Od satova do kutija za nakit i knjige

Old Art

Od satova do kutija za nakit i knjige

Piše: Oslobođenje

U Old Artu možete pronaći i slike koje se rade na bakru, a svaki proizvod je unikatan

Preuređivanje, odnosno restauriranje, uljepšavanje i proizvodnja predmeta od različitih materijala u posljednje vrijeme sve su popularniji, a Mubera Spahović je nakon dvije godine rada u kućnom okruženju otvorila svoju radnju pod nazivom Old Art, koja se nalazi u poslovnom centru Skenderija, Sarajevo.

Predmeti

- Svoju kreativnost uvijek sam iskazivala na razne načine, pa sam tako odlučila da se počnem aktivnije baviti onim što volim, otvorivši radnju. Naravno, sve ono što radim je po želji i narudžbi kupaca, kazala je Spahović.

Radila je i predmete za suvenirnice i druge klijente, a u svojoj ponudi izrađuje drvene satove - zidne i stolne, kutije za nakit, za knjige, drvene okvire, kutije za Kur’an i Bibliju, tabakere, razne suvenire, levhe, table i mnoge druge proizvode.

- Koristim se miksom medija tehnike za dekupaž, dakle koristim drvo, te taj drveni dio radim na mašini. Također, koristim rižin papir, salvetnu tehniku, akrilne boje. Ne radim klasični dekupaž, kao što je samo “oblačenje” predmeta, nego doslikavanje i šablone raznim tehnikama na jednom predmetu, što u cjelini čini proizvod unikatnijim. Dakle, svojim proizvodima dajem dušu, kazala je Spahović, ističući da je opet njen rad najjeftiniji u odnosu na nabavku robe i materijala za izradu proizvoda.

Kako je kazala, najtraženije su kutije za nakit, te kutije za knjige. Razlog su najpristupačnije cijene, pa takvi proizvodi koštaju od 10 pa do 50 KM.

Kvalitet

Najponosnija je na svoje slike, koje su rad na bakrenoj foliji, odnosno na bakru, sa plitkim i dubokim reljefom, te se sve radi bockalicom.

- Slike se ručno rade, crtaju, istiskuju po želji kupca, a za konačnu sliku treba skoro osam dana. Radimo sa prirodnim materijalima, akrilnim bojama, akrilnim lakovima, dakle ništa nije štetno po zdravlje. Cijene se kreću od 50 do 300 KM, u zavisnosti od veličine slike, rekla je Spahović.

Za svoje proizvode garantuje da su kvalitetni, unikatni, ručno rađeni, te su svi potpuno različiti, tako da je nemoguće ponoviti jedan predmet dva puta.

- Svoje proizvode radim sa puno ljubavi, a za sve su potrebni vježba i trud koji se na kraju isplate, kazala je Spahović, poručivši da je otvorena za svaki vid saradnje, te da često i mladima prenosi svoja znanja. 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.