<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

OTKRIVAMO: Evo šta su dogovorili Zvizdić i Vučić u Beogradu!

Nakon sastanka

Sastanak državnih delegacija Bosne i Hercegovine i Srbije u Beogradu rezultirao je konkretnim dogovorima kojima će se značajno unaprijediti i dinamizirati saradnja dvije države. Prema saznanjima Slobodne Bosne postignut je dogovor glede pet vrlo konkretnih projekata koji će se realizirati u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju.

23. januar 2017, 12:00

 U dugoročne projekte svakako spada izgradnja brze ceste od Sarajeva do Beograda. Zvizdić i Vučić dogovorili su formiranje i međudržavne komisije koja će u narednih 30 dana utvrditi trasu buduće brze ceste, pri čemu postoji dilema hoće li se trasa kretati preko Tuzle i Bijeljine, ili preko Goražda i Višegrada. Također će se u istom paketu razmatrati i željeznička pruga Sarajevo-Beograd.

Premijer Srbije podržao je prijedlog svog bh. gosta Denisa Zvizdića da se u Sarajevu osnuje regionalni centar za Erasmus+, za studente, profesore i državne službenike. S druge strane Zvizdić je dao podršku održavanja turističkog foruma u Beogradu krajem januara ove godine, a također je dogovoren i zajednički nastup Srbije i Bosne i Hercegovine na turističkim sajmovima u zemljama Bliskog istoka. Vučić i Zvizdić razgovarali su i o unapređenju odnose u okvirima tzv. trilaterale koja s jedne strane uključuje BiH, Srbiju i Tursku, a s druge BiH, Hrvatsku i Tursku.

Vučić je naglasio nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine