Damir Nikšić: Direktna demokratija je konačno stigla u grad!

Kolumna

Damir Nikšić: Direktna demokratija je konačno stigla u grad!

Piše: Damir Nikšić

Kakvi građani - takvi i zakoni. Kakva kultura - takav i standard života. Šta drugo poželjeti?! To je "diktatura većine" - najčešći feler demokratije (još malo pa "linč rulja" - njen prvi rođak).

Radi se ako ne o velikoj - a ono barem o glasnoj i nadasve onlajn-aktivnoj i angažovanoj većini koja putem društvenih mreža, putem najnovije tehnologije, utiče na odluke vlasti. Jednako kao što Amerikanci imaju Twitter predsjednika, tako i Kanton Sarajevo ima Facebook premijera koji ozbiljno shvata kritike portala, medija, naroda, građanstva, obične raje i fukare štobisereklo, koja vedri i oblači, tj. više oblači nego što vedri barem kada se radi o zabrani zabrane, tj. o mjeri protiv mjera, tj. o hampi iliti uzbuni protiv uzbune.

Muštuluk! Uspjeli smo ostvariti direktnu demokratju u praksi. Šteta samo što je koristimo u svrhu zabrane zdravlja grada, u svrhu negiranja individualnog prava na čist vazduh, a na duge staze, ako ovako nastavi: u svrhu potupne legalizacije svih poroka, loših i nezdravih navika koje "naš narod" njeguje.

Kakvi građani  - takvi i zakoni. Kakva kultura - takav i standard života. Šta drugo poželjeti?! To je "diktatura većine" - najčešći feler demokratije (još malo pa "linč rulja" - njen prvi rođak).


To znači da ima neke raje pa se osjećaju taocima u ovom gradu. (Š*pci)

Za njih ovo nije opsada već prava-pravcata okupacija. Režim!

Jeste da ga nema na javnim i glavnim medijima, ali njihov glas nije nestao. On je tu, samo se ne čuje jer je zatomljen sveopštom drekom i halabukom - naročito na mreži.


Dijalektika odnosa "bijesni"/"pitomi"

Davno je to prošlo fazu "manjine" koju bi kao trebalo tolerisati.

Nekih pet u liftu, pa jedno pr'ne, da izvineš, a mi odmah požurimo da tolerišemo, da racionaliziramo, nalazimo opravdanja, razumijevanje: otelo se, omaklo, nije odavde... neobrazovano, nepismeno, ugrožena socijalna grupa... posljedice razaranja... Strpićemo se iz solidarnosti. Zbog merhameta... Pa čuj: ako je pustio goluba - "nije šećer u vodu".

Sada je situacija drugačija. Sada svi u tijesnom liftu prde učestalo, glasno i nazor. Multi-kulti! Pri tome se gleda kako jedan drugog da nadjača, kako jedan drugog da nadglasa, u crno da zavije... Suze im na oči idu, a oni gledaju da izdominiraju u tijesnom liftu svaki svojom atmosferom. Osvajaju prostor pedalj-po-pedalj obilježavajući ga svojim prepoznatljivim i upečatljivim duhom, šireći tekovine narodne kuhinje svog konstitutivnog naroda. Uspostavljaju kulturnu hegemoniju putem lične kulture na svakom koraku, u svakoj prilici. Djeluju istovremeno i kao agenti i kao agensi jednog masovnog, rekao bih "crnog talasa" aromatične homogenizacije koja rezultira navedenom atmosferom u gradu.

Tu onaj što je na dijeti nema nikakve šanse. Neko ko pazi na zdravlje, na zdravu ishranu, ko iole drži do stomačne kulture - nema tu šta da traži. Bolje ti je "ne klepeći skrupulama" dok silaziš punim liftom!

Šta će oni koji nemaju kapacitet zagađenja i gađenja drugima svega i sva? Šta će oni koji bi u ovom svemu da uzgoje i odgoje pokoji mirisni cvjetak kao svijetao primjer ljepote i nježnosti u ovom omrklom, rogobatnom i narogušenom gradu?

Bojim se da za njih nema mjesta ni razumijevanja.

