Naš život u u 2016.godini iz ugla tri sagovornice BUKE: Dvorske lude, čuvari nacije, elektrošokovi...a ima i jedna pozitivna stvar

Analiza

Naš život u u 2016.godini iz ugla tri sagovornice BUKE: Dvorske lude, čuvari nacije, elektrošokovi...a ima i jedna pozitivna stvar

Piše: Elvir Padalović

Oslovili smo tri dame - sagovornice BUKE da, svaka iz svog ugla, prokomentariše 2016. godinu ali i da nam najavi predviđanja za 2017.

Svoja razmišljenja sa čitaocima BUKE podijelile su političke analitičarke Tanja Topić i Ivana Marić, i novinarka Milkica Milojević.

2016. godina biće upamćena po turbuletnim svjetskim događajima poput referenduma u Velikoj Britaniji po pitanju izlaska iz Evropske unije. I iznenađujućeg ishoda tog referenduma. Svijet je ostao u šoku nakon izbora Donalda Trampa za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Migrantska kriza, teroristički napadi na tlu Evrope i Bliskog istoka gotovo pa svakodnevno potresaju javnost.

Za 2017. godinu možemo reći da donosi tri osnovne nepoznanice. Kretanja Evropske unije nakon Brexita i kretanje Amerike nakon Trampa, kao i u kojem pravcu će se kretati borba protiv terorizma.  Posebno će biti zanimljiv odnos Amerike i Rusije u svjetlu novoizabranog Predsjednika ali i odnos prema Kini i učešće u ratovima koje se vode na tlu Bliskog Istoka.  

Za to vrijeme, iza nas je još jedna stresna i teška godina. Naravno, zavisno od toga iz koje perspektive se posmatra, jer nas je zvanični svijet politike ubjeđivao da nam je dobro i da bismo trebali biti zadovoljni. To se posebno ogledalo u širenju optimizma povodom napretka Bosne i Hercegovine na evropskom putu i dobijanja upitnika od Evropske komisije.  U stvarnom životu običnih smrtnika malo ko je mogao osjetiti taj napredak o kojem su govorili zvaničnici.


Tanja Topić, politička analitičarka kaže za BUKU kako joj se čini da živimo u paralelnim svjetovima.  „Lično ne očekujem da ćemo uspjeti prevaziđi sve naše pakosti, pocijepanosti, inate i odgovoriti na pitanja iz Upitnika u predviđenih pola godine“ kaže ona istovremeno dodajući „kako su se na drugoj strani oni koji stvari vide drugačijim, umorili da građane jednog otupjelog i zapuštenog društva ubjeđuju u to da žive loše i da bi iz stanja otupjelosti, anemičnosti, beživotnosti i beznađa trebali pokazati znake života i pustiti glas protiv duhovnog i materijalnog siromašenja, koje je konstanta, i čini mi se nešto što će nas pratiti i u 2017. godini“

 

Topić dodaje kako masovni odlazak ljudi sa ovih prostora nije pretjerano potresao tobožnju političku elitu.

„Isti su nas ubjeđivali da odavde niko ne odlazi, a ko i bi pored ovakvih sjajnih uslova za život. Ministar zdravlja u Vladi RS nas je uvjeravao kako ne odlaze stručni ljudi. Znači li to da nas ne treba biti briga jer odlaze oni loši, oni koji nisu usojeli da se snađu u njihovom sistemu nepotizma, korupcije, netolerancije i zatvorenosti. I opet dođoh do pararealnih realnosti i života ovdje koji nemaju nikakvih dodirnih tačaka“ naglašava ona dodajući kako je stanje manje više isto, uz povremene elektrošokove kojima smo bili izloženi protekle godine.  

„Jedan od tih elektrošokova je svakako referendum, koji nas je zamrznuo u stanju konflikta i pokazao svu retrogradnost jedne politike, koja je spremna žrtvovati ovdašnji za tobožnji nebeski život.  Opet ista matrica, koju smo mogli vidjeti i prilikom majskih protesta i kontramintinga, kada su jasno bili targetirani neprijatelji društva, pravljene crne knjige, pisana i izdavana izdanja dvorskih luda i čuvara nacije, a sve kako bi se istakli dobri momci a lošima priprijetilo da ne narušavaju političku idilu. Život nam nije pomjeren sa crno-bijele tačke neprijatelja / izdajnika i patriota, i očito da će ostati u istim okvirima i narednih godina. Jer je eutanazirana javnost prijemčiv lijepak za tu vrstu spinovanja, manipulacije i indoktrinacije“ zaključuje za BUKU Tanja Topić.

 Ivana Marić, politička analitičarka iz Sarajeva tvrdi da na 2016. godinu možemo gledati kao na jak zemljotres koji se desio u okeanu, a da u 2017. godini možemo očekivati jak cunami. U BiH se već najavljuju novi referendumi, ustavne promjene. Sve to će doprinijeti da 2017. bude još turbulentnija od 2016. godine.  

 

 

„Od toga kako se pripremimo za taj cunami i kako se uspijemo zaštititi od nejgovih štetnih posljedica i koliko uspijemo iskoristiti njegovu nevjerovatnu snagu, zavisiće i ishod 2017. godine. S obzirom da se već najavljuju novi referendumi i ustavne promjene 2017. Će biti još turbulentnija od 2016. godine. “ ističe Marić.


Novinarka Milkica Milojević kaže za BUKU kako nam godina iza nije nam donijela ništa bitno novo.

 

 

"Tavorimo, kao i svih proteklih godina, jer protok vremena, sam po sebi, ne garantuje ni napredak ni boljitak. Sa društvima je, u tom pogledu. kao i sa ljudima - s godinama postajemo samo stariji, mudriji i bolji, samo ako se potrudimo i poradimo na tome" dodaje ona.

Prema njenom mišljenju proteklu godinu obilježili su napadi na novinare i izbori na kojima je ubjedljivo pobijedio politički lider koji je novinare najčešće napadao.

"Dakle, žestok šamar svima nama, kao novinarima, građanima i slabašnim braniteljima ljudskih prava i građanskih sloboda, uključujući i slobodu govora. Dakle krajnje je vrijeme sa se suočimo, ne samo sa prošlošću, nego i sa sadašnjošću. Da stanemo pred ogledalo i pošteno se zapitamo: šta (ni)smo radili, 2014., 2015. 2016.... godine.  A pritom ne mislim da bi bilo mnogo bolje da je pobijedila opozicija, jer svi su bitni igrači na političkoj sceni, bar nekad bili na vlasti i pokazali da vladaju istim metodama i sa istim ciljevima" ističe Milkica Milojević.

Ona dodaje kako je problem to što na izborima uvijek pobjeđuju poklonici Zmaja od Šipova, ljubitelji Farme i Kočićevog zbora, na kome razgolićene studentkinje služe pijano glasačko tijelo, kako bi zaradile za školovanje.

"Pitam se za koga su one glasale, i da li su uopšte glasale? I da li čitaju išta, osim obavezne fakultetske literature u vidu otrcanih skripti? I kud će (o)krenuti kada steknu diplomu?" pita se Milkica Milojević.

Za kraj ona apostrofira i jedan pozitivan događaj u BiH. Pobunu đaka u Jajcu.

"Ali, pazite, u Jajcu su se pobunili uglavnom učenici strukovne škole, dakle budući tehničari i majstori, dok su budući gimnazijalci i činovnici mudro ćutali, vjerovatno zato što su već zauzeli niski start u trci za poziciju u vodećim strankama" zaključuje novinarka Milkica Milojević.

I na kraju, 2016. godinu, ističe Tanja Topić, zapečatio je verbalni napad predsjednika RS na novinarku N1 SNježanu Mitović, koji je kruna napada na novinare i neistomišljenike i kao takva  u kontinuitetu dobrano traje deset godina.

„Da slika ovog društva bude upotpunjena, nama je to normalno, prihvatljivo, mi ćutimo i trpimo sve napade i uvrede, jer smo dobri podanici, nesolidarni i netolerantni. I takvi ćemo ostati, bojim se, ne samo u 2017. već i u godinama ispred nas“ zaključuje ona.Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.