Ljudska prava: Odgođena reakreditacija institucije Ombudsmena za ljudska prava BIH pred Globalnom alijansom  nacionalnih institucija za ljudska prava

Ljudska prava: Odgođena reakreditacija institucije Ombudsmena za ljudska prava BIH pred Globalnom alijansom nacionalnih institucija za ljudska prava

Piše: Buka

Kako je objasnio Ombudsmen Ljubinko Mitrović, reakreditacija institucije trebala je biti završena u 2016.godini, ali je zbog neprolaska izmjena zakona o Ombudsmenu za ljudska prava BiH u zakonodavnoj proceduri, ovaj proces pred Globalnom alijansom odgođen.

Sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BIH, povodom odgode reakreditacije institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH od strane Potkomiteta za akreditacije  Globalne alijanse nacionalnih institucija za ljudska prava, biće održana u utorak, 17. januara 2017.godine, najavljeno je danas u sjedištu institucije Ombudsmena u Banjaluci.

Kako je objasnio Ombudsmen Ljubinko Mitrović, reakreditacija institucije trebala je biti završena u 2016.godini, ali je zbog neprolaska izmjena zakona o Ombudsmenu za ljudska prava BiH u zakonodavnoj proceduri, ovaj proces pred Globalnom alijansom odgođen.

“Ključne izmjene koje bi trebale ući u sadašnji Zakon o Ombudsmenu tiču se finansijske nezavisnosti institucije, uspostavljanje preventivnog mehanizma i učešća nevladinog sektora i medija u radu institucije. Ove tri stvari ne predstavljaju prepreku da izmjene budu usvojene, no pitanje je ko će i kojom tehnikom izmjene predložiti”, kazao je Mitrović.

Institucija Ombudsmana za ljudska prava BIH je u Globalnoj alijansi, koja okuplja više od 200 nacionalnih institucija za ljudska prava, do sada imala status A – najvišeg ranga,  što joj je omogućavalo da pred različitim međunarodnim tijelima i institucijama podnosi izvještaje o stanju ljudskih prava u BIH, kao nezavisna institucija.

Posljedice, ukoliko institucija ne bude reakreditivana, nije precizirao, naglasivši da očekuje da će najviše zakonodavno tijelo, usvojiti neophodne izmjene  s ciljem poboljšanja stanja ljudskih prava i sprečavanja diskriminacije u BiH.

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.