<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Savjetnica za nošenje beba iz Banjaluke: Roditelji, nosite svoju djecu u rukama, u maramama, nosiljkama, na ramenima…

RODITELJSTVO

“Navikavanje na ruke” ne postoji. Duboke potrebe djeteta ne možete zadovoljiti ni svom šaradom opreme za bebe: najboljim flašicama, udobnim i skupim kolicima ili muzičkim mobilima koji vise iznad krevetića jedne usamljene bebe. Beba želi – beba TREBA – naš glas, a ne navijenu mehaničku igračku; treba naš dodir, naše ljuljuškanje i pjevanje, naš pogled. Mnogo toga u životu (i životnoj potrazi za srećom) odredi se u tih nekoliko prvih mjeseci i godina.

19. januar 2017, 12:00

Brankica Štula, rođena je u Banjaluci 1984.godine, a diplomirala je na Građevinskom fakultetu u Beogradu.  Već 10 godina proučava i bavi se praksom joge radoznalo i sa puno ljubavi. Zbog toga često odlazi u Indiju gdje upija znanje "na izvoru".

Brankica radi i kao instruktorka u svom joga studiju, voli raditi sa trudnicama, promoviše i zagovara prirodan porod, kao i povezujuće roditeljstvo. Aktivna je kao porođajna dula i savjetnica za nošenje beba. Brankica je obuku savjetnice za nošenje beba prošla u okviru  Die Trageschule, najveće evropske organizacije za obuku savjetnica. http://www.trageschule.org/naslovnica-sr

Sa njom smo ovaj put za BUKU razgovarali samo o nošenju bebe, jer često na ulicama, ne samo Banjaluke, već i drugih gradova možemo vidjeti bebe koje roditelji nose sa neispravnim nosiljkama, koje nisu ergonomski ispravne za dijete.  Brankicu smo pitali koje su to ispravne nosiljke, kako je potrebno nositi bebu I zbog čega su neispravne nosiljke i dalje popularne na tržištu.

Brankice, možes li nam reći šta je to ispravno nošenje beba?

Ja bih radije započela priču o nošenju beba uopšte. Zašto je dobro nositi svoju bebu? Nošenje beba nije neka nova stvar, nego jedna instinktivna potreba  koju smo potisnuli i zaboravili  onog trenutka kada smo počeli gurati svoje bebe u kolicima. Nabrojaću samo nekoliko prednosti nošenja:
Beba koja je nošena  manje plače, zadovoljna je, ima manje probelma sa grčićima.
Nošenje olakšava tegobe sa refluksom, poboljšava se bebin mišićni tonus, beba je više uključena u svakodnevni život jer  gleda iz "naše perspektive", ima više interakcije.
Nošenje pospješuje dojenje, ukoliko majka ima problema sa uspostavljanjem laktacije.
Ne smijemo zaboraviti ni slobodne ruke koje majka/roditelj dobija nošenjem bebe u nosiljci ili marami.

Kako si se ti zainteresovala za nosenje beba, postala si i savjetnica za ova pitanja?

Još i mnogo prije nego što sam postala majka kupovala sam rođacima i prijateljima marame za nošenje koje su u Beogradu proizvodile i prodavale moje bliske poznanice. Tada, kao i sada nošenje sam smatrala prirodnom stvari i nastavkom vezivanja majke i bebe nakon poroda. Nikad nije bilo sumnje da ćemo suprug i ja našu curicu rado i mnogo nositi. Još pred kraj trudnoće počela sam da čitam više o tome i da širim vidike o nošenju. Činilo mi se da što dublje idem u proučavanje to više otkrivam kompleksnost u smislu vezivanja marama, pravilnog izbora nosiljki, različitih iskustava mama, ali i samu ljepotu nošenja.


Pravilan položaj za nošenje beba i veće djece


Našu bebu smo spakovali u maramu već sa 7 dana i nosili je po kući (i suprug i ja), a sa 14 dana nas dvije smo provirile nos napolje - takođe u marami. Informacija o obuci za savjetnicu za nošenje nekako je spontano stigla do mene, na šta sam se bez puno razmišljanja odmah prijavila. Obuka mi je zaista pružila puno korisnih informacija i uvida. Akcenat obuke je bio na individualnom savjetovanju za mame, tate i bilo koje druge "nositelje" (kako savjetovati, kako podržati i kako im pomoći da započnu sa nošenjem djeteta na jedan zdrav i ugodan način). U Banjaluci sam do sada već imala nekoliko savjetovanja. Jako mi je drago da se o nošenju više govori i da su roditelji sve više svijesni prednosti savjetovanja i pomoći koju mogu da dobiju kroz individalno savjetovanje.

Po čemu se ispravno nosenje beba razlikuje od neispravnog?

Ispravno nošenje podrazumijeva nekoliko principa koji se tiču položaja bebe:
- bebina kičma zauzima prirodnu C-krivinu, a leđa imaju dovoljno podrške;
- bebine nogice su u žabica (M) položaju i beba ima podršku od materijala od koljena do koljena, gdje su koljena malo više  od nivoa bebine guze;
- beba (ako je nošena naprijed) je okrenuta ka osobi koja je nosi;
- disajni putevi su  slobodni i uvijek na oku onog ko nosi;
- brada nije zabijena u grudi;
- glavica ima dovoljno podrške;
- njenu glavicu može bez puno savijanja poljubiti onaj ko je nosi;

Ne smijemo zaboravite da se ispravno nošenje odnosi i na osobu koja bebu nosi. Tako da osoba mora imati dovoljno podrške oko svojih leđa, na svojim ramenima ili oko struka u zavisnosti od vrste nosiljke. Nosiljka mora biti dobro stegnuta, tako da skoro stvara osjećaj da su "nositelj/nositeljka" jedno sa bebom. I bebi i osobi koja nosi mora biti udobno i komotno.

Na tržištu su, a i u praksi i dalje popularije one nosiljke za djecu koje su ergonomski neispravne. Zbog šega je to tako?

Ne bih rekla da su popularne, nego su kod nas, na žalost, jedino one dostupne. Roditelji kada odluče kupiti nosiljku vođeni su dobrom namjerom. Međutim, u neznanju prodavca, kao i nedovoljnoj informisanosti roditelja o vrstama nosiljki završe sa nosiljkom koja nije ergonomska niti udobna za bebu i onoga ko nosi. Zbog toga često nakon kupljene nosiljke i par pokušaja, brzo odustanu jer shvate da je nošenje neudobno (posebno na neko duže vrijeme). Ovim putem bih poručila svima roditeljima - ako su već kupili takvu nosiljku da ne odustaju od nošenja nego pokušaju naći uputstva na internetu ili kod mene lično kako od takve "neispravne" nosiljke uz pomoć marame napraviti jednu udobniju stvar za bebu.

Uspijela sam obići skoro sve radnje sa bebi opremom u Banjaluci. Ni u jednoj nisam našla nosiljku koja bi bila pogodna i ispravna za nošenje beba. O maramama da i ne pričam (toga nema uopšte). Problem je što ni sami prodavci ne znaju šta zapravo nude roditeljima, a roditelji ne urade svoj dio zadaće - ne raspitaju se dovoljno o vrstama nosiljki prije kupovine. Vjerovatno su vođeni mišlju - ako je u bebi šopu mora da je ispravno i provjereno. Ali na žalost nije tako! Zašto? Ne znam. Nemam odgovor na ovo pitanje.

Koje su moguće posljedice neispravnog nošenja djece?

Vjerujem da niko neće dovesti sebe niti svoju bebu u situaciju da ima negativne posljedice. Ukoliko se pridržavate svih uputa koje su date uz kupljenu nosiljku nema razloga za brigu. Ako osjetite da vam je nošenje neudobno (bolno i naporno) i da beba negoduje i odbija nošenje - onda je možda ipak trenutak da pitate nekoga za pomoć ili savjet, tj. da se informišete, prije nego što potpuno odustanete od nošenja.


