<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Britanski vrhovni sud odlučio: Nema Brexita bez dozvole parlamenta!

LONDON

Vrhovni sud Velike Britanije odlučio je kako britanska Vlada, na čelu s Theresom May, ne može samostalno aktivirati Članak 50. Lisabonskog ugovora te započeti izlazak iz Evropske Unije te da joj za to treba suglasnost britanskog parlamenta, javlja BBC.

24. januar 2017, 12:00

Predsjednik Vrhovnog suda David Neuberger pročitao je odluku te naglasio kako je odluku podržala većina - osam od ukupno 11 sudaca. Neuberger je britanskoj vlada poručio ima pravo mijenjati samostalno ugovore, ali ne i one koji će utjecati na prava građana.

"Napuštanje Europske unije donosi velike promjene po pitanju zakona i prava", kazao je.

BBC navodi kako je dio Laburista u parlamentu, usprkos tome što je njihov šef Jeremy Corbyn zatražio da glasaju u skladu s voljom britanskog naroda, najavio da će glasati protiv Brexita.

Podsjetimo, May je u medijskim istupima poručila kako odluka parlamenta neće promijeniti njezine planove o tome da pokrene postupak izlaska iz Europske unije do kraja ožujka 2017. godine.