'BUDI MI SILAN I DOBRO MI STOJ': Znate li o čemu zapravo govori 'Balkan', kultni hit grupe Azre?

AZRA

'BUDI MI SILAN I DOBRO MI STOJ': Znate li o čemu zapravo govori 'Balkan', kultni hit grupe Azre?

Piše: SB

Znate li o čemu zaista govori pjesma „Balkan“, jedan od najvećih hitova ove grupe?

 Malo je bendova koji se dvadeset i kusur godina od prestanka rada mogu pohvaliti tolikim brojem poštovalaca kao što mogu Džoni Štulić i grupa Azra. Mnogo misterija ostalo je iza ovog benda, mnogo neotkrivenih detalja i mnogo zagonetki koje čekaju odgovor baš kao što pomenuti ljubitelji (uzaludno) čekaju Džonijevu svirku na ovim prostorima. Jedna od tih zagonetki ipak ima odgovor.

 

Tokom jednog intervjua krajem osamdesetih, novinarka „Politike Ekspres“ je željela da u intervjuu sa Štulićem riješi misterije koje su pratile rad Azre. Jedna od njih je bila i otkud to da Džoni piše patriotske pjesme. Kada ga je pitala zašto je pjesmu posvetio Balkanskom podneblju, Džoni je kratko odgovorio – „Nisam.“ Začuđena novinarka, pitala je „Kako to da niste? A Balkan?“.

 

A onda je i ova misterija riješena.

 

„Nije to patriotska pjesma.“ Džoni Štulić je nakon ove rečenice poručio novinarki „Moja kita miruje a furala bi furke. Balkane moj, budi mi silan i dobro mi stoj“ polako uzdižući svoj srednji prst. „Ukoliko želite da objavite ovu priču, imam samo jedan uslov – stavite naslov da je Balkan ku*ac!“ Postalo je jasno o čemu pjesma zapravo govori. Ipak, s obzirom na društvene prilike i kodekse u tadašnjim medijima, ovaj intervju nikada nije objavljen.

 

Jednog dana nema me da nikada ne dođem,

prijatelje koje znam ne poznajem kad prođem. 

Kao da me nikada na svijetu nije bilo,

kao da me njezino tijelo nije htilo.

 

Moja kita miruje a furala bi furke.

Lepe dekle moderne ne padaju na zurke. 

Brijem bradu brkove da ličim na "Pankrte". 

Još da imam Fendera vidio bi svirke! 

 

Balkane, Balkane, Balkane moj, 

budi mi silan i dobro mi stoj...

 

Mi smo ljudi Cigani sudbinom prokleti, 

uvijek netko oko nas dođe pa nam prijeti. 

Ni bendovi nisu više kao što su bili... 

Moj se amaterski priprema da sviri.

Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
Revolucionarni umjetnik koji je rođen na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Današnja "umjetnost" se barem u muzici gotovo u potpunosti svela na jednu muzičku formu "turbofolk", kao uostalom što se i sama politička misao svela na insistiranju uniformnosti. U bivšoj nam zemlji je postojala raznovrsnost ponude od rok n rola, rock punka, alternative, jazza, funka, pop rok, klasične muzike, eksperimentalne, dance, izvornog narodnog melosa, starogradskih, narodnih novokomponovanih, sevdaha. Kretanja stanovništva osiguravala su kulturološku evoluciju društva. Trend je danas drugačiji, ovi danas bi da se dijele i zatvaraju u okvirima svog primitivizma i fašističke uniformnosti. To ti je plan, hajde da se zatvorimo u zamrzivač na nekih 100 tinjak godina pa da se odmrznemo kad svijet bude za nas prihvatljivije mjesto. To što do tada će svijet biti u 22 vijeku a mi u neolitičkom periodu društvenog razvoja niko ne računa. Jebeš svijet mi imamo Cecu, nego grabi lopate i u radnu akciju izgradnje zidina moji nacionalisti i poltrinčići. Kad su glupi Jugosloveni mogli izgraditi puteve, mostove, pruge i fabrike valjda može te vi barem te zidine? Monumentalni spomenik ljudske gluposti, ideologija koje su toliko slične da su zaslužile da kad već nisu mogle pruge onda barem mogu da dijele zidove "bratstva i jedinstva". Savršen epilog božanske pravde za koji niko neće ni suze kapnuti osim možda izučavati na katedrama stranih univerziteta kao jedan od najvećih primjera ljudske gluposti, mržnje, sujete i pohlepe.
Objavljeno:
Zar je ovo otkrovenje ikome ko je voleo Azru?
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.