<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Trainspotting 2 nije loš!

FILM

Kultni film Trainspotting dobio je nastavak, a iako su se mnogi plašili da će to biti još jedan u nizu velikih promašaja, sudeći po prvim kritikama, reditelj Deni Bojl i ekipa su uradili veoma dobar posao.

20. januar 2017, 12:00

Britanski "Independent" je filmu dao maksimalnih pet zvjezdica, uz konstataciju da je u pitanju "divlje živ film u kome se može uživati i koji je pravi nasljednik svog prethodnika".

"Deni Bojl je opisao Trainspotting kao škotski Star Wars. To govori o pritisku pred izlazak nastavka. Da je ovog puta voz kasnio, osjećaj anti-klimaksa bi bio ogroman. Ono što je posebno impresivno kod T2 jeste kako vješto uspijeva da zadrži duh prethodnika, usput prihvatajući sve što se promijenilo tokom godina", piše kritičar Independenta.

Kako se dodaje, Renton (Juan Megregor), Sikboj (Džoni Li Miler), Begbi (Robert Karlajl) i Spad (Juen Bremner) su ponovo tu, a ako je bilo sranje živeti u Škotskoj 1996. godine, djeluje da nije ništa bolje ni dvije decenije kasnije.

"Gardijan" je tek nešto blaži u hvalospevima i nastavku je dao četiri zvjezdice uz naslov "izaberi nastavak koji neće razočarati".

"Bojlov film nije brz i izuzetan kao original, ali je duhovita i dirljiva oda razočaranjima koja muškarcima nose srednje godine. Film je strašan, smiješan, očajno tužan uz hrabru fotografiju. Ono što je rođeno kao odmetničko divljanje u duhu vremena nekul Britanije devedesetih se sada rodilo ponovo je brutalna crna komedija", navodi kritičar lista.

"Telegraf" je dao samo tri zvjezdice ovom filmu, ali priznaje da je u pitanju "ipak film vrijedan gledanja".

Za razliku od "domaćih" novinara, u SAD nisu svi toliko oduševljeni, pa iako "The Wrap" piše da je film "često sjajan, mada ponekad razvučen i utopljen u sopstvenu melanholiju", kritičar "Holivud riportera" navodi da je u pitanju "razočaravajuće nepotreban nastavak".

Film će u britanske bioskope stići 27. januara.