Na krilima mira zveckaju oružjem: Nakon Dana Republike slijede dani sukoba, tenzija i nerazumijevanja
E. Padalović

9. januar

Na krilima mira zveckaju oružjem: Nakon Dana Republike slijede dani sukoba, tenzija i nerazumijevanja

Piše: Milovan Matić

"Političari u BiH i sa jedne, i sa druge, i sa treće strane nastaviće i nakon 9. januara narode i građane da prave budalama, izluđuju ih, izazivaju vještačke krize, a zapravo će i dalje raditi zajedno na projektima koji su njima bitni - onim koji će ih održavati na vlasti.”

 Deveti januar, Dan Republike Srpske danas je iza nas. Parada kiča i neukusa, govori prožeti miroljubivom ratnom retorikom, ushićenost velikog dijela medijskih radnika i narod u transu na minus 10, obilježio je slavlje u Banjaluci.

 

Ipak, ono što je mnogo bitnije za sve one koji žive u BiH jeste kako će ovaj 9. januar uticati i obilježiti sve ostale dane koji nam dolaze. 

 

Mišljenja su različita, ali ono koje sve više preovladava, polako otkriva put kojim se rijetko ide, a koji su političari u BiH utabali upravo za nas, za svoje građane.  

 

Naravno, ovo nije ništa novo, već samo nastavak dobro postavljene predstave koja nam se servira već godinama. Jedino što bi ove godine mogla da doživi svoj vrhunac i to bez izbora, što je pomalo čudno.

Jučerašnju proslavu, pored parade svih koji imaju uniformu u RS, obilježile su definitivno poruke izrečene od strane visokih zvaničnika, posebno ona predsjednika RS Milorada Dodika. 

Sanjamo da se pripojimo i budemo jedinstveni dio zajedno s maticom Srbijom, izjavio je on.

Taj san, poručio je Dodik, biće jednog dana ostvaren.

"Ovih 25 godina formiranja RS bilo je upečatljivo još po nečemu. Branili su nam da sanjamo. Odnosno branili su nam da kažemo šta sanjamo. A kao oni to nisu znali, da se naš san uporno obnavlja i da će jednog dana biti ostvaren. Tu se ništa nije promijenilo", naveo je Dodik.

Bez obzira na zabrane da se to sanja i da postoji RS, kazao je, Srbi imaju pravo da sanjaju i biće to što hoće.

Politička analitičarka Tanja Topić navodi da je ovo samo nastavak svih onih retoričkih sukoba koje smo gledali u proteklom periodu, a da bi u narednom periodu mogli očekivati još veće konflikte.

“Nakon ovih poruka vidjelo se licemjerstvo plolitičkih aktera BiH. Mi smo imali prvi nivo poruka koje se odnose na mir i toleranciju, da bi zatim uslijedile vrlo opasne poruke. Rekla bih one koje će na neki način dovesti do zveckanja oružjem, vrlo opasne poruke koje unose nemir i odnose se na čitav prostor bivše Jugoslavije”, rekla je Topićeva za BUKU.

 Unutrašnje napetosti će biti nastavljene, dodaje ona. Dan je prošao, ali su ostale one napetosti, ono nerazumjevanje i ona nespremnost na razgovor i kompromis, s tim da se nakon svih ovih procesa uključuje i regija.  

“To je jedno konstantno stanje i mi nikako da izađemo iz začaranog kruga stalnih tenzija i nerazumijevanja. Vrlo je licemjerno, opet ponavljam, jer u jednom trenutku dobijamo poruke i uvjeravanja da se svi zalažu za mir, a onda, nakon pet minuta, dobijete poruku koja potpuno demontira sve dotad rečeno. Zapravo, ovdje svako zastupa svoju poziciju i to vrlo isključivo. Do sada smo imali sklonosti da pravdamo neke stvari izbornom godinom, ali ova godina nije izborna, a mi smo prenijeli tenzije koje se održavaju, i to dok se svi mi pečemo na tihoj vatri tih neprestanih sukobljavanja. Više je nebitno da li će neko povući taj okidač koji bi mogao zapaliti BiH, ali i region, već samo kad će to učiniti”, objašnjava Topićeva, uz konstataciju da smo svi mi saučesnici u ovoj priči. 

 

Politički analitičar i novinar Almir Terzić smatra da se ništa specijalno neće desiti na političkoj sceni Bosne i Hercegovine nakon obilježavanja 9. januara kao Dana RS. 

 

"Političari u BiH i sa jedne, i sa druge, i sa treće strane nastavit će narode i građane da prave budalama, izluđuju ih, izazivaju vještačke krize, a zapravo će i dalje raditi zajedno na projektima koji su njima bitni - onim koji će ih održavati na vlasti. Najveći krivac stanja u BiH su mediji koji su svjesno ili ne u službi političkih partija i grupa, te građani koji nemaju hrabrosti da promijene stanje. Valjda je svima jasno da je politička igra na matrici nacionalnog zatezanja i strašenja jednih od drugih ona koja pali 20 godina. I palit će i u narednom periodu dok narodi i građani ne budu svjesni da su njihovi stomaci važniji od bilo kog političara. Osim ako svi ne misle da se isele u Njemačku. A trend toga je veoma dobar", tvrdi Terzić. 


Prema njegovim riječima, mediji takođe ne žele da pomognu građanima, jer da žele, ne bi prenosili svakodnevne bezvezne i glupe izjave političara. 

 

"Na to nisu obavezni. Mediji bi trebali izvještavati u slučaju političara samo o konkretnim stvarima. Zašto to ne rade najbolje znaju sami. Najbolja kazna za političara je da mu se uskrati medijski prostor. A, izjave političara koje godinama slušamo su skretanje pažnje sa pravih stvari, više od pola miliona nezaposlenih, uništene privrede, nikakve ekonomije i stranih investicija, enormnog zaduživanja, jednom riječju siromaštva i beznađa. U Srbiji je ovo izborna godina, pa Nikoliću ili Vučiću treba potpora, pa makar ona dolazila i od Dodika. Na kraju, i oni su prećutno podržali njega prošle godine. Ne treba pridavati ozbiljnosti izjavama koje su u toj funkciji. Evo, već znamo da će 1. mart u BiH biti novi datum kada će se podići tenzije u BiH. Više znamo i datume i poteze koji se povlače. Ali, nikako da se opametimo", rekao je Terzić za BUKU.

 

Politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić navodi da je već dan nakon proslave u Banjaluci vidljivo da će se koncept politizacije i podizanja tenzija nastaviti i dalje, i to u još većem obimu i sa svih strana.

 

"Proslava Dana Republike je bila jedna tačka u politici Milorada Dodika i drugih političara u RS koja je osvojena i koja je pokazala ono što bi u normalnim politikama trebalo da bude cilj, da su svi oni zajedno u odbrani entiteta. Sada bi, u nekim drugim okolnostima, trebalo očekivati prestanak politiziranja za stranačke potrebe, ali je očigledno da se to neće dogoditi. Dodik najavljuje nove inicijative, želi da vraća nadležnosti iz izvornog Dejtona... Sve su to teme koje ne mogu da riješe bilo koji od problema koje ima RS, niti da ojačaju njen položaj, već samo da nastave sa njenim urušavanjem. Budućnost će biti neizvjesna”, zaključuje Janjić.

 

Komentari na tekst (16)
Objavljeno:
@Crni Molio bih te da pojasnis zasto mislis da sam smetljar primitivni. hvala lijepo.
Objavljeno:
Kako Buka otkriva svoje pravo lice i finansijere. Pokušavajući da se naviknem na medije koji se bore protiv samovolje Dodika počeo sam da pratim i Buku, al ne lezi vraže isti likove sa klixa ovdje iznose svoju mržnju protiv Republike Srpske i to im prolazi bez cenzure. Kada njihovi čuveni autori pišu svoje tekstove namjerno izostavljaju činjenicu da mi podjednako finansiramo te zajedničke organa kao i federacija iako u konkretno Vojsci više od dvije trećine su vojnici iz federacije. Još samo konstatacija da je Buka još jedan federalni propagandni madij.
Objavljeno:
Semire smetljaru jedan primitivni
Objavljeno:
Bosanskohercegovacke posrbice se uveliko pripremaju za rat a prave namjere pokusavaju da sakriju iza toboznje intelektualnih komentara i izjava, to je vec svima jasno. Pametnom dosta.
zz
Objavljeno:
dejo-blejo......takvu glupost i bezobrazluk tj laz preko svojih usta moze lupiti samo jedan mladi zadojeni cetnicic bez obraza tj sumnjak ;)
Objavljeno:
Kad bi ovi političari radili i dio posla za koji su izabrani bilo bi narodu puno bolje. Dodik i ivanic mlate praznu slamu. Mogli su i pod šatorom slaviti i pjevaljku naruciti. Koga interesuje provincisko privatno slavlje.
Objavljeno:
jedemo kaviar u hotelima sa 5 zvjezdica , trosimo pare u najskupljim trznim centrima u JugoIstocnoj Evropi , isto tako jedemo rakove u eko selima koji vrijede 5 milijardi maraka , a do tamo dodjemo u novim autima pa se vratimo novoizgradjenim kucama - jer ste nam predhodne zapalili ....dok vi radite za 300-500 KM u rs-u ...eto vam dodo
Objavljeno:
Braco Srbi, nemojte zinuti vise nego sto mozete progutati. Sjetite se samo plana Z4 i izjava Vucica 1995. i sta se desilo nakon. Ne zelim i ne mislim da se Oluja moze ponoviti, ali se moze desiti da vam RS bude puno manja, a i da sviju nas bude puuuuno manje, odnosno na grobljima puno vise. Ne gurajte svojo djeci kalasnjikove u ruku. A 09.01.1992. je najavljeno klanje i genocid. To je jedino naslijedje tog datuma. Nema nikakve razlike izmedju 10.04.1941. i 09.01.1992. Pamet u glavu.
Objavljeno:
Byka, onemogucite komentare, ovo je neukusno do kraja.
Objavljeno:
Bik (koji sere), u jednu ruku si u ravu, a u drugu sta ti se stavi. Jescete vi korijenje ali drzavu necete imati. Prosto je nevjerojatno kako ti je pamet kratka. Pa sjecas li se ti bikonja sta su Srbi govorili pocetkom devedesetih u Hrvatskoj? I gdje su sada? Mucni tom praznom glavom pa povezi cinjenice. Znam, za tebe je to gotovo nemoguce jer je poznata inteligencija takvih slicnih tebi. Ako ne mozes razumjeti o cemu govorim, pregledaj malo Internet I poslusaj sta su takvi kao ti govorili dok su se kurcili po Baniji, Lici I Kordunu. A mozda si jedan od njih, ko zna?
bik
Objavljeno:
Ja politickih analiticara i sranja. A narocito Almir Terzic. Pa on pise analizu ko moja punica. "I palit će i u narednom periodu dok narodi i građani ne budu svjesni da su njihovi stomaci važniji od bilo kog političara. Osim ako svi ne misle da se isele u Njemačku. A, trend toga je veoma dobar", tvrdi Terzić." E tako bi rekla moja punica. E moj Terzicu! Pa bosanski srbi imaju svoj cilj.Oni ce jesti i korijenje samo da se docepaju ujedinjenja sa Srbijom. Nikad se svi nece iseliti u Njemacku.To odgovara Dodiku i srpskoj politici.Neistomisljenici hajte , jos bolje. E moj Terzicu i jos se novinarom zoves. Covjeka ne znam i nemam nista protiv njega ali njegova "politicka"analiza je vise socijalna analiza drustva koje gradi svoju drzavu a unistava moju.
Objavljeno:
mILOVAN i sRDJAN PA ONDA ZORIC IZ PD
Objavljeno:
ziZi, mogu se jest zastave. kad se umoće u g.
Objavljeno:
Ne mogu da vjerujem da ljudi daju ovako glupe komentare: mogu li se te zastave jesti? Kakve to veze ima sa proslavom dana Republike? I šta sad trebamo, da prestanemo slaviti jer se teško živi? I ovo - vi ste nas probali svesti na manjinu 1992. pa nije uspjelo Aliji sa njegovom građanskom državom. Sad je kasno za to tako da bolje da ćutite i uživate u svojih 18% države koja nije samo vaša.
...
Objavljeno:
@ZZ sta ti veceras u federaciji??
ZZ
Objavljeno:
Trazili ste gledajte ;) Srbovanje je opet in , isto kao i devedesetih :) Treba vas realno svesti na manjinu , jer to sami trazite ;) ps mogu li se te zastave jesti .............i Hitlet bi vam pozavidio ;)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.