Ottenstein, njemačko selo poziva mlade bračne parove s djecom da dosele

Njemačka

Ottenstein, njemačko selo poziva mlade bračne parove s djecom da dosele

Piše: Tatjana Čalić

I na sajtu Njemačke ambasade u Sarajevu stoji da Gradska uprava sela Ottenstein / Okrug Holzminden zaista poklanja opštinske parcele mladim porodicama sa djecom.

Zbog sve starije populacije mnoga manja mjesta u Njemačkoj, među kojima je i selo Ottenstein na sjeveru Njemačke, došla su u situaciju da zatvore škole jer nemaju dovoljno učenika.

Čelnici ovog njemačkog sela stoga pozivaju mlade bračne parove s djecom da se nasele u ovo mjesto gdje će imati lagodan i miran život.

Kako piše Financial Times, njemačke vlasti posljednjih decenija intenzivno rade na privlačenju mladih porodica iz drugih zemalja kako bi riješili sve izraženiji problem starenja.

Prema posljednjim podacima Ujedinjenih nacija (UN), broj stanovnika u zemlji do 2050. godine bit će smanjen na 74,5 miliona.

Procenat Nijemaca do 15 godina mogao bi pasti na 13 posto, što bi bilo među najmanjim brojem mladih u jednoj zemlji u svijetu. Broj osoba u Njemačkoj iznad 60 godina, prema procjenama, mogao bi porasti sa 27 na 39 posto.

“Demografske promjene su jedan od najvećih izazova Njemačke”, rekao je ranije ove godine Wolfgang Schäuble, ministar za finansije.

Njemačke vlasti smatraju kako bi prihvatanjem mladih bračnih parova s djecom mogli bar donekle riješiti problem u vezi sa sve starijim stanovništvom.

I na sajtu Njemačke ambasade u Sarajevu stoji da Gradska uprava sela Ottenstein / Okrug Holzminden zaista poklanja opštinske parcele  mladim porodicama sa djecom. Međutim, ove porodice moraju u periodu od tri godine graditi na parceli  i snositi troškove priključaka koji nisu beznačajni (priključak za vodu, kanalizaciju, struju, gas, telefon, pristupni put itd.). Uostalom, izgradnja kuće u Njemačkoj kao i troškovi života generalno- nisu jeftini. U Ottensteinu i okolini  (posebno u Bad Pyrmontu) ima mnogo slobodnih radnih mjesta (npr. u oblasti medicinske njege, gastronomije i  zanatstvu). No, ovdje naravno takođe važi pravilo da se radna dozvola može izdati samo u slučaju ako se stečena  diploma o završenoj stručnoj spremi u BiH prizna u Njemačkoj. Izglede za radno mjesto ima u pravilu samo ona osoba koja ima dobro znanje njemačkog jezika.

Komentari na tekst (13)
Objavljeno:
Muž ima 33g a ja 31 imamo dvoje djece da li postoji šansa da se preselimo u to selo kome se obratiti..
Objavljeno:
Kako mozemo doci do blizih informacija. Suprug ima 41godinu. A ja 37. I imamo tri devojvice. Kome treba da se obratimo za dalja uputstva?
Objavljeno:
Kako stupiti u kontaky
Objavljeno:
Gdje treba da se prijavi ili ako ima neki kontakt telefon? Unaprijed Hvala!
Objavljeno:
Lijep pozdrav zivim u njemackoj sa zenom i sa bebom zena mije njemacki drzavljnanin aja imam boravak i radnu vizu na 3 godine rado bise preselio selo je prelijepo .
Objavljeno:
E ovako. ..savjetujem vam da nazovete Rathaus iki općinu u tom gradu a broj ima na internetu pa se raspitati
Objavljeno:
Postovani imam cerku 3 god i zena i ja.nemacki ucimo imamo li sanse da odemo i ne vratimo nikad vise
Objavljeno:
Postovani kome se obratite za informative I kako se iseliti
Objavljeno:
Zdravo,interesuje me preseljenje u Nemackoj sa porodicom,Imam znanje nemackog jezika na nivou b1?
Ja
Objavljeno:
Nastavak na prosli post: I da vas vise nikad u zivotu ne vidim i ne cujem, klosari politicari. Da i moje dijete ima sansu da nesto radi, da se ne bi drogiralo po Banja Luci...
Objavljeno:
Postovani . Dva sina imam .jedan 13.drugi 18.god .dobro poznajem njemacki .dali mogu uci u tu kategoriju presao bi sa supeugom i dvoje djece tamo .atim da bi bilo dobro da ima .neki sajt za poalove u okolini .jer mora se od necega ziviti ..a ne samo ja dosao hocu plac .
Objavljeno:
kako se preseliti tamo
Objavljeno:
dobar dan da li bi mi porodica od 4 clana mogli doci i pokusali da zivimo u nemackoj kao prvo deca da nam se skoluju i trajno da se preselimo kod vas hvala puno
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.