<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SKANDAL U DOBOJU: Političar koji smatra da žene treba šamarati izabran u Komisiju za ravnopravnost polova

Sretko Đurković (NDP) je na jednoj sjednici govorio duže od 15 minuta o književnom djelu Ive Andrića, koje nije čitao, već mu je „prepričao jedan čovjek, koji je završio visoke škole“

22. decembar 2016, 12:00

 Odbornicima dobojske opozicije zasmetao je izbor Sretka Đurkovića iz NDP-a u Komisiju za ravnopravnost polova.

Klub odbornika SNSD-a uputio je zvaničan zahtjev za Đurkovićevu smjenu koji bi trebalo da bude razmatran na današnjem skupštinskom zasjedanju.

- Tražimo njegovu zamjenu zbog nedolične izjave za skupštinskom govornicom u prethodnom mandatu, kada je rekao da „kosu poklepati i ženu šamarom udariti nikada nije na odmet" - stoji u zahtjevu SNSD-a.

Iz te stranke podsjećaju da se tokom decembra provodi kampanja pod sloganom „Stop nasilju nad ženama“, te smatraju da će njihov prijedlog biti uvažen. Umjesto Đurkovića, na ovo mjesto predlažu Srećka Rekanovića iz SNSD-a.

U Komisiji za izbor i imenovanje kazali su za „Blic“ da ovaj zahtjev još nisu dobili, ali da će održati sjednicu prije skupštinskog zasjedanja i pažljivo razmotriti sve dopise koje do tada dobiju.

- Samo me čudi zašto odbornici te partije nisu diskutovali kada je na dnevnom redu bilo imenovanje Komisije. Stičem utisak da prvo moraju negdje otići po odobrenje za akciju – kazao je Ognjen Mitrović (SDS), predsjednik Komisije za izbor i imenovanje.

Komentarišućići zahtjev kolega iz SNSD-a, Sretko Đurković je poručio da im je zahvalan.

- Sada znam da slušaju svaku riječ koju izgovorim za skupštinskom govornicom, a bio sam ubijeđen da pojedini spavaju – kazao je Đurković.

On je dodao kako je interesovanje SNSD za njegov rad dokaz da NDP i sa jednim odbornikom manje nego u prošlom mandatu i dalje predstavlja ozbiljnu snagu.

- Tražim od njih da mi javno odgovore zašto im ne smeta vulgarnost i žargon koji njihov predsjednik Milorad Dodik stalno upražnjava u javnim obraćanjima. Takve stvari prepričavaju sa oduševljenjem, dok se bune kada ja na šaljiv način želim da skrenem pažnju na sebe – kaže Đurković.

Đurković je na jednoj sjednici govorio duže od 15 minuta o književnom djelu Ive Andrića, koje nije čitao, već mu je „prepričao jedan čovjek, koji je završio visoke škole“.

Upamćena je i Đurkovićeva izjava da se grad treba što više zaduživati.

-Mi lijepo trošimo, a nek' vraćaju naša djeca, da i oni imaju šta raditi - posavjetovao je Đurković kolege u Skupštini, podsjeća „Blic“.