Svi smo mi špijuni: Komšijsko prisluškivanje

Špijunaža

Svi smo mi špijuni: Komšijsko prisluškivanje

Piše: Milovan Matić

Ono što je u ovo preznično vrijeme nametnuto kao nova najvažnija tema, baz ikakvog značaja za građane, jeste prisluškivanje, i to međudržavno.

 Pitanje da li Obavještajno-bezbjednosna agencija Bosne i Hercegovine prisluškuje zvaničnike Srbije pokrenuli su funkcioneri iz Republike Srpske, postavljajući ovaj 'problem' kao skandal sa dalekosežnim posljedicama po BiH i Srbiju.

 

Za sada, u javnosti se pojavio samo jedan dokument koji je uspio da podigne ovoliku prašinu. Prije nekoliko dana mediji su objavili naloge OBA BiH za prisluškivanje zvaničnika Srbije. OBA, prema tim dokumentima, provodi akciju “Ušće”, u okviru koje se prisluškuju zvaničnici iz Srbije, a objavljena su i skenirana dokumenta OBA pod oznakom tajno.

Koliko u svemu ovome ima istine još uvijek je nejasno.

Iz OBA-e nisu željeli da komentarišu ovaj slučaj. Ipak, to nije spriječilo političare da iznose svoja navodna saznanja.

Potpredsjednik Narodne skuopštine RS Nenad Stevandić rekao je da je u njegov kabinet 16. decembra stigao dokument pod oznakom "tajno" koji govori o tome da se obavještajne službe u BiH ne bave zaštitom građana od terorizma već - zloupotrebama.

"Vjerovatno je u pitanju zla namjera da se 'pokrivanjem' funkcionera Srbije pokrivamo svi mi u Republici Srpskoj, koji smo u svakodnevnoj komunikaciji s njima. Ovdje je riječ o nepotrebnom izazivanju sukoba s Republikom Srbijom koja je garant Dejtonskog sporazuma. Možda postoje slični dokumenti i sa Hrvatskom, i govori o tome da se obavještajna služba na nivou BiH ne bavi našom zaštitom od terorizma, nego nas zavađa sa susjednim državama i narodima", rekao je Stevandić.

Nikola Špirić, predsjedavajući Komisije za nadzor nad radom Agencije, kaže kako će tek biti utvrđeno o čemu se radi.

"Kad sam dobio dokument proslijedio sam ga Komisiji i svi članovi će se upoznati s njim i utvrditi autentičnost i sadržaj. S obzirom da se radi o povjerljivim stvarima, mislim da javnost treba da dobije pravovremenu informaciju onda kada mi kroz taj dokument u Komisiji zajedno prođemo", ističe Špirić.

Oko burnih reakcija u BiH izjasnio se i premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je samo kratko prokomentarisao:

"Budite sigurni da Srbija, obaveštajno, nije slabija od bilo koga u regionu."

Ovu izjavu i cijelu situaciju oko međudržavnog špijuniranja prokomentarisao je i biši šef Državne bezbjednosti Srbije Božidar Spasić, koji navodi da OBA spada tek u osrednje službe u regionu i njene aktivnosti su zanemarive za Srbiju.

"Premijer Srbije je dobro rekao, mi dobro znamo šta oni rade. Poenta je da znamo i šta ne rade, a što bi trebali - sprovesti istragu za napad na Vučića, poručio je Spasić.

Očekuje se da će parlamentarna Komisija za nadzor nad radom OBA-e zatražiti od ove institucije i zvaničan izvještaj, tim prije što su u dokumentu precizirane i operativno-tehničke mjere koje će se primjenjivati u sklopu akcije "Ušće".

Uglavnom, mnogo priče oko stvari koje neće dobiti nikakav epilog. Osim što će poneki političar ugrabiti tu i tamo nekoliko laganih poena. Na kraju krajeva, ko nije ponekad špijunirao i posmatrao šta mu radi prvi komšija.

 

 

 

 

 

Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
A sta rade spijuni iz Srbije u BiH sto nije legalno ,a prisluskivanje od tajne sluzbe na svome teritoriju je sasvim legalno sto je ovdje slucaj sa OSA BIH.
Objavljeno:
Provesti istragu o "napadu na Vučića" i utvrditi koju su ulogu imali tajni i ilegalno ubačeni obavještajci iz Srbije u ovom incidentu.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.