Zlatko Dizdarević: Orkestar za sahrane, pokope i dženaze

Balkanski ambasador Zlatka Dizdarevića

Zlatko Dizdarević: Orkestar za sahrane, pokope i dženaze

Piše: Buka

U BiH se svatko trudi da svoje strasti nametne drugome. Svako eventualno usaglašavanje je postalo opasno pa nema čak više ni slaganja da se ne slažemo

Bio je zamišljen kao orkestar uglavnom za lijepe i samo ponekad tužne povode. Ne baš isto, ali nekako pomalo slično onom Bregovićevom, »za svadbe i sahrane«. Ovaj je u mnogo zvaničnijoj, uniformiranoj formi umjesto šarenoj, narodnjačkoj. Riječ je Vojnom orkestru Oružanih snaga BiH, kako se zvao od početka. Danas ga se »preciznije« pominje uz dodatak, kao Orkestar Trećeg pješadijskog – Republika Srpska – puka Oružanih snaga BiH. Nije greška, tako se zove. Duga je to priča o tri pješadijska puka Oružanih snaga i »nacionalnim« bataljonima u njima. Kao i mnogo šta drugo. Malo po malo pa se priča o jedinstvenim oružanim snagama svela na nešto drugo kobajagi zakukuljeno. U BiH o svemu postoje 3+1 objašnjenje, kako odgovara »konstitucionalnim« i malom broju »ostalih«. Pri tome, svako se trudi da svoje strasti nametne drugome. Svako eventualno usaglašavanje je postalo opasno pa nema čak više ni slaganja da se ne slažemo.

 

vaj politički kurvaluk koji krije kako nije »sadržaj« problem, već namjera da se ne smije postići suglasnost ni oko čega – izbacio je na površinu i ovu priču o vojnom orkestru pomenutog »Republika Srpska« pješadijskog Puka iz sastava OS BiH. Druga dva pješadijska puka, kako se kaže, nasljednici su »tradicija« Armije BiH i HVO. Stara i već groteskna priča o podmetanjima, neslaganjima, dijametralno suprotnim tumačenjima iste zbilje i proizvedenim animozitetima tim povodom, prelila se po prvi put i na do sada barem ustavno zajedničku instituciju u BiH – Oružane snage!

Povod za prelijevanje svekolike destrukcije Bosne i Hercegovine i na teren Oružanih snaga sasvim je konkretan. Fakti kažu: U naredni ponedjeljak, 9. januara, u Banjaluci se na spektakularan način, nizom manifestacija, proslavlja Dan Republike Srpske. Akademije, koncerti, vijenci, mimohodi, svečane sjednice, nagrade, visoki gosti iz inostranstva, vatrometi i počasni plotuni...I još svašta drugo, svečano. Tim povodom pozvan je i pomenuti vojni orkestar Oružanih snaga BiH sa onom oznakom – Republika Srpska. Milorad Dodik kazao je uz ovaj poziv: »Ako se ovaj poziv ne odobri, smatrat ćemo da su Oružane snage BiH neprijateljski nastrojene prema Republici Srpskoj...« Pametnom dosta.

Usput, načelnik Združenog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Ante Jeleč kazao je da se ne slaže da armijski orkestar učestvuje na toj proslavi ali da o tome ne odlučuje on, već Ministarstvo odbrane. Odmah je to kazao i Izetbegovićev SDA. Iz Sarajeva, iz Ministarstva, stigla je međutim odluka ministrice Marine Pendeš (HDZ) da se odobrava učešće pomenutog orkestra, uz neke restrikcije u sastavu orkestra i u odnosu na program. Odobreno je učešće samo 8. januara, uglavnom na mjestima polaganja vijenaca »palim borcima Vojske Republike Srpske, NOB-a i civilnim žrtvama rata«. Milorad Dodik munjevito je reagirao izjavom agenciji Srna: »Republika Srpska odbacuje djelomično odobravanje učešća, ne treba nam njihov vojni orkestar... Ministarstvo odbrane nedvosmisleno krši dogovor o formiranju Oružanih snaga BiH onemogućavajući da pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka učestvuju na proslavi Dana RS-a i iskažu osnovnu ulogu i namjenu postojanja, a to je njegovanje tradicije RS-a i vojske RS-a«. Dodao je da očekuje da »svi iz RS-a odgovorni za formiranje vojske i upravljanje vojskom jasno iskažu stav ovim povodom, a od Mladena Ivanića, člana Predsjedništva BiH da izda nedvosmislen nalog za učešće Trećeg pješadijskog puka u obilježavanju Dana Republike Srpske«. Pri tome je lično pozvao pripadnike Trećeg puka da učestvuju u obilježavanju Dana RS-a.

