Breivikov nacistički pozdrav u sudnici

Norveška

Breivikov nacistički pozdrav u sudnici

Piše: Al Jazeera

Država se žalila na raniju presudu, prema kojoj su osuđenom ubici prekršena ljudska prava s obzirom na to da je u potpunoj izolaciji.

 U Norveškoj je počeo žalbeni postupak u slučaju Andersa Breivika, osuđenog za ubistvo 77 osoba prije šest godina.

Država se žalila na raniju presudu suda u Oslu, prema kojoj su Breiviku prekršena ljudska prava s obzirom na to da je u potpunoj izolaciji. I osuđenik najavljuje žalbu, navodeći da mu je povrijeđeno i pravo na privatni život.   

Breivik se u sudnici pozdravio nacističkim pozdravom, na šta je sudija odmah reagirao.

"Primijetili smo kako se Breivik pozdravio. To je uvredljivo ponašanje prema sudu i uznemirujuće u vezi s onim na šta ćemo se osvrnuti ovdje, pa Vas molim da se to ne ponovi", rekao je sudija Oeystein Hermansen.

Breivik je želio govoriti, ali mu nije dozvoljeno.

"Ne želimo Vaše komentare zasad", rekao je sudija Hermansen.

 

Žalba odbrane

U aprilu prošle godine sud u Oslu zaključio je da država prema Breiviku postupa nehumano i ponižavajuće.

On se žalio zato što je stalno u samici i često s lisicama na rukama. Državni tužioci sada će pokušati dokazati da su stroge mjere za njega potpuno opravdane.

"Vrlo je teško znati koliko je Breivik danas opasan. Teško je znati koliko će biti opasan sutra ili za godinu dana ili za deset godina, ali sigurno je da je u godinama koje su dovele do jula 2011. on bio najopasniji čovjek u Norveškoj", rekao je tužilac Fredrik Sejersted.

Tvrde da država nije prekršila njegova ljudska prava.

"On nije izrazio kajanje. Naprotiv, redovno je govorio da je ponosan na ono što je učinio 2011. Prema dostupnoj dokumentaciji, još je više uvjeren u svoju ekstremno desničarsku ideologiju", dodaje Sejersted.

I Breivikova odbrana najavljuje da će se žaliti na raniju odluku suda. Tvrde da je povrijeđeno i njegovo pravo na privatni život i korespondenciju u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

U posljednjih nekoliko mjeseci došlo je do manjeg ublažavanja zatvorskih uvjeta za Breivika.

Izvor: Al Jazeera

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.