Oni kojima još nije došlo iz d*peta u glavu, koji ni do sada nisu nanjušili "svoje", repetirali  i konsolidovali gu*ove (obraz uz obraz) u odbranu svega toga što u zavičajnom paketu-identitetu već ide, ostaće na ledini, na vjetrometini (mada to i ne zvuči tako loše kada se iz perspektive aerozagađenja sagleda). Jer "ovdje nikad čopor neće naći ko ne nauči ... glasno...,  da izvineš...

Moraće se kad-tad prilagoditi novim standardima, novim običajima, razviti nove navike, poroke, obroke, živjeti na zajedničkom kazanu svoju narodnu kuhinju koja je sve ovo sama sebi, po svojoj mjeri i svome ukusu zakuhala prije nego što je zakukala (evo i dan danas ne prestaje kukati, a navike ne mijenja). Moraće se utopiti u svoje okruženje, stopiti se sa okolinom, sa okolišom koji je sve samo ne čist i zdrav.


VOX POPULI - gas naroda

Ako ih ne možeš pobijediti - a ti im se pridruži: ima da dijeliš istu sudbinu svog naroda, svojih sugrađana, iste bolesti, iste poroke, iste navike, iste mane. To je ta "direktna demokratija" - vladavina nepisanih zakona i pravila od kojih te niko pa ni pravna država koju plaćaš ne može zaštititi.

"Narodna volja je volja Božja!" "Vox populi" tj.  "glas naroda" (ili u ovom slučaju: "gas naroda").

To je ultimativna socijalna utopija na kojoj bi prosvjetitelji osamnaestog vijeka pozavidjeli. (Samo se snobovskom okruženju ovako perfektno smogovsko okruženje može činiti kao distopija.)

Ovo je istinska uravnilovka, pravi socijalizam - kada svi zajedno, lokal-patriotski i solidarno trpimo, patimo, deveramo i ispaštamo greške, poroke, zlodjela, nemar i nehat većine; kada i onaj sa vrha Poljina drage volje i svijetla obraza dijeli istu čađavu sudbinu sa onim sa dna kace u svom gradu i svom dominantnom smradu. To je ta nacional-socijalistička ideologija kojoj mnogi, čak i učeniji i pametniji ljudi (koji bi trebali znati bolje) i dalje tepaju nazivajući je "mentalitetom".

Ipak treba imati razumijevanja za njihove propuste, pošto su trenutno mentalni kapaciteti i rasuđivanje pod uticajem teškog aerozagađenja. A i dugo su već zaglavljeni u liftu istorije (negdje na devedesetom spratu prošlog vijeka) skupa sa nadutim "kolegama" iz vladajuće garniture. Još ako imaju običaj da im se uvlače - onda im ovi dođu ko haube za kosu pa nije ni čudo što ništa ne čuju - ni na nos, ni na uši, štobirekli... da bi promijenili bilo kakve promjene i gibanja oko sebe, kako na lokalnom, tako i na globalnom planu.


Prirodnooslobodilački pokret

Ne vjerujem više u "narod".

"Narod" se evo po ko zna koji put pokazao kao autodestruktivna zvijer.

Plašim se "naroda". Čak ni "smrt fašizmu" ne završavam više sa "sloboda narodu!" jer sam naučio to da gdje god je "narod" - tu je neminovno i neki oblik fašizma, nekakva tiranija većine nad pojedincem, pa ti na kraju dođe isto: džaba odzdravljaš.

Kada kažu "Smrt fašizmu!" ja kažem: "Sloboda prirodu!" - jer u slobodi i čistoći prirode ne možeš pretjerati (kao što se to obavezno desi sa slobodom i čistoćom naroda).

Priroda nikada ne može biti "previše čista". Ili je čista - ili nije. Ne možemo reći da je neko ekstremista zato što zagovara potpunu čistoću prirodnog okoliša. Šta bi trebao, da zagovara umjereno zagađenje svih predjela podjednako?

U posljednje vrijeme zazirem od "naroda"(u smislu: demosa)  i "direktne demokratije". Teoretski i ideološki sam bio vatreni zagovornik i advokat te ideje, ali praksa me je opet pobila. Izgleda da sam romantizirao ili idealizirao građanstvo, javnost, "demos", tj. narod i zdrav razum. (Možda sam podcijenio i uticaj zagađenja i čestica prašine na mentalne kapacitete i rasuđivanje masa.)