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, poručio je energično da je 9. januar kao Dan RS-a (izglasan na poznatom referendumu u RS-u septembra 2016. a potom osporen odlukom Ustavnog suda BiH) protivustavan i antidejtonski pa pripadnici OS BiH ne mogu učestvovati u bilo kakvim aktivnostima tim povodom. U protivnom, rekao je, oni se izlažu odgovornosti zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda. Inače, pomenuti 9.januar 1992. godine je dan kada je Karadžićeva Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini proglasila »Republiku srpskog naroda u BiH – federalnu jedinicu Jugoslavije«. Referendum o samostalnosti BiH nije priznat. Današnja, Daytonom stvorena Republika Srpska, jedan je od dva entiteta međunarodno priznate, cjelovite i suverene države BiH.

Temeljem ovoga, SDA smatra 9. januar diskriminirajući za sve »nesrbe« u tom entitetu, pozivajući se i na Venecijansku komisija koja je to utvrdila, a svojom odlukom potvrdio Ustavni sud BiH.

Mladen Ivanić nije izdao onako nedvosmisleni nalog kako je zahtijevao predsjednik RS-a Dodik, ali je zato dovoljno nedvosmisleno poručio: »Narodna skupština RS-a je usvojila novi Zakon o proslavi 9. januara kao Dana RS-a i zato je pozivanje na prethodnu odluku Ustavnog suda BiH zbog zabrane – nezakonito. Ovo će biti uvod u veoma ozbiljno zaoštravanje političkih prilika u BiH... Ko vjeruje da će na silu biti u stanju da srpskom narodu određuje datume koje će slaviti a koje ne – strašno griješi!«

Priča sa bendom dobila je, pored srpske i bošnjačke i treću političku dimenziju. Naime, odluka čak i o djelomičnom učešću orkestra Oružanih snaga BiH na proslavi plod je, tvrde zagovornici »odbijanja«, aktuelnog šurovanja i koalicije Dodika i Čovića jer je »jasno kao dan« da minsitrica iz HDZ-a ne može da kaže ni dobar dan nikome bez dozvole i naloga lidera HDZBiH. O karakteru te koalicije govori i Dodikov i Čovićev aktuelni zahtjev za promjenom zakona o Ustavnom sudu BiH i eliminiranju iz njega trojice stranaca koji »dokidaju jednakopravnost« svih konstitutivnih naroda BiH u formiranju i odlučivanju Suda. Prijetnja je glasna – ako se ne ukinu stranci, Sud neće više biti priznat...Iz SDA poručuju, nema šansi! U ovoj priči o državi, spušetnoj na nivo vojne muzike, dobija se orkestar za sahrane, pokope i dženaze – BiH!

Velike predstave ove vrste nikad nemaju samo jedan čin. Nastavak je u priči o gostima na feštama u RS, u ponedeljak. Dodik je pozvao lidere Srbije sa kojom imaju specijalne odnose. Na papiru i u srcu. Tomislav Nikolić je odmah kazao da će doći. Vucic je pet dana pred feštu objavio da neće doći u Banjaluku.. Pozvanim ministrima u Srbiji poručio je da sami odluče hoće li ići ili ne. Nikolić od ranije ima poziv i da dođe u Sarajevo u zvaničnu posjetu, što je prihvatio. Nakon vijesti da će biti u Banjaluci devetog, Izetbegović poručuje prvo generalno kako je »dolazak zvaničnika iz susjednih država na obilježavanje neustavnog 9. januara čin nepoštivanja institucija BiH, pa tako i suvereniteta države Bosne i Hercegovine«. A potom direktno javlja Nikoliću da »razmisli o dolasku u Banjaluku jer bi trebao doći u februaru u Sarajevo. Ja bih ga zamolio da razmisli o toj stvari. Dobrodošao je uvijek, ali zarad boljih odnosa na koje se zaklinjemo svi, neka razmisli o činjenicama...« Nije bilo teško prepoznati da se sluti i otkazivanjem zakazane posjete Nikolića Sarajevu. Prvi put se isto desilo u ljeto 2015. nakon hapšenja Nasera Orića, ratnog komandanta iz Srebrenice. Optuženog pa oslobođenog u Hagu.

