<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako će Trump promijeniti svijet u samo 100 dana

AMERIKA

U prva tri mjeseca predsjedništva Donald Trump želi povući Ameriku iz ugovora o slobodnoj trgovini, ograničiti zaštitu okoliša te osnovati tim za obranu cyber-prostora. Također bi mogao pokušati odbaciti Obamacare te u Vrhovni sud postaviti suca s kojim dijeli svjetonazor, piše Independent.

17. januar 2017, 12:00

Novoizabrani predsjednik iznio je mnoštvo tvrdnji o tome što će učiniti u prvih 100 dana u Ovalnom uredu. Nakon toliko govora o izgradnji zida na meksičkoj granici, malo je vjerojatno da će ona započeti tijekom prvih tri mjeseca.

Zabrinuti aktivisti

Najave o budućim planovima već su zabrinule mnoge aktiviste koji se boje da će Trump unazaditi velik broj mukotrpno ostvarenih pobjeda.

"Mislim da neki pripadnici ekstremne desnice govore da Trumpa ne zanimaju problemi kao što su pravo na pobačaj i reproduktivna prava te bi im u tom području bilo lako baciti kost. Nadam se da za ovo pitanje neće ovlastiti ljude kao što je Mike Pence sa svojim ekstremnim mišljenjem", rekao je za The Independent Jon O'Brien, predsjednik grupe Catholics for Choice (Katolici za Izbor).

Prvih 100 dana predsjedništva smatra se periodom u kojem nadolazeća administracija određuje tempo promjena. Pojam se počeo koristiti tijekom administracije F.D. Roosevelta, koji je taj period iskoristio za uspostavu programa New Deal.

Nažalost, mnogi predsjednici nisu bili toliko uspješni ili su činili velike greške. Predsjednik John F Kennedy naredio je neuspješnu invaziju u kubanskom Zaljevu svinja.

Barack Obama u prvih se 100 dana pokušao boriti protiv vladajuće ekonomske krize putem Zakona o američkom oporavku i ponovnom ulaganju (ARRA) iz 2009. Trump je iznio svoje prioritete u video obraćanju u studenom u kojem tvrdi da mu je najveći cilj "staviti Ameriku na prvo mjesto". U dugom popisu ciljeva usredotočio se na probleme koje bi mogao rješavati izvršnim naredbama.

Trumpovi prioriteti

Njegovi prijedlozi uključuju povlačenje iz Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva, ukidanje "ograničenja proizvodnje američke energije, koje ubija poslove" te otvaranje "milijuna visoko plaćenih radnih mjesta". Ovo je shvaćeno kao priklanjanje ograničenjima emisija rukovođenim Agencijom za Zaštitu Okoliša (EPA). Trump je odbacio znanost o promjeni klime.

Budući šef osoblja Bijele kuće Reince Priebus prošle je godine o Trumpovom stavu rekao: "Gledajte, bit će nepristran oko toga, ali ima svoje osnovno mišljenje, koje je većim dijelom hrpa besmislica".

Trump također namjerava osnovati tim cyber-kontrole s pripadnicima vojske, zakonodavstva i privatnog sektora. Što se tiče imigracije, planira "zaustaviti ilegalnu imigraciju te imigraciju iz područja s problemima terorizma".

U videu je rekao i da će "istražiti sve zloupotrebe viznih režima koje potkopavaju američke radnike". Kao dio obećanja o "isušivanju močvare" želi zabraniti službenicima da postanu lobisti 5 godina nakon napuštanja vlade. Plan koji nije dobrodošao u Kongresu je izmjena Ustava radi ograničenja mandata svih članova Kongresa.

"Čini se da Trump ima mnogo prioriteta, zar ne? Prvi je na redu opoziv mnogih Obaminih izvršnih naredbi, kao onih o imigraciji i klimatskim promjenama. To može učiniti u tren oka", rekao je Larry Sabato, profesor političkih znanosti Sveučilišta u Virginiji. "Nakon toga brzo želi imenovati svoj izbor za Vrhovni sud". Dodao je: "Ne zaboravite na snižavanje porezne stope - uvijek pobjeđuje na strani republikanaca".

Novi odnos s Rusijom

Što se tiče vanjske politike, Trump je rekao da želi uspostaviti novi odnos s Rusijom. Ovo je posebno kontroverzna tema, čak i među njegovim kolegama Republikancima, ali Trump unatoč tome napominje da je spreman za "reset".

Novoizabrani predsjednik očekuje da će se odnosi s Rusijom poboljšati odmah, a javnost s iščekivanjem promatra što će se dogoditi s 35 ruskih diplomata koje je Obama protjerao iz zemlje nakon skandala s hakiranjem i navodnim miješanjem u predsjedničke izbore.

Index