<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Problematične imovinske karte političara

<p><strong>Trenutno na sajtu CIK stoje izjave o imovinskom stanju iz 2004. godine i to osoba koji su tada bili samo kandidati, a nisu izabrani na javne funkcije. Osim toga, navedeni su i podaci za osobe koje su u međuvremenu umrle. To nije u skladu sa osnovnim principima Zakona o zaštiti ličnih podataka – kaže direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević.</strong></p>

03. august 2011, 12:00

Podaci o bogatstvu političara u BiH, po svemu sudeći, više neće biti dostupni široj javnosti. Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH naredila je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH da sa zvanične internet stranice ukloni podatke o imovinskom stanju političara. U Agenciji objašnjavaju da objavljivanje ovih podataka nije u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka, te da se time, između ostalog, ugrožava privatnost i bezbjednost političara.

Trenutno na sajtu CIK stoje izjave o imovinskom stanju iz 2004. godine i to osoba koji su tada bili samo kandidati, a nisu izabrani na javne funkcije. Osim toga, navedeni su i podaci za osobe koje su u međuvremenu umrle. To nije u skladu sa osnovnim principima Zakona o zaštiti ličnih podataka – kaže direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević.

On tvrdi da je ovakav način objavljivana podataka protivzakonit, zbog čega je naloženo CIK da pronađe model po kojem će podaci o imovinskom stanju biti dostupni javnosti, ali i da se istovremeno ne krši Zakon o zaštiti ličnih podataka. Kovačević tvrdi da Agencija nije izdala ovakav nalog CIK ni pod čijim političkim pritiskom, već da je ovakva mjera izrečena nakon redovne inspekcijske kontrole, a što je u nadležnosti agencije. Takođe dodaje da agencija nije mogla ranije da se pozabavi ovim pitanjem, “jer je formirana tek 2008. godine i što joj je prioritet u dosadašnjem radu bilo ispunjavanje obaveza u vezi sa liberalizacijom viznog režima”.

Našim rješenjem CIK-u nismo rekli da ovi podaci ne smiju biti dostupni javnosti, već da je ovakav način njihovog objavljivanja neprihvatljiv sa aspekta zaštite ličnih podataka. Zato CIK treba da pronađe adekvatno rešenje. Mora se voditi računa o tome da se ne objavljuju adrese stanovanja ili nečiji potpis, jer se to na ovakav način može lako zloupotrebiti – kaže Kovačević.

U CIK BiH kažu da su tek prekjuče primili rešenje Agencije za zaštitu ličnih podataka i da će se narednih dana odrediti prema ovom pitanju.

Postoji više mogućnosti – jedna je da se pokrene upravni spor kod Suda BiH, a druga da se obratimo Parlamentarnoj skupštini BiH u vezi sa Izbornim i zakonom o zaštiti ličnih podataka koji su očigledno u suprotnosti – rekla je portparol CIK BiH Maksida Pirić.

U nevladinom sektoru ocenjuju da je rešenje Agencije za zaštitu ličnih podataka neprihvatljivo, jer se time dodatno gubi smisao imovinskih kartona koje podnose nosioci javnih funkcija.

Ako ne bi bili na ovakav način dostupni javnosti, ne vidimo ni svrhu njihovog postojanja. Onda možemo izmjeniti zakon i reći da se to više ne radi, jer to gubi svaku svrhu – kaže izvršni direktor Transparensi internešnla Srđan Blagovčanin.

On naglašava da su političari i do sada paušalno ispunjavali imovinske kartone, jer su bili svesni da te podatke niko ne provjerava.

Međutim, bar smo imali situaciju da su te podatke provjeravali mediji i nevladin sektor i na takav način stavljali neku vrstu pritiska na nosioce javnih funkcija - naglašava Blagovčanin.

U Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH ističu da svako ima pravo da podnese prigovor agenciji ako sumnja da su njihovi lični podaci protivzakonito obrađivani. U prošloj godini, agencija je primila 29 takvih prigovora i izdala određena rješenja. Inače, u rešenju CIK BiH naloženo je sedam mjera radi otklanjanja nedostataka, a između ostalog izrečena je mjera da se prekine obrada ličnih podataka, objavljivanje skeniranih izveštaja i izjava o imovinskom stanju kandidata i izabranih članova organa vlasti na službenoj internet stranici i da se uklone već objavljeni.

Međutim, portparol CIK-a Maksida Pirić izjavila da se CIK BiH na današnjoj sjednici neće izjašnjavati o rješenju Agencije za zaštitu ličnih podataka.

"Današnja sjednica je telefonska, jer je polovina članova CIK-a odsutna zbog odmora", rekla je Pirićeva Srni, precizirajući da je Komisiji ostavljen rok od 15 dana od dana donošenja rješenja da se izjasni o njemu.

Ona je najavila da, nakon što je Agencija odbila žalbu CIK-a na navedeno rješenje, postoji mogućnost pokretanja upravnog spora pred Sudom BiH.

"Postoje i razmišljanja da se CIK obrati Parlamentarnoj skupštini BiH u vezi sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka i Izbornim zakonom, koji su očito u suprotnosti u pojedinim članovima", dodala je Pirićeva.

Prema njenim riječima, CIK će se u narednim danima izjasniti o primljenom rješenju i o tome da li će izjave o imovinskom stanju biti skinute sa službene web stranice.

Ne želeći da prejudicira odluku Komisije, Pirićeva je navela da će javnost o odluci biti pravovremeno informisana.

Agencija za zaštitu ličnih podataka uputila je sporno rješenje u petak, 29. jula, a CIK ga je primio u ponedjeljak, 1. augusta.

Stav je Agencije da se objavljivanjem imovinskih kartona na veb-stranici krše principi obrade ličnih podataka, a prije svega princip pravednosti i zakonitosti, te princip mjere i obima podataka neophodnih za ispunjenje određene svrhe.