Tomislav Nikolić hitro je odgovorio, u skladu sa snažno etabliranim odnosima: »Idem u Banjaluku, Srbija ima specijalne veze sa Republikom Srpskom i ne priznajem nikakve ucjene«. Skaska je začinjena – pozivom Izetbegoviću da dođe na proslavu u Banjaluku. Kažu, bio bi to džentlmenski potez da dođe!

Analize sada pljušte na sve strane. I dok se valja afera orkestar, pa dilema kako će se sve završiti sa Nikolićem, iz mraka eto nove podrške zaoštravanju. U Beogradu su uhapšena dvojica pripadnika MUP-a Srbije nakon izjava kako su lani bili poslati »tajno, usmenim nalogom da snimaju zbivanja« u Srebrenici na komemoraciji na kojoj je, odjednom, fizički napadnut premijer Vučić... Bezmalo sutradan kao amortizer ovom prijetećem skandalu predsjednik Narodne skupštine RS-a je u Banjaluci izvukao nekakav »tajni dokumenat« kojim se dokazuje da su obavještajne službe BiH prisluškivale rukovodioce Srbije! Ona dvojica iz Srebrenice padoše u zaborav za 24 sata.

O raznim operacijama komponiranja muzike pripremane za sahranu/pokop/dženazu Bosne i Hercegovine moglo bi se još. I sve bi vodilo poznatom zaključku: Disproporcija između napora da se pogrebna muzika odsvira i želje da se prestane svirati ili bar utišati – fascinantna je. Ali, nisu u pitanju nesporazumi, već orkestrirana suglasnost da muzika svira koliko je god moguće glasnije kako se prekrili sve dramatičniji zvuci jada i bijede što se poput zaraze šire među stanovnicima države, u ovom času »druge najjadnije« na svijetu. Kažu objavljena istraživanja. Fakti tu uostalom nisu ni bitni. Zemljom vlada logika profiterstva destrukcije. Neslaganje je interes, a proizvodnja nemogućeg kao uspjeha je čudesna filozofija. Prof.dr. Esad Bajtal iz Sarajeva kaže kako je u BiH već etabliran fenomen prema kojem je politika zasnovana na netrpeljivosti uvijek na dobitku. To je već postala dijalektika nemogućeg i politika tu postaje nemoćna, jer je ona umijeće mogućeg.

Kad se sve sabere i oduzme ovim povodom – lažemo se, »džentlmenski«. U ime uzajamnih optužbi, tone se sve dublje i dublje. Razjašnjavanje gubi smisao jer nisu »nesporazumi« u pitanju. Riječ je o banalnom, a funkcionira: Kako da »raja« ne vidi da je u pitanju sporazum »lidera« o sahrani/pokopu/dženazi pri čemu oni misle da će im na čelu »njihovih« u zasebnim dvorištima, ili pridodatim velikom bratu u susjedstvu biti još bolje. To što je »Bošnjacima-muslimanima« taj brat fizički hiljadama kilometara daleko, nema veze. Duhovna veza je čudo.

Teško je, uz najbolju volju, naći drugačije objašnjenje za ovoliku količinu negativnih strasti i sado-mazohističke »državotvornosti«. Koliko treba biti samodestruktivan pa to ne vidjeti. Te realnosti obično se postaje svjestan tek kada je kasno. Onda je svejedno koji ti orkestar svira na oproštaju. I na koji »praznik«.

