove komentare.Iz ovoga se vidi da je prosecan covek pismeniji od voditelja,nekih intelektualaca koji govore u medijima prevodilaca,koji su posebna prica.Pozdrav!
Objavljeno:
Reč "zadnji" može imati dva različita značenja. Zadnji u smislu pozicije, odnosno da li je sa prednje ili zadnje strane nečega i zadnji u smislu redosleda - da se nalazi na poslednjem mestu. Te dve stvari treba razlikovati.
Objavljeno:
Пишу о Србском језику а пишу туђим писмом!
Objavljeno:
Спрат није ни задњи ни последњи већ највиши (шљи, Браниславе). ,,Све време'' не знам одакле, ако није исти извор као ,,трговина сиром'' и ,,трговина сиревима'' . Није доследно, али музикални српски језик се опредељује како боље звучи. У сваком случају, придружујем се честиткама. Имамо најлепши језик, треба да га ценимо.
max
Objavljeno:
Nas je profesor srpskog ucio da je poslednji sprat, poslednji covek itd, a zadnji dzep i zadnji tocak itd, jer postavlja se pitanje ako je zadnji sprat gde je onda prednji sprat itd. Tako da po onome sto (sta) smo mi ucili u srednjoj skoli nije ispravno poslednji i zadnji, ves poslednji ide na ono sto ima prvi, a zadnji na ono sto ima prednji. :-)
Objavljeno:
Kad se kaze svo vreme,to je kao i celo vreme,a vreme nema rok trajanja.Zbog toga je sve vreme.
Objavljeno:
Za Bathory @ Razlozi su istorijski, nisu gramatičke, nekad je ova zamenica "sve" imala oblik "vse" nije se mogle reči "vso". U međuvremenu riječ se permutirala iz "vse" u sve, premda se može reći i svo, jer je vreme, kao i polje i nebo...srednjeg roda i uz njega ide zamjenica svo. Jedan primjer: Vojislav Ilić pjeva "Mutno je nebo svo!" Ne kaze Mutno je nebo sve.Pozdrav!
Objavljeno:
Poštovani, čestitam, potpuno ste u pravu, premda me ne brine to da će neka komšinica omanuti u govoru i izreći nepravilnost. Mene brine naša kulturna elita: voditeljke programa, govor u našim serijama, a o reklamnom programu da ne govorim, ježim se. GDE IDEŠ - (KUDA), hleb sečem nožem, a ne SA nožem, idem lekaru ,a ne idem kod lekara. Počeću da hvatam greške da zapisujem, a ne ovako, ne mogu da se prisetim kada mi zatreba. Hvala Vam za oorganizaciju i što postojite.
Objavljeno:
Gospodo, s tim "prvi-zadnji-prednji-poslednji" ste dosadni, a pritom i netačni. Reč "zadnji" je potpuno ispravno upotrebiti umesto reči "poslednji": Zadnji put ti kažem..., Stigao je zadnji na cilj ... - ovo su sve potpuno pravilni oblici upotrebe reči zadnji. Naime, jezička pravila imaju svoju fleksibilnost, najpre u vidu višestruke upotrebe raznih reči. O gomili ovih lažnih nepravilnosti, možete pročitati na blogovima našeg jezičkog stručnjaka Pavla Ćosića. http://www.pismenica.rs/tag/pavle-cosic/
Objavljeno:
Novosrpski jezik, ima neke nelogično postavljene odrednice. Matica Srpska pozvala se na razliku od SHS jezika, kad je pravila odrednice. Ništa novog. Ja sam prvi nepismen. Ako uzmemo u obzir da se u odrednicu muškog roda, npr., ovaj kamion, umeće pokazna rečca taj, ovaj, sav... Ili ženskog roda, npr., kuća, gde bi pokaz bio ta, ova, sva... Zašto i srednji rod, npr., ovo drvo, ovo, vreme i celo jedno leto ne bi moglo da se izgovori sa tim o... Dakle, svo vreme ovoga leta uživala su deca u moru i na taj način razbila dosadnu svakodnevicu. Pozdrav.
Objavljeno:
Prednji - zadnji, prvi - poslednji. Dodala bih i sledeće: nije "evo sam", već "evo ME". Glagol TREBATI se koristi u tri oblika: treba da, trebalo bi i trebalo je.
Objavljeno:
Prijedlog SA se piše ispred c,z,s i č,ž,š.
Objavljeno:
Не можеш бити сретан, већ само СРЕЋАН.
Objavljeno:
Prvi i poslednji, prednji i zadnji, tako nas ucili u skoli, kazu da jedini izuzetak tog pravila su vrata od autobusa, tako da je to sa spratom pogresno, plus bih dodao slaganje sluzi za drvece, dok se ljudi usaglasavaju, jel' je uticaj iz lijepe nase, kod nas se koristi da li za isto to, mozda ima jos nesto, ali ovako na brzinu sa mobilnog dosta od mene xD
Objavljeno:
Tacka 15. Nije isto kazati zadnji i poslednji. Nesto ima PREDNJI i ZADNJI deo, a neko je PRVI i POSLEDNJI u redu ili nizu. Kad pisete o pravilima, detaljno se raspitajte ! Pozdrav.
Objavljeno:
Otvorite Pravopis MS i pogledajte da li se JE L' ne može pisati spojeno. Ovo „burek za nošenje“ ću izgovoriti kad budem želeo da zvučim kao čudak. Ne budite Milka Canić.
Objavljeno:
I mislim da ne može da bude ZADNJI sprat, jer ne postoji PREDNJI sprat, već prvi i POSLEDNJI.
Objavljeno:
Sve je ok osim... "svo vrijeme" i "sve vrijeme". I dalje ne mogu svariti na osnovu cega je Matica srpska usvojila "sve vrijeme" kao pravilno jer se kosi sa svim mogucim gramatickim pravilima.
Objavljeno:
U prvom delu treba dodati još dva glagola koji se pišu spojeno, NESTAJATI I NEDOSTAJATI.
Objavljeno:
Potpišite autora i sajt sa kog ste preuzeli tekst.
Objavljeno:
U poslednjoj recenici vi imate gresku: "Ispravno je pisati i ZADNJI I POSLEDNJI". Ne kaze se ISPRAVNO je pisati, nego PRAVILNO je pisati. Ispravna moze biti masina za ves ili kompjuter, a PRAVILNO se govori i pise.
Objavljeno:
Nimije ova miso konplentna. Hvali mi mlogo da se bolje svati. "Ako sumnjate da ste od nekoga viši, onda sigurno MLOGO bolje poznajete jezik od onoga ko SUMLJA da niste VIŠLJI."
Objavljeno:
12) video - neispravno vidio - ispravno U Bosni se koristi ijekavica, ne ekavica kao u Srbiji...
Kk
Objavljeno:
Kako sam se blizila kraju mislila sam da cu naci zamerku, nema zamerke sve je ispravmo, svaka cast.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.