<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Testirano u Njemačkoj: Evo kako bi izgledao fudbal bez ofsajda

Fudbal

Nakon što se povukao iz trenerskog posla, legendarni fudbaler Milana i reprezentacije Holandije Marco van Basten sada radi kao tehnički direktor FIFA-e.

24. januar 2017, 12:00

 On je samo jedna od mnogo bivših fudbalera koji je podržao Svjetsko prvenstvo od 48 reprezentacija, a onda je izašao u javnost sa novim prijedlozima za unaprijeđenje fudbala.

Nedavno je objavio plan od 10 tačaka kojim je nagovijestio revoluciju u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

Međutim, od svih pravila - ono za isključivanje ofsajda je bilo nekako 'najrevolucionarnije', ili je plijenilo najviše pažnje.

"Mnogo me interesuje da vidim kako bi fudbal izgledao bez ofsajda, samo me strah da bi mnogi bili protiv toga", izjavio je tada.

U međuvremenu, grupa poznata pod nazivom 11 Freunde iz Njemačke odlučila je da testira fudbal bez ofsajda, što su sve dokumentovali u tro ipominutnom videu.

Inače, 11 pravilo u fudbalu je ofsajd pravilo. Ono kaže: Igrač je u ofsajd poziciji ako stoji bliže protivnikovoj čelnoj liniji od lopte i posljednjeg odbramenog igrača.

Da li je to dobro ili loše - diskusije traju godinama, decenijama. E onda se moramo dotaći najveće urbane legende na našim prostorima: Ako u konverzaciji povučete argument 'Švabo', automatski ste pobjednik.

To se lako može reći za ovu skupinu mladića i njihovih trenera. Podijelili su se u dvije ekipe, i zaigrali fudbal bez 'zloglasnog' ofsajda.

Jedna ekipa se odlučila igrati po rukometaškim pravilima, gdje bi jedan igrač ostajao naprijed i pravio pometnju svima, dok se druga ekipa odlučila za 'hokejaški' fudbal, sa dvojicom igrača na krilnim pozicijama, i jednim koji je blizu centra zbog bržih i prodornijih kontranapada.

Ranije tvrdnje kažu da bi na fudbalskim terenima bilo mnogo više akcije ako ne bi bilo ofsajda, a da li je to stvarno istina? Kratak odgovor je NE. Nešto duži odgovor je NE, ali linijski sudija ostaje bez posla. Za pravu istinu i dokaze, pogledajte video. Fudbal bez ofsajda ne bi bio ista igra, a za sve one koji misle da bi bio napetiji, da bi padalo više golova - neka razmisle opet, ili neka pogledaju video.