 

Preuzeto sa Novi List

 

Komentari na tekst (4)
Objavljeno:
Jel VO onaj, što ga je onaj metno za prešednika Bajne luke, lijepi plakate. Jebote, koja je on gnjidetina, veća i od divosa. Da zna šta je poniženje ranio bi se u nogu.
Objavljeno:
Bravo čestitam Vam 9 Januar 1388 godine!!! Bas šteta što nisu otvorili neku novu česmu, kaldrmu ili kakav vjerski objekat. Šteta što Tomo grobar nije donio kalup pa da počnemo proizvoditi bar rakijske kazane ako ništa drugo . Ovako ova tri mušketira i dalje zabavljaju narod. Ipak je došlo dokraja. Dodo ċe ubrzo pravac Rusije, Izi ode u Tursku a Draganče kod Kolinde na vašar. Možda ga povede u Ameriku. Da Tito ustane odmah bi ponovo umro. Pa ovi nisu ništa naučili od mene. Mi ċemo i dalje graditi Termoelektrane i prodavati jeftino struju, prljati okoliš pa kupovati istu tu struju od stranaca. Strance zabavlja ovaj cirkus jer treba pokupovati u bescijenje sve što je preostalo u Bosni(ako je išta ostalo). Voċe i povrċe ċemo bezbeli uvoziti jer gdje je termoelektrana tu trava ne raste. Kod omladine i dalje opšta bježanija nikad viđena na ovim prostorima. Kud koji mili moji. Mi bez para sirotinja koja ostajemo, planiramo naše malo selo izdvojiti iz Bosne. Idemo u Obalu Slonovače. Sutra je glasanje a u maju referendum u našem malom selu. Ostajete mi zdravo i veselo zemljaci. Ovi što su dobili medalje za hrabrost od Dode pravac Srebrenik kod zlatara da to unovče. Nikad se nezna. Pravac Njemačka. Samo pazite tamo nejma zapišavanja teritorija i samoproglašenja MAO, SAO, JAO pokrajina. Imaš radnu odjeċu, šljem, krampu i lopatu. Kopanje kanala i građevina je dobar i unosan posao. Narodu na ovim prostorima čestitam novu 1388 godinu. Spremajte se. Oštrite strijele i čistite kubure. Naredne godine je Kosovski boj. To je godina gdje mi stadosmo pa nikada ne produžismo dalje. Jas am radio i živio među vama. Ja znam da ċe otrežnjenje od istoriskih epskih šupljih balada, ubleha i mitova trajati malo duže. Nije vama Dodo problem. Vi ste problem sebi sami vekovima. Od te bolesti nejma lijeka. Žao mi je. Pustite vi to što govore da ostali svijet slavi nekakvu 2017. Lažu nije istina. To je bolan propaganda sa zapada. Živjeli …. a dokle to ni sam bog zna ? Eno pogledaj i onaj iz OHR uzeo svoju torbu i odlazi. Znači fajrunt. Hajde ženo kreċi veċ jednom. Dobro drži našu djecu. Zadužiċe ih ovi za čitav zivot. Ne okreċi se sine. Ovdje je sve više igara a sve manje kruha. Ipak neko mora ugasiti svjetlo na kraju ili …. ; ma pusti to bona polazi.
Objavljeno:
DOKTORICA NIKOLINA BALABAN IZ PRIJEDORA: "Ovo je zemlja u kojoj se desio genocid i etiničko čišćenje!" Ne znam da li se ovo zove verbalni delikt, prekršaj, krivično djelo, a i briga me kako god ga “krstili”!!! Šta slaviš Republiko Srpska??? Šta mislite koliko tvojih građana ima razloga za slavlje??? Koja himna će biti na svečanim “akademijama” i dočeku gostiju, prije svega mislim na Aleksandra Vučića??? Koja zastava entitetske kabadahije??? Društvo 09. Jan. 2016 09. Jan. 2016 8 Novinska agencija "Patria" kasno popodne objavila je osvrt Prijedorčanke Nikoline Balaban, šefice Službe za patologiju Opšte bolnice u Prijedoru, na 9. januar, u kojem je obrazložila zašto to nije i njen dan iako je krštena upravo 9. januara. KOSTI NEMA, ALI IH LOMI... Cio dan se ujedam