Foto: Brankica Štula, savjetnica za nošenje beba iz Banjaluke

Roditelje bi zanimalo koje nosiljke preporučujes iz svog iskustva. Možeš li nam navesti povoljnije opcije, a naznačiti i one koje su malo skuplje?

Kao što sam već gore pomenula zaboravite na bebi šopove (bar ove ovdje kod nas, dok se ponuda ne promijeni na bolje)! Ako ste odlučili da nosite svoju bebu i treba vam nosiljka onda je kupovina preko interneta ili od nekoga koga poznajete (second hand) dobra opcija. Rado preporučujem polovne (već korištene nosiljke), koje su, naravno, u dobrom očuvanom stanju. Ponuda takvih je zaista velika - na FB imaju čak i grupe iz cijelog regiona gdje roditelji prodaju svoje nosiljke nove,  polovne ili jedva korištene. Ima za svakoga ponešto.  Na izbor nosiljke utiče više stvari - učestalost nošenja, finanskijska mogućnost roditelja, starost i težina bebe, godišnje doba kada se beba počinje nositi i sl. Prije kupovine dobro je posavjetovati se i sa obučenom savjetnicom za nošenje.

Postoje i tete šivalice koje šiju nosiljke, da li si imala priliku da nosiš ove nosiljke i koje bi izdvojila kao dobre?

Iskreno, do sada nisam probala ni jednu takvu.  Gledala sam ih preko interneta. Ima ih sa zaista divnim i unikatnim dezenima. Žene koje to rade su, čini mi se, izuzetno vješte i kreativne, ali moramo povesti računa o tome da to nisu testirane nosiljke. Zaista se nadam da će uskoro neke od njih proći sva zvanična testiranja te primiti atest o provjerenosti i bezbjednosti nosiljki. A dok se to ne desi možemo ih kupovati i probavati (na sopstvenu odgovornost) jer su lako dostupne, lijepe i unikatne, domaće, ali i po pristupačnoj cijeni.

Gdje se roditelji mogu informisati o pravilnom nošenju beba?

Danas najviše informacija mame nalaze na internetu, pri čemu uvijek trebamo voditi računa o samom izvoru i njihovoj pouzdanosti. Mislim da roditeljima najviše stručnih i provjerenih informacija može pružiti obučena savjetnica za nošenje. Preko interneta i mreže savjetnica lako je pronaći jednu takvu u svom gradu ili u okruženju, te zakazati savjetovanje. Tu je, naravno, i FB grupa za nošenje Babywearing gdje se možete informisati o kupovini i nabavci odgovarajuće nosiljke za bebe.

Više o ispravnom nošenju beba možete pročitati na ovim sajtovima:
http://nosi.me/
https://nosenjebeba.com/
http://www.bebologija.net/category/nosenje-djece/

Za kraj jedna poruka budućim i “tek pečenim” roditeljima: Nosite svoju djecu – u rukama, u maramama, nosiljkama, na ramenima. Ma šta vam majke, svekrve, prijatelji i tete u prolazu (dobronamjerno) govorili, ništa loše ne možete učiniti nošenjem. “Navikavanje na ruke” ne postoji. Duboke potrebe djeteta ne možete zadovoljiti ni svom šaradom opreme za bebe: najboljim flašicama, udobnim i skupim kolicima ili muzičkim mobilima koji vise iznad krevetića jedne usamljene bebe. Beba želi – beba TREBA – naš glas, a ne navijenu mehaničku igraču; treba naš dodir, naše ljuljuškanje i pjevanje, naš pogled. Mnogo toga u životu (i životnoj potrazi za srećom) odredi se u tih nekoliko prvih mjeseci i godina.

Razgovarala Maja Isović Dobrijević