Trebalo mi je od prije biti jasno da je mišljenje u BiH samo po sebi opasno po život. Ne neko konkretno mišljenje: moje, tvoje, nečije, 'vako-'nako, nego mišljenje uopšte: kao aktivnost.

Ne misli i preživjećeš!

Drugdje možda vrijedi obrnuto, ali mi smo ovdje vremenom naučili da nam opstanak zavisi od toga da ne mislimo: da smo glupi ili se pak pravimo budale. Mi to danas radimo podsvjesno, nesvjesno, spontano, mahinalno, posve instinktivno. Glupost je, zapravo, rezultat evolucije na ovim prostorima. "Glupi Bosanci" su direktni rezultat više hiljada godina prirodne selekcije jer su ovdje preživljavali obično oni koji su bili odlučni u tome da "neće ništa da znaju".

"Glupost nas je održala - njojzi hvala!"


Svi smo mi ovdje danas živi zahvaljujući tome što su se naši preci kvalitetno pravili budalama. Zato mi kada nam neko, pa i u najboljoj namjeri, kaže: "mislite svojom glavom" - instinktivno skačemo pod sto. Naime: sve ćemo nekako preživjeti, al' "domaću pamet" ne. Mi to negdje duboko u sebi - dobro znamo.

"Domaća pamet" nas sve i dan-danas ovdje najviše košta. Nju svi mi zajedno najskuplje plaćamo.

Nije ovdje bilo malo onih koji su na ovaj ili onaj način glavom platili za ono malo jada što su u njoj imali.

 

 

 

 

 

Komentari na tekst (6)
Objavljeno:
Od slova do slova je NA ZALOST isinit citat komentator ????? izvuce iz teksta...
Objavljeno:
Problem je u kriteriju po kome se postaje "glasač". Nije dovoljno da neko ima 18, te samim tim stiće pravo i sposoban je da glasanjem odlučuje. Mislim da je potrebno uvesti polaganje ispita opšteg znanja. Sa tim "certifikatom" ulaziš u bazu glasača. To bi sigurno popravilo kvalitet ovih koji su "vlast". Kaže se kakav narod takva vlast. Ispravnije bi bilo "kakvi glasači takva vlast".
Objavljeno:
djevad kaze da ih nepustamo u planine
Ja
Objavljeno:
Najčešće aplaudiram Nikšiću, ali sada je profulao. Dragi moj Damire drži se onoga što ti fakat dobro ide. Tvoje parodije i satire su stvarno odlične, ali problem smoga očito puno bolje razumije majstor za motore SUS. Na žalost, on ih puno bolje razumije i od članova famoznog tijela koje iznjedri sistem par-nepar. Ovdje zdrava logika rješava puno više nego sva teoretisanja i palamuđenja. Na kraju evo pa uči: http://depo.ba/clanak/155859/ich-bin-ein-merliner-sarajevo-k-o-pariz-frtalj-miliona-platili-muziku-a-katolicima-se-pos-ali-na-bozic
Objavljeno:
nesto si smetnuo, svugdje ti je to isto narod svugdje isti, od amerike do australie, zapad nikad djecu nije ucio da misle, naparvio je bosance od njih! smrt fasizmu, sloboda prirodi, ali od ovoga nema nista bit ce sloboda narodu da p*di kad god moze i gdje god moze!
Objavljeno:
"Drugdje možda vrijedi obrnuto, ali mi smo ovdje vremenom naučili da nam opstanak zavisi od toga da ne mislimo: da smo glupi ili se pak pravimo budale. Mi to danas radimo podsvjesno, nesvjesno, spontano, mahinalno, posve instinktivno. Glupost je, zapravo, rezultat evolucije na ovim prostorima. "Glupi Bosanci" su direktni rezultat više hiljada godina prirodne selekcije jer su ovdje preživljavali obično oni koji su bili odlučni u tome da "neće ništa da znaju". " KLJUCNI DIO. NIKŠA BRAVO!!
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.