za jezik, ali ne vrijedi... Ne znam da li se ovo zove verbalni delikt, prekršaj, krivično djelo, a i briga me kako god ga “krstili”!!! Šta slaviš, Republiko Srpska??? Šta mislite koliko tvojih građana ima razloga za slavlje??? Koja himna će biti na svečanim “akademijama” i dočeku gostiju, prije svega mislim na Aleksandra Vučića??? Koja zastava entitetske kabadahije??? Ne umijem ja onako hronološki, argumentovano, sve sa nabrajanjem činjenica, to me nervira, odavno ispričane i ponavljane stvari, koje uporno nećete da prihvatite i priznate, pa čemu onda, niti sam političar, niti sam politiolog, niti sociolog, a ni novinar, da objašnjavam i obrazlažem. Kad bih se potrudila, naravno da bih mogla, ali baš neću... Hoću ovako da svi razumiju, demagogije i jednih i drugih i trećih i petih i ostalih mi je dosta. Ovo je zemlja u kojoj se desio genocid i etiničko čišćenje. Ovo je grad, Prijedor u kojem je ubijeno skoro 2.000 civila, od toga 102 djeteta i sad trebam elaborirati na tu temu… Baš neću ni to. Izem vam pamćenje, sjećanje... i Srbi i Bošnjaci i Hrvati!!! A i vi “moji” Srbi (iako odavno proglasiste da ja nisam vaša) shvatili bi da vam ovakvim ,,manifestacijama, mažu oči, skrivaju svoj lopovluk, uništenu budućnost vaše djece, pale u vama sujetu i ego “ko sam ja sam”. Niko sam ja, niko ste vi...NJIMA! Nego, opalite vi po još jednom slavlju, januar je...bit će vam bar jedan dan lakše, jer ćete misliti da se nešto pitate i da ste NEKO! Na majčinskim suzama, na masovnim grobnicama, na kostima, koje više niko ,,sastaviti,, ne može gdje i kome pripadaju vaših prijatelja, ups, MOJIH, samo slavite... I ovako bijesna, vas molim, samo zamislite da ste na mjestu onih koje smatrate drugim, nižim, nebitnim i brojite prokleta krvna zrnca Bosne i Hercegovine, na opšte oduševljenje i radost dragih nam susjednih i komšijskih ,,prijateljskih,, zemalja (usput budi rečeno imam ih više nego vi, pravoslavnih jer sam i Ruskinja, tako da ,,zalud vam trud svirači...,,), ali nisam ispranog mozga, nemam pihtiju umjesto moždanog tkiva u lobanji. Nego...zaboravih čestitati, sretan 09. januar, dan stida, sramote i genocida Republiko Srpska! A čestitajte vi meni, to je dan kada sam krštena, pravoslavka, ali na istini i na pravdi !!! PS: Bez uvrede, stavljam uz ovaj post moju sliku, jer vi svi više like na sliku, nego što govorim, pa navali narode! PS: Inbox, a i profil otvoren za sve ,,čestitke, želje i pozdrave,, izvolite, bujrum... PS: I ovo je moj profil, nije obavezan za čitanje !!! Imate valjda dovoljno bogat rječnik da objasnite svoje stavove, ali na svom profilu !!! Brišem, blokiram, a neke bih voljela da vidim na šta liče mimo lažnih profila i slika Arkana, Karadžića i Mladića koje mi uporno šaljete, koje sam za razliku od vas ,,veliki Srbi,, nažalost upoznala u životu! A i oni mene. Tako da, marš i sikter! Ovo je samo da mi ne postavljate glupa pitanja i još gluplje da mi objašnjavate ko sam i šta sam...A znam i mnoge koje su mislili da ću prećutati nešto o sebi...ajme, kakva zabluda!
zz
Objavljeno:
Sto se tice plakata , koji lijepi glavni bajin papak iz Crne Gore , covjek ne zna bi li se smijao ili plakao ;) Vasa snaga je jedino u bezobrazluku , koji ce vam prije ili kasnije izaci na nos ;)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.