Italijanski biskup dao izjavu koja je potresla planetu: Iza napada u Berlinu i Ankari ne stoji islam, već ovi ljudi

Izjava

Italijanski biskup dao izjavu koja je potresla planetu: Iza napada u Berlinu i Ankari ne stoji islam, već ovi ljudi

Piše: avaz

Iako se na prvi pogled stvari čine drugačijim, ubistvo ruskog ambasadora u Ankari i napad kamionom u Berlinu nemaju nikakve veze sa religijom, već sa ekonomijom, tvrdi generalni sekretar italijanske biskupske konferencije.

 

Jučer je napadač na jednoj izložbi iz pištolja usmrtio ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova, uzvikujući "Allahu akbar" prilikom napada. 

Istog dana, samo nekoliko sati kasnije, došlo je do napada kamionom na božićni market u Berlinu, za koji njemačke vlasti i policija vjeruju da se radi o terorističkom činu.

Međutim, ugledni italijanski biskup Nunzio Galantino, u razgovoru za Corriere della Serra, tvrdi kako jučerašnji napadi nisu motivisani religijom, već novcem.

"Ovi napadi se svode na sebičnost i opresiju. Ratovi odgovaraju onima koji su na vlasti i koji imaju novca, ratovi su idealni za one koji trguju oružjem. Na kraju, najveću cijenu svega plati obični narod", rekao je Galantino.

Galantino tvrdi da se ovdje ne radi o sukobu civilizacija, odnosno ratu kršćanstva i islama.

"Ne, ovo nije sukob civilizacija. Uopšte ne vjerujem da se radi o tome. Ovaj sukob potiču oni kojima sukob odgovara, a već sam rekao kome to može odgovarati", rekao je italijanski biskup, pa dodao:

"Vulgarnost i agresivnost u govorima stvaraju klimu koja iz ljudi izvlači najgore. Ovo je udar na naš mirni suživot. Pogledajte šta pišu mediji, a pogotovo šta se piše na socijalnim mrežama. Mržnja se širi poput virusa i moramo tome stati u kraj", zaključio je Galantino.

 

Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
Tačno i očigledno u poslednjoj dekadi, nadam se velikom broju ljudi.Sve se svodi na bezobzirnu manipulaciju ljudskim, a uznemirujućim, emocijama straha, mržnje i neznanja.Što nas više postane svesno prave pozadine dogadjaja u svetu, lakše ćemo naći put u budućnosti.OSVESTI SE ČOVEČE!
Objavljeno:
Tacno.. i to traje vec niz godina.. i kazu covjek mora da ode iz crkve da bi se priblizio bogu.. ali ovaj biskup to opovrgava:)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.