<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Važno upozorenje meteorologa za Hrvatsku, Srbiju i BiH

Meteorologija

Protekli period na Balkanu obilježio je val iznimno niskih temperatura, a meteorolozi su za posljednji radni dan, kao i nastupajući vikend najavili vekike promjene u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

13. januar 2017, 12:00



Kao što je vjerovatno poznato većini javnosti, u noći sa nedjelje na ponedjeljak u ovoj sedmici, temperature zraka su išle i do -26 stepeni, a tek u četvrtak u pojedinim dijelovima regiona živa u termometru se približila ili malo prešla nulti podiok.


Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za područje Bosne i Hercegovine zbog očekivanih obilnijih padavina, olujnih udara vjetra i novih sniježnih padavina.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za područje Bosne i Hercegovine zbog očekivanih obilnijih padavina, olujnih udara vjetra i novih sniježnih padavina.

Na istoku Bosne očekuje se od 2 do 10 l/m2, a u ostatku naše zemlje, uglavnom, od 20 do 40 l/m2. Veći dio dana će puhati umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar, povremeno sa olujnim udarima. Udari vjetra od 40 do 60, lokalno do 70 km/h.

Na planinama od 90 do 100 km/h, lokalno i iznad 100 km/h. Snijeg se očekuje u večernjim satima i u noći sa petka na subotu. Očekivana visina novog sniježnog pokrivača od 5 do 15 cm, lokalno od 20 do 25, na planinama od 20 do 30 cm, lokalno do 40 cm, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.


Srbija

Temperaturni šok neće zaobići ni Srbiju. Prema podacima na najpopularnijoj stranici za vremenske prognoze u svijetu, Yr.no, stoji da će najviša dnevna temperatura u Srbiji ići i do šest stepeni u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu u petak.

U Beogradu će biti za stepen hladnije, dok se kiša, a potomi snijeg očkekuju u Subototici, Novom Sadu i unutrašnjosti Srbije.

U Srbiji se danas predviđa kiša koja će se ponegdje lediti na tlu, uglavnom na sjeveru i istoku zemlje.

Naoblačenje sa severa i zapada tokom dana proširit će se i na ostale krajeve, a u višim planinskim predelima očekuje se snijeg.


Vjetar će biti umeren i jak jugoistočni, posle podne i uveče na jugu Banata i u donjem Podunavlju povremeno sa udarima olujne jačine. Jutarnja temperatura biće od minus devet do nula stepeni, najviša dnevna od četiri na jugoistoku do 10 na zapadu, u Timočkoj Krajini oko minus dva stepena.

Uveče i u toku noći uz pad temperature kiša će preći u susnježicu i snijeg i u nižim predelima.

U Beogradu će danas biti oblačno, povremeno sa kišom koja će se u jutarnjim satima u pojedinim delovima grada lediti na tlu. Duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, u toku noći u skretanju na severozapadni.

Jutarnja temperatura biće oko nula, najviša dnevna oko sedam stepeni. Više padavina očekuje se posle podne i uveče, kada će uz pad temperature kiša preći u susnežicu i sneg.

Prvog dana vikenda biće sunčano, ali i hladno vrijeme sa temperaturama do dva stepena celzijusa, a novi padovi temperature se očekuju u nedjelju, bez padavina - sa temperaturama do 0 stepeni.


Hrvatska

Hrvatsku danas pak očekuju obilne padavine. Split i Zadar će biti najtopliji gradovi sa 13 stepeni celzijusa, a u većem dijelu Hrvatske padat će kiša, mjestimično i snijeg.

ećinom oblačno s povremenom kišom, na Jadranu i s lokalnim pljuskovima te grmljavinom, a uz pad temperature zraka u unutrašnjosti se očekuje snijeg.

Najviše padavina, ponegdje i obilnih, bit će poslijepodne i potkraj dana, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za petak.
U unutrašnjosti se očekuje uglavnom između 10 i 30 centimetara novogsnježnog pokrivača.

U kontinentalnim krajevima će jugozapadni vjetar poslijepodne okrenuti na umjeren, povremeno jak sjeveroistočnjak, a na Jadranu umjereno do vrlo jako jugo potkraj dana na sjeverozapadnjak i buru.

Najviša dnevna temperatura zraka od 4 do 9, na Jadranu od 9 do 14 Celzijevih stupnjeva, a  poslijepodne i navečer u osjetnom padu.

Razvedravanje se očekuje samo u subotu, sa temperaturama do osam stepeni celzijusa, a novi talas sivih oblaka nastupa u nedjelju. Nula u Osijeko, tri stepena u Rijeci, osam u Splitu, sedam u Zadru i nula u Zagrebu je vremenska prognoza za posljednji dan u ovoj sedmici, bez sniježnih ili kišnih padavina, koje su moguće kratkotrajno - mjestimično.

Meteorolozi savjetuju pojačan oprez zbog visokih temperaturnih razlika, što može biti posebno opasno za hronične i srčane bolesnike.