Napravljena tkanina u kojoj vam nikad neće biti hladno

Naučnici

Napravljena tkanina u kojoj vam nikad neće biti hladno

Piše: nationalgeographic.rs

Stigao je novi način da se zagrejemo, a čini se da je on daleko delotvorniji od umotavanja u ćebe sve do proleća. O čemu je reč?

Naučnici su osmislili novi komad odeće, koji se zagreva pomoću malo električne energije i bolje zadržava telesnu toplotu od pamučne tkanine. Naučnici su protkali običan pamuk srebrnim nanočesticama koje formiraju nepropusnu mrežu unutar tkanine.

Menjajući koncentraciju čestica, mogli su da kontrolišu njihovo širenje kroz mrežu, sve dok nisu došli do 80 odsto efikasnosti tkanine pri zadržavanju toplote, a da još uvek dopušta molekulima vode da prolaze kroz tkaninu. To omogućava disanje materijala, što omogućava izradu udobne zimske odeće od ovog materijala.

Za posebno hladne dane, u tkanini se može pojačati delovanje električne struje: komad odeće zagreva se do skoro 40 °C kada ga puni samo 0,9 volta struje. Nošenje takve odeće pomoglo bi u smanjivanju energije koja se troši za neefikasno zagrevanje prostorija, kažu naučnici. Procenjuju da bi jedna osoba čija se soba greje na prosečnih 10 °C, tokom 4 meseca mogla uštedeti 1000 kW sati energije tokom godine, odnosno otprilike 300 litara plina, i to samo nošenjem "nanodžempera".

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Jedna od vecih gluposti koja je objavljena ovde...!
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.