<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šta izbjegavati u Hrvatskoj: Ne pominjite Domovinski rat, i ne poredite ih sa Srbijom i BiH

Savjeti zlata vrijedni

Umjesto toga Austrijanci i Nemci bi trebalo, po savetu svojih privrednih komora, da pričaju o prirodnim lepotama, pre svega Jadranu

12. januar 2017, 12:00

Kako je poslovati sa Hrvatima i poslovati u Hrvatskoj? Bavarska i austrijska trgovinska komora za svoje su preduzetnike pripremile savete kako se ponašati i šta ih čeka ako se odluče da investiraju ili izvoze u Hrvatsku. 

Hrvati su, kažu Austrijanci i Nemci, jako ponosni na svoju zemlju pa svoje preduzetnike savetuju da s hrvatskim poslovnim partnerima razgovaraju o prirodnim lepotama zemlje, pogotovo jadranske obale.

Savetuju ih i da izbegavaju političke rasprave o Domovinskom ratu kao i da Hrvatsku ne porede sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, jer Hrvati ne vole da ih se smatra delom Balkana nego centralne Evrope.

Austrijanac Martin već tri godine ima trgovinu streličarskom opremom u Zagrebu i kaže da je ugodno poslovati sa hrvatskim preduzetnicima.

Iako se upozorava na korupciju u Hrvatskoj, Martin kaže da nikoga još nije trebao podmititi, ali zato ima puno problema sa birokratijom.

”Svake godine sve je više papirologije. Kad imate problem, u jednoj instituciji vam kažu jedno, u drugoj nešto drugačije, nešto sasvim treće piše na internetu. Puno je pravila koja se stalno menjaju, a onda nitko tačno ne zna kako treba postupati”, kaže Šafner.

Ističe se loše obrazovanje, troma administracija, za preduzetnike nepovoljni zakoni o radu i predugi procesi na sudovima. Iz austrijske provredne komore danas ipak kažu da se situacija popravlja.

”Utisak o poslovnoj klimi dosta se poboljšao. Više od polovine naših preduzetnika u anketi reklo je da očekuju puno bolju poslovnu klimu u 2017.”, kaže Sonja Holoher-Ertl. 

Uz kritike Austrijanci i Nemci i hvale. Ističu da se u poslovnim krugovima sa dosta ljudi može komunicirati na engleskom, nemačkom i italijanskom te da su hrvatski radnici kvalitetni i motivisani.

(Newsweek.rs/Dnevnik.hr)