<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Obama dočekao Trampa, Melanija iznenadila Mišel

Vašington

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp počeo je inauguracionu ceremoniju, očekuje se da položi zakletvu i time zvanično preuzme funkciju predsednika.

20. januar 2017, 12:00

"Sve počinje danas. Vidimo se na zakletvi u 11:00. Pokret se nastavlja - rad počinje", napisao je ranije na Tviteru.

Tramp je inauguracione aktivnosti sa suprugom Melanijom počeo u crkvi Svetog Jovana koja se nalazi preko puta Bele kuće. Crkvu su napustili oko 15.30 po našem vremenu.


Tramp je u crkvi prisustvovao crkvenoj službi sa svojom porodicom, potpredsednikom SAD Majkom Pensom i njegovom porodicom, članovima Kabineta i prijateljima, prenosi CNN.

Potom se u Beloj kući sastao sa dosadašnjim predsednikom Barakom Obamom i odlazećom prvom damom Mišel Obamom sa kojima će zajedno krenuti ka Kapitolu na ceremoniju zakletve.

Barak i Mišel Obama su Trampove dočekali na ulazu u Belu kuću, a Melanija Tramp je za Mišel donela poklon. Novoizabrani i odlazeći predsednik su se potom fotografisali sa svojim suprugama i ušli u Belu kuću.

Oko 16:30 sati po našem vremenu krenuće na Kapitol hil gde će položiti zakletvu.

Mediji su fotografisali odlazećeg predsednika Baraka Obamu tokom nekoliko njegovih poslednjih trenutaka u Ovalnoj sobi Bele kuće. Na izlasku, na pitanje novinarima koja mu je poslednja poruka građanima, rekao je: "Hvala vam".

Tramp i Pens će oko 18:00 položiti zakletvu, a svečanosti će prisustvovati njihove porodice, porodica Obama, članovi Kongresa i Vrhovnog suda SAD, kao i mnogobrojni građani.


Inače, Tramp je u četvrtak uveče na pitanje šta će uraditi ako na njegovoj inauguraciji bude kiše, rekao: "Ljudi će vidjeti da mi je ovo prava kosa".

Pristalice Donalda Trampa ranije su počele su da stižu u centar Vašingtona i do zgrade Kongresa. Policijska vozila, pripadnici Nacionalne garde i vašingtonska policija kontrolišu ulice i sprečavaju kretanje automobila u blizini Nešnal mola, parka kod Kapitola gde će Tramp položiti zakletvu.

Za pešake ima dosta prostora tako da građani s kartama za rezervisana mesta u parku mogu da dođu do Kapitola.

Trampove pristalice bez karata se nadaju da će uspeti da nađu mesto odakle će videti polaganje zakletve rijaliti zvede i milijardera koji je protresao američku politiku prikupivši glasove nezadovoljnih.

Ulaz za građane s kartama je otvoren još u zoru, tako da oni po hladnoći stoje u redu s kapama "Napravimo Ameriku opet velikom" (Make America Great Again) i drugim obeležjima povezanim